10 / 05 / 2024

Kullanım hakkı devredilir mi?

Kullanım hakkı devredilir mi?

Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, irtifa hakkı olarak da ifade ediliyor. Peki, kişiye kullanma yetkisi veren kullanım hakkı devredilir mi?



Kullanım hakkı devredilir mi?


Bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, semerelerinden yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hak tipi olarak karşımıza çıkıyor. Egemenlik hakları kapsamında olan kullanım hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alıyor. Aynı zamanda kullanım hakkı bir egemenlik hakkı olmasından ötürü mutlak haklar sınıfında yer alıyor.


Taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen kullanım hakkı, Türk Medeni Kanununda "intifa hakkı" olarak düzenleniyor. Kanuna göre, taşınır ve taşınmaz mallarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor. Kullanım hakkı üç şekilde kurulabiliyor;


Kullanım hakkı üç şekilde kurulabilir;

1) Kanundan doğan kullanım hakkı 

2) Sözleşmeyle kurulan kullanım hakkı

3) Mahkeme kararı ile kurulan kullanım hakkı


Taşınmaz eşyalarda kullanım hakkı tapu kütüğüne tescil anında doğarken taşınıyor. Eşyalarda sözleşmede aksine bir hüküm yoksa sözleşme hakkın anında doğduğu kabul ediliyor. Taşınmazlarda tescilin terkiniyle veya o eşyanın yok olmasıyla veya hak süresinin dolmasıyla veya hak sahibinin kişiliğinin son bulması ile sona ererken taşınırlarda tescilin terkini hariç özel durumlarda sona eriyor.



Kullanım hakkı devredilir mi..

Şahısla kaim bir hak olan kullanım hakkı bu sebepten dolayı devredilemiyor, mirasla geçemiyor. Gerçek kişilerde en geç kişinin ölümü ile tüzel kişilerde en geç yüz senenin dolması ile son buluyor. İntifa hakkı tanıyan malik, mülkü üzerinde sahip olduğu kullanma ve yararlanma yetkilerinden mahrum kaldığı için geride kalan mülkiyete kuru mülkiyet adı da veriliyor. Bu düzenlemenin amacı zamanla piyasadaki bütün mülkiyetlerin kuru mülkiyet haline gelmesini önlemek olarak karşımıza çıkıyor. 



İntifa hakkı ayni hak mıdır?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön