02 / 05 / 2024

irtifa hakkı haczedilebilir mi

irtifa hakkı haczedilebilir mi

Türk Medeni Kanunu'nda intifa hakkı olarak yer alan kullanım hakkı gayrimenkulü kullanma ve ondan yararlanmayı sağlıyor. Ancak hak sahibinin borcu dahilinde kullanım hakkı haczedilebilir mi? Kullanım hakkının haczi nasıl olur?

Gayrimenkullerdeki intifa hakkı haczedilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde intifa hakkı bulunan bir gayrimenkulün haczedilip edilemeyeceğini kaleme aldı.

Sakarya Defterdarlığı'ndan irtifa hakkı tesisi ihalesi!

Sakarya Defterdarlığı, Sakarya'nın Sapanca, Geyve,Akyazı,Adapazarı, Karasu ve Pamukova ilçesinde bulunan 7 gayrimenkulün irtifa hakkı tesis ihalesini gerçekleştirecek. İhale bedeli toplam 39 milyon 131 bin 233 TL olan gayrimenkuller 15 Kasım 2016 tarihinde ihale edilecek.

Malatya Defterdarlığı'ndan irtifa hakkı tesis ihalesi!

Malatya Defterdarlığı, Malatya Yeşilyurt'ta bulunan 2 gayrimenkulün 49 yıllığına irtifa hakkını tesis edecek. İmarsız arsaların rayiç bedelleri toplamı 5 milyon 591 bin 481 TL olarak belirlendi.

Giresun Üniversitesi irtifa hakkı tesis ihalesi 11 Ağustos'ta!

Giresun Üniversitesi, Gaziler Mahallesi'nde öğrenci yurdu yapmak üzere irtifa hakkı tesisini ihale edecek. Söz konuu ihale 11 Ağustos 2015 Salı günü saat: 14.00'de gerçekleşecek.

Kamulaştırma bedeli haczedilebilir mi?

Kamulaştırmaya konu olan taşınmazın aynı zamanda hacze konu olması halinde, mal sahibine verilen kamulaştırma bedelinin haczedilip haczedilemeyeceği hakkında karara göre, kamulaştırma bedeli haczedilebilir mi?

Kullanım hakkı devredilir mi?

Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, irtifa hakkı olarak da ifade ediliyor. Peki, kişiye kullanma yetkisi veren kullanım hakkı devredilir mi?

Sükna hakkı haczedilebilir mi?

Sükan hakkı, bir konutun tamamında veya bir kısmında oturma hakkı veriyor. Peki,bu hakkın haczi mümkün oluyor mu? Sükna hakkı nasıl haczedilir? Sükna hakkı haczedilebilir mi?

Kullanım hakkının haczi!

Türk Medeni Kanunu'nda intifa hakkı olarak yer alan kullanım hakkı gayrimenkulü kullanma ve ondan yararlanmayı sağlıyor. Ancak hak sahibinin borcu dahilinde kullanım hakkı haczedilebilir mi? Kullanım hakkının haczi nasıl olur?

Aile konutu haczedilebilir mi?

Aile konutunun haczi mümkün müdür? Aile konutu hangi durumlarda haczedilebilir? Aile konutunun haczi için gereken şartlar nelerdir? Aile konutu haczedilebilir mi? İşte aile konutunun haczi hakkında bilinmesi gerekenler...

Vefa hakkı ne demektir?

Satılan malın belli bir süre içinde geri alınması hakkını ifade eden vefa hakkı ne demektir, detayları haberimizde...

Torunlar GYO Başakşehir arsa ihalesi hakkında açıklama yaptı!

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, Başakşehir ilçesinde yer alan arsa ihalesi hakkında açıklama yaptı...

Mülkiyet hakkı nedir?

Mülkiyet hakkı bir taşınmazın sahibine o taşınmaz üzerinde geniş yetkiler veren haktır. Mülkiyet hakkı nedir ve çeşitleri nelerdir için tıklayın...

Akfen GYO yönetim kurulu üye adayları hakkında açıklama yaptı!

Akfen GYO 2012 Yılı Genel Kurul Toplantısı için Bağımsız Yönetim Kurulu Üye Adayları hakkında açıklama yaptı...

irtifa hakkı haczedilebilir mi Haberi

irtifa hakkı haczedilebilir mi

Kullanım hakkının haczi!

Kullanım hakkı başka bir deyişle irtifa hakkı gayrimenkul üzerinde bedelli ve bedelsiz, süreli ve süresiz olarak ayrılan bir hak olarak ifade ediliyor. Gayrimenkulü kullanma ve yararlanma hakkı sağlıyor. Bu husuta en çok merak konusu olan kullanım hakkının haczi mümkün mü sorusunun yanıtı İcra ve İflas Kanunu'nda açıklanıyor.


İlgili Kanun Maddesi;


Madde 83- (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.)

Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.


Bu madde gereğince; borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar indirildikten sonra, kalanı haczedilebilir. 


Ancak intifa hakkının haczi,  malın mülkiyetine etkili olmaz. Burada, haciz konusunu, o şeyin...