03 / 01 / 2025

istanbuldaki binaların tarihi

istanbuldaki binaların tarihi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, 4.yüzyıldan günümüze İstanbul’un tarihine damgasını vuran 100 binayı bir kitapta topladı. İstanbul’un 100 Binası isimli kitap, araştırmacı-yazar Rose Mary Samanoğlu tarafından yayıma hazırlandı.

Bitlis'te binaların arasında kaybolan tarihi yapılar gün yüzüne çıkarılıyor!

Bitlis'te Osmanlı döneminden kalan ve zamanla yapılan binaların arasında kaybolan tarihi yapılar, gün yüzüne çıkıyor.

İTÜ Gümüşsuyu ve Maçka kampüslerindeki binaların satışı TBMM'de!

İTÜ Gümüşsuyu ve Maçka kampüslerinde bulunan tarihi binaların satışı TBMM gündemine taşındı. Baş, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Bursa Hisar’da binaların cepheleri yenilendi!

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın ilk yerleşim yeri olan Hisar’ın tarihi özelliklerini korumak adına başlattığı Tarihi Hisar Bölgesi Yenileme Projesi'ni tüm hızıyla sürdürüyor. Projenin en önemli çalışmalarından biri olan Oruçbey Caddesi’ndeki binaların cephe sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı. 

Kırklar Dağı'nda ruhsatsız binaların yıkımı tamamlandı!

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde türkülere konu olan Kırklar Dağı'nda ruhsatsız inşa edilen ve tarihi dokuya uygun olmayan 725 daireden oluşan binaların yıkımı tamamlandı. 

Londra'nın tarihi yapısı Admiralty Arch satılıyor!

İngiltere'nin başkenti Londra'nın tarihi önemli yüksek binalarından biri 150 milyon sterlin (600 milyon TL) fiyatla satışa çıktı.

Hadımköy istasyon binalarının ilk etap restorasyonu tamamlandı!

Arnavutköy Belediyesi, geçmişten günümüze miras kalan Hadımköy istasyon binalarının ilk etap restorasyon çalışmalarını tamamladı. Restorasyon işlemleri biten tarihi istasyon binasının, müzeye dönüştürülmesi için çalışmalar hız kazandı.

Yüksek katlı binaların yapımına siluet kriteri getiriliyor!

Yüksek katlı binaların yapımına siluet kriterleri getiren yönetmelik hazırlıyor. İnşa edilecek yüksek katlı binaların bulunduğu şehrin tarihi dokusuna uygun olacak, ayrıca beton ve kullanılan çeliğin kalitesi de artırılacak.

Manisa'da eski binaların kamulaştırması devam ediyor!

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa’da tarihi yapılarla birlikte, yol ve yeşil alan üzerinde kalan eski binaların kamulaştırma çalışmalarına devam ediyor.

Yeşil binaların marka değeri yönetmelikle artacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Yeşil Bina Yönetmeliği yayımlandı. Yayımlanan bu yönetmelikle beraber yeşil binaların marka değerinin artması öngörülüyor..

Sarhoş binaların dönüşümü başladı!

Fethiye'nin Cumhuriyet Mahallesi dispanser sokaktaki Fethiye limanı manzarasında yer alan ve adı "sarhoş"a çıkan eğik vaziyetteki binalar yıkılmaya başlandı. Depreme dayanıklı olmayan bu binaların yenisinin yapılacağı belirtildi.

1976 yılında İstanbul'daki binaların yarısı gecekonduymuş!

1976 yılında nüfusu on bini aşan şehirlerde yapılan araştırmaya göre, gecekonduların tüm konutlara oranı yüzde 29'muş. Türkiye'de 800 bin gecekondu varmış ve sadece İstanbul'da ise binaların yarısını gecekondular oluşturuyormuş.

Reysaş GYO Çayırova depolama binalarının Ekspertiz Raporlarını yayınlandı!

Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı bir açıklamaya göre Reysaş GYO Çayırova'daki depolama binalarının 2014 sonu Ekspertiz Raporlarını yayınlandı..

İMO Konya Şubesi'nden binaların deprem dayanıklılığı semineri!

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi üyelerine yönelik düzenlenen Ülkemizdeki Betonarme Binaların Deprem Performansı Konulu Eğitim Seminerine Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut konuşmacı olarak katıldı.

istanbuldaki binaların tarihi Haberi

istanbuldaki binaların tarihi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, 4.yüzyıldan günümüze İstanbul’un tarihine damgasını vuran 100 binayı bir kitapta topladı. Tarihin sessiz tanıkları olan binalar hakkında çarpıcı bilgilerin derlendiği İstanbul’un 100 Binası isimli kitap, araştırmacı-yazar Rose Mary Samanoğlu tarafından yayıma hazırlandı.


İstanbul’un 100 Binası, İstanbul’un sembolü haline gelmiş binaların yanı sıra, günümüze ulaşmamış ve pek bilinmeyen binaları da okuyucunun dikkatine sunuyor. 4. Yüzyıldan günümüze kadar uzanan zaman dilimini ele alan kitap, ilk’ler ve en’ler gibi özellikleriyle merak uyandıran binaları kapsıyor. Kitapta binaların mimari özelliklerine ayrıntılı olarak değinilmektense, tarihi olaylardaki rolleri ve ilgi çeken öykülerine yer veriliyor.



Kitapta yer alan bilgilere göre bu gün sadece fotoğraflarda görebileceğimiz İmrahor Köşkü, bir zamanlar İstanbul’un önemli mesire yerlerinden biri olan Kâğıthane’de inşa edilen ilk köşktü. Şişhane’den Taksim’e giden...