27 / 04 / 2024

İnşaatta iş güvenliği nasıl sağlanır?

İnşaatta iş güvenliği nasıl sağlanır?

İnşaatta iş güvenliği, çalışan her insan için önemlidir. İş güvenliğini bu çalışma alanında sağlamak için bazı kurallara uyulur. Peki inşaatta iş güvenliği nasıl sağlanır ve uyulması gereken kurallar nelerdir? İşte inşaatta iş güvenliğini sağlamak için önemli bilgiler...



İNŞAATTA İŞ GÜVENLİĞİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

İnşaat sektörü, içerdiği riskler ve tehlikeler nedeniyle yüksek dikkat gerektiren bir alandır. Ülkemizde en yüksek iş kazası oranına sahip sektör olan inşaat ve yapı sektörü, yeterli iş güvenliği önlemleri alınmadığında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle işverenler, çalışanlarına inşaat sahalarında iş güvenliği eğitimi sağlayarak bu olumsuz durumların önüne geçmek zorundadır.

Şantiyelerin dağınık yapılarda konumlanması, işçi değişiminin sıkça yaşanması ve kullanılan malzemelerin çeşitliliği gibi faktörler, iş güvenliği konusunu inşaat sektöründe özellikle hassas bir hale getirir. 2013 yılında yürürlüğe giren yasa ile birlikte şantiyelerde alınması gereken asgari güvenlik önlemleri yasal olarak belirtilmiş olmasına rağmen, inşaat sahalarının büyük ve  dağınık olması düzenli denetim mekanizmalarının kurulmasını zorunlu kılar.

İnşaatta iş güvenliği nasıl sağlanır?

İNŞATTA İŞ GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANMALIDIR?

İnşaatta iş güvenliği sağlanırken uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar şu şekildedir:

Her şantiyede fenni sorumlu bulunmalıdır: Yapı izni alındıktan sonra her işverenin inşaat sahasında, yapı süreçlerinin uygunluğunu, teknik yeterliliği ve iş güvenliğini denetleyen bir fenni sorumlu bulundurması gerekir.

İşveren tarafından yapı iş defteri tutulmalıdır: İnşaat sahasında, işverenin yükümlülüğü olarak, Çalışma Bakanlığı'nın belirlediği örnek forma uygun şekilde hazırlanmış bir yapı iş defterinin bulundurulması gerekir. Bu iş defteri, projenin düzgün bir şekilde ilerlemesi ve yürütülmesi için büyük önem taşır.

Elektrik panosunun topraklanması: İnşaat sahalarında iş güvenliği konusunda en önemli faktörlerden biri olan elektrik, tamamlanmış bir binada olduğu gibi şantiye alanlarında da aynı güvenlik seviyesini taşımaz. Bu sebeple inşaat projelerine özgü olarak tasarlanmış olan şantiye elektrik panosu, binanın tabanında bulunanlardan farklı olarak güvenli bir konumda yer almalıdır. 

Şantiyenin her yanına uyarı levhaları yerleştirilmelidir: İş güvenliğini sağlamak amacıyla çalışma yapıldığını gösteren uyarı levhaları yerleştirilmelidir. Böylece çalışma alanındaki tehlikeler önlenmiş olur.

Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde güven azaldı! TÜİK resmen duyurdu! 

Bakan Ömer Bolat: Türk inşaat sektörü 430 milyar dolarlık hacme ulaştı!

Prefabrik evler kışın soğuk olur mu?

 


Geri Dön