05 / 05 / 2024

istimlak bedel hesabı

istimlak bedel hesabı

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni yola istimlak deniyor. Peki, istimlak nasıl hesaplanır?

Tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir?

Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde bilinmesi gereken husulardan biri de o gayrimenkul rayiç bedelidir. Peki, tapu rayiç bedeli nasıl öğrenilir? Rayiç bedel hesabı nasıl yapılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Arsa emlak vergisi hesabı nasıl yapılır?

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın bağlı olduğu değer üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor. Peki, arsa emlak vergisi hesabı nasıl yapılır?

Arazi istimlak şartları nelerdir?

Bir şahsa ait olan taşınmazların bedelini peşin ödenmesi durumunda kamulaştırılmasına istimlak deniyor. Peki, arazi istimlak şartları nelerdir? İşte, arazi istimlak şartları!

Kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Kira artış oranı hesabı Nisan 2015 TÜFE ÜFE!

Senelik olarak yenilenen kira sözleşmelerinde kira hesaplaması enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Peki, mesken ve işyerinde zam nasıl yapılır? İşte kira artış oranı hesabı Nisan 2015 TÜFE ÜFE...

Kirada emsal bedel nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında elde edilen aylık gelirin düşük olması halinde ya da hiç kira bedeli olmaması halinde emsal kira bedeli uygulanıyor. Peki, kirada emsal bedel nedir? Nasıl hesaplanır?

Düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan arazi ve arsaların düzenlenmesindeki orana düzenleme ortaklık payı deniyor. Peki, düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

Kira geliri vergisi hesabı nasıl yapılır?

Kira geliri vergisi, elde edilen gelirin istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor. Mükellefler, vergilerinden götürü veya gerçek gider yöntemlerinden birini seçerek vergide indirim yapabiliyor. Peki, kira geliri vergisi hesabı nasıl yapılır?

Mimarlık hizmet bedeli hesabında kullanılacak yapı yaklaşık birim maliyetleri 2015!

Mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabında kullanılacak 2015 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri hakkında tebliğ, 19 Mart 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yapı yaklaşık birim maliyetleri 2015...

Küçükçekmece İç-Dış Kumsalda istimlak olacak mı?

Küçükçekmece İç - Dış Kumsal Alanı bölgesinde istimlak olacak mı? Kanal İstanbul projesiyle istimlak söylentilerinin arttığı Küçükçekmece'de istimlak ne zaman başlayacak? İşte son durum...

Konut hesabına 15 bin çeyize 5 bin lira destek!

Evlenene, ev alana ve çocuk yapana devletten müjde! Torba Yasa Tasarısı'na göre konut hesabı açana 15 bin, çeyiz hesabına ise 5 bin lira destek geliyor

Rayiç bedel gerçek değer farkı!

Alım satım sırasında yapılan bazı hileler de konut tüketicilerini ileride sıkıntıya sokmaktadır. Bu hilelerden biri de emlak vergisine esas belediye rayiç bedeli gerçek bedel farkıdır. Avukat Kadir Kurtuluş konuyu şöyle değerlendirdi...

Yabancı para kira bedeli artış hesabı nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin kiralanmasında taraflar arasında sözleşme imzalanıyor. Kira sözleşmesi Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor. Peki sözleşmenin yenilenmesi halinde yabancı para kira bedeli artış hesabı nasıl yapılır?

istimlak bedel hesabı Haberi

istimlak bedel hesabı

İstimlak nasıl hesaplanır?

İstimlak, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak karşımıza çıkıyor.   Kısaca kamulaştırma olarak da ifade edilebiliyor. 


İmar planında kamu yararına tahsis edilmiş gayrimenkullern istimlak işlemleri gerekiyor ise bu taşınmaza veya taşınmazlara ait Yatırımcı Müdürlüğün Başkanlık Onaylı İstimlak (Kamulaştırma) Ön Onay Föyü ile İmar Planı, kadastral paftası ve mülkiyet durum tespitinden sonra Belediye Encümeninden istimlakına (kamulaştırılmasına) karar alınıyor. 


Yetkili idareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını; bedellerini nakden ve peşin olarak veya kanunda belirtilen hallerde eşit taksitlerle ödemek suretiyle istimlak işlemini gerçekleştirebiliyor. Peki, istimlak nasıl hesaplanır?


İstimlak bedeli nasıl hesaplanır?

15 inci madde uyarınca oluşturulacak bilirkişi...