29 / 04 / 2024

İrtifak hakkı kurulması

İrtifak hakkı kurulması

Taşınmazın malikini bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanması irtifak hakkı ile mümkün oluyor. Peki, irtifak hakkı kurulması için ne gerekli?

İrtifak hakkı kanunu!

Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olarak nitelendiriliyor.Bu hakkın kuruluşu ve sona ermesi esasları Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. İşte irtifak hakkı kanunu...

Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin Kurulması Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik!

Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin Kurulması ve Yönetilmesi Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31391 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

CHP'den Türkiye Çevre Ajansı'nı kuran kanun hakkında açıklama!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında açıklama yaptı.

9 soruda intifa hakkı!

İntifa hakkı mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma hakkına deniyor. Peki intifa hakkı kurulması için için gerekli belgeler nelerdir? İntifa hakkı harcı 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...

Avcılar Üniversite'de15 yıllığına irtifak hakkı tesis ihalesi!

Avcılar Belediye Başkanlığı, Avcılar Üniversite Mahallesi'nde bulunan inşaatı devam eden binanın İrtifak ve İntifa hakkı tesisini ihale edecek. İhalesi 11 Nisan'da gerçekleşecek.

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Bazı illerde Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlükleri kurulması hakkında karar!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Taşra Teşkilatında Düzenleme Yapılması Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kararname ile bazı illerde yeni bölge müdürlükleri kuruldu..

Geçit hakkı kurulması için ne yapılır?

Geçit hakkı ile, taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı kurulması için ne yapılır?

İntifa hakkının kurulması için gerekenler!

İntifa hakkına sahip olan kişinin hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak biliniyor. Peki, intifa hakkı için neler gerekli? İşte, intifa hakkının kurulması için gerekenler!

Devre tatil sözleşmesi cayma hakkı ihtarnamesi dilekçesi!

Devre tatil sözleşmeleri, kurulmasından itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahip oluyor. İşte devre tatil sözleşmesi cayma hakkı ihtarnamesi dilekçesi örneği..

İrtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?

Taşınmaz sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına müsaade etmesine irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı bedeli emlak vergisi esas alarak belirleniyor. Peki, irtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?

İrtifak hakkı talep dilekçesi örneği!

Taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine yararlanma sağlayan hakka irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı için il deftardarlıklarına başvuru yapılması gerekiyor. İşte, irtifak hakkı talep dilekçesi!

İrtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. İrtifak hakkı tesisi için dava açılabiliyor. İşte, irtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!

İrtifak hakkı, hak sahibine gayrimenkulü üzerinde kullanma veya yararlanma yetkisi sağlayan bir hak türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, irtifak hakkı nasıl tesis edilir? İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!

İrtifak hakkı kurulması Haberi

İrtifak hakkı kurulması

İrtifak hakkı kurulması için ne gerekli?

İrtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olarak nitelendiriliyor. Bu yük, taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor.


İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. Peki, tapuda irtifak hakkı kurulması için ne gerekli?


Yapılacak işlemin türüne bakılmaksızın aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerin istenilmesi zorunludur. Kimlik belgelerinde T.C. kimlik numarasının bulunması zorunludur.


Talebin gerçek veya tüzel kişilerce yapılması halinde;

Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği. (Lehine ve aleyhine irtifak hakkı tesisi talep edilen taşınmaz malların),


Taşınmaz mal malikinin kimliği ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimliği.


– Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı...