29 / 04 / 2024

Yabancı para kira bedeli artış hesabı nasıl yapılır?

Yabancı para kira bedeli artış hesabı nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin kiralanmasında taraflar arasında sözleşme imzalanıyor. Kira sözleşmesi Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor. Peki sözleşmenin yenilenmesi halinde yabancı para kira bedeli artış hesabı nasıl yapılır?



Yabancı para kira bedeli artış hesabı nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin kiralanmasında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme ile  kiraya veren, bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.


Sözleşmede kira bedeli ve kira bedelinin ödenmesi gereken tarih gibi hükümlere yer veriliyor. Kira sözleşmesi Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor.


Kira sözleşmesinin Türk parası ile kurulması halinde tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Peki, yabancı para kira bedeli artış hesabı nasıl yapılır?


Yabancı para kira bedeli artış hesabı..

Kanunen kira sözleşmesinde kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. 


Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.



Üretici fiyat endeksi Şubat 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön