07 / 05 / 2024

İrtifak hakkı sona erdiren nedenler

İrtifak hakkı sona erdiren nedenler

Medeni Kanuna göre irtifak hakkı, gayrimenkul hukukunda hak sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Peki, irtifak hakkı iptali edilir mi? İşte irtifak hakkı iptali koşulları...

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ne zaman sona eriyor?

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili yapılan değerlendirme kapsamında, ücretsiz ulaşımda yeni karar uygulamaya alındığı kaydedildi. İşte haberin detayları...

Netflix'in yeni CEO'ları doğruladı! Şifre paylaşımı sona erecek

Netflix'in iki yeni CEO'su (CEO) Ted Sarandos ve Greg Peters, şimdi Bloomberg ile yaptıkları bir röportajda , şifre paylaşımının sona ermesinin ne anlama geleceği hakkında daha fazla ayrıntı verdiler.

İşten çıkarılınca sağlık sigortasından yararlanma hakkı hemen biter mi?

İşten istifa ya da çıkarılma durumlarında sosyal güvenceden yoksun kalmak, pek çok kişi için en fazla endişe yaratan durumlardan biri.  Peki işle ilişiği kesilenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı da hemen sona eriyor mu?

Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?

Aile konutu; eşlerin bütün yaşamsal faaliyetlerini devam ettirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mesken olarak tanımlanıyor. Peki, Aile konutu şerhi ne zaman sona erer? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 30 Haziran'da sona eriyor!

Milyonlarca çalışanı ve işvereni ilgilendiren ücretsiz izin süresinde son aya gelindi. İş Kanunu’nun geçici 10’uncu maddesine göre işletme sahiplerine tanınan çalışanlarını ücretsiz izne çıkarma hakkı 30 Haziran tarihinde sona erecek.

Tasarruf finansmanda intibak süresi ne zaman sona eriyor? 

Faizsiz konut edindirme sistemi olarak bilinen tasarruf finansman sistemi için bir aylık süne sona eriyor. 35 şirketin başvurduğu sistemde BDDK'nin süreyi 6 ay daha uzatma hakkı bulunuyor. 

Kahramanmaraş Yusuflar kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Yusuflar Mahallesi'nde devam eden kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi. Çalışmalar hakkında konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör konutların kısa süre içerisinde sahiplerine teslim edileceğini belirtti.

Peker GYO'nun yeni pay alma hakkı kullanım süresi 15 gün oldu!

Peker GYO, yeni pay alma hakları kullanım süresinin 15 gün olarak belirlenmesine, bu sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde yeni pay alma hakkı kullanım süresinin izleyen iş günü akşamı sona ermesine karar verdi.

Miras hakkı nasıl belirlenir? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Evi alırken babam benim için kredi çekti. Ev satışından sonra tapuyu intika hakkı babamda kalmak üzere benim üzerine yaptık. İntifa hakkı sona ererse, veya vefat durumunda ablam hak isteyebilir mi?' sorusunu yanıtladı.  

Doğuş GYO ayrılma hakkı kullanma süresi sona erdi!

Doğuş GYO tarafından pay sahiplerine 1 TL nominal değerli her bir pay için 2,2190 TL ayrılma hakkı fiyatı üzerinden ayrılma hakkını Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. aracılığıyla kullandırılacak. 

İmar barışı hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar!

Yaklaşık olarak 14 milyon yapıyı kapsayan imar barışı başvuruları kısa zaman sonra sona eriyor. İşte imar barışı hakkında bilinmesi gereken ayrıntılar...

Yapılandırılan vergi taksit ödemeleri bugün sona eriyor!

Yapılandırılan vergi taksitinde ödeme süresi bugün sona eriyor. Yapılandırma hakkının kaybedilmemesi için bugün mesai bitimine kadar ödemelerin yapılması gerekiyor..

Deniz GYO ayrılma hakkı kullanım süresi sona erdi!

Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) ayrılma hakkı kullanım süresinin sona ermesi hakkında açıklama yaptı.

İrtifak hakkı sona erdiren nedenler Haberi

İrtifak hakkı sona erdiren nedenler

İrtifak hakkı iptali!

İrtifak hakkı, gayrimenkul hukukunda hak sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. İrtifak hakkı Medeni Kanunun 779'uncu maddesinde şu şekilde tanımlanıyor:


"Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar..."


Peki, irtifak hakkı iptal edilir mi? İrtifak hakkı nasıl iptal edilir?


Taşınmaz lehine irtifak hakkı sona ermesi;

1. Genel olarak

MADDE 783.- İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona erer.


2. Her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması

MADDE 784.- Yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebilir.

Terkin edilmedikçe irtifak, aynî hak olarak varlığını sürdürür.


3. Mahkeme...