03 / 05 / 2024

irtifak şerhi

irtifak şerhi

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Kanunen malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, irtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi şerhi!

İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi ise, irtifak hakkını veren ve alan kimse tarafından imzalanıyor. İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescili zorunlu oluyor. Peki, sözleşme şerhi harcı ne kadar?

İrtifak hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak tanımlanıyor. Peki, irtifak hakkı bedeli nasıl hesaplanır?

Korunması gerekli kültür varlığı şerhi nedir?

Korunması gerekli kültür varlığı, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan taşınır ve taşınmaz malları ifade ediyor. Peki, korunması gerekli kültür varlığı şerhi nedir?

Aile konutu şerhi nereden alınır?

Aile konutu, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekâna deniyor. Peki, aile konutu şerhi nereden alınır?

Aile konutu şerhi varsa haciz gelir mi?

Aile konutu, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları; tapuda şerhli yere deniyor. Peki, evin tapusunda aile konutu şerhi varsa haciz gelir mi?

Aile konutu şerhi nasıl konulur 2015?

Aile konutu, resmi olarak evli olan ailelerin yaşamını sürdürdükleri mekana deniyor. Bu tür taşınmazların tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulabiliyor. Peki, aile konutu şerhi nasıl konulur 2015?

Aile konutu şerhi kaldırılması davası!

Eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir ev olan aile konutu şerhi kaldırılması davası nasıl açılır?

Tapuda 9 bin 704 taşınmaza aile şerhi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının eş rızası olmadan gayrimenkuller üzerinde işlem yapılmasını önleyen düzenlemesi kapsamında, on ayda 9 bin 704 taşınmaza aile şerhi konuldu. İşte rakamlar...

Tapuda 9 bin 704 taşınmaza aile şerhi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın eş rızası olmadan gayrimenkuller üzerinde işlem yapılmasını önleyen düzenlemesi kapsamında, yılın on ayında 9 bin 704 taşınmaza da aile şerhi konuldu.

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir?

Kat irtifaklı tapudan kat mülkiyetli tapuya geçiş işlemi, tapu kütüğünde gerçekleştirilen düzeltme işlemleri arasında yer alıyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte kat mülkiyetine geçiş işlemleri..

Kiralık evde aile konutu şerhi!

Aile konutu, resmi olarak evli olan ailelerin yaşamını sürdürdükleri mekan olup, tapu üzerine aile konutu şerhi konulabiliyor. Peki, kiralık evde aile konutu şerhi olur mu? Aile konutu ile ilgili kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Boşanma sonrası aile konutu şerhi ne olur?

Aile konutu şerhi, bir ailenin yaşamını sürdürdüğü meskenin tapusu üzerine konuluyor. Peki, eşlerin boşanması durumunda aile konutu şerhi kaldırılabilir mi? Boşanma sonrası aile konutu şerhi ne olur? İşte Medeni Kanun esasları..

Tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur?

Resmi olarak evli olan ailelerin yaşamını sürdürdükleri mekana aile konutu deniyor. Aile konutu olan bu mülkler için tapuya da şerh konulabiliyor. Peki, tapuya aile konutu şerhi nasıl konulur?

irtifak şerhi Haberi

irtifak şerhi

İrtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Medeni Kanunun kapsamında bu hakkın esasları şu şekilde sıralanıyor:


Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar.


Kanunen malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, irtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?


İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi zorunlu oluyor. İrtifak hakkı şerhi için gerekli olan belgeler aşağıda yer alıyor:


Talebe bağlı işlemlerle ilgili en son düzenlemeyi içeren 2010/4 sayılı genelgenin 7'nci maddesi şu şekildedir; (Geçit hakkı gibi, aynı zamanda teknik çalışmayı da...