27 / 11 / 2024

istimlak kanunu ne demek

istimlak kanunu ne demek

İstimlak kanunu nedir?: İstimlak mevzuatı kapsamında, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla yasalar bulunuyor. İşte belediye istimlak kanunu..

1940 yılında İstimlak Kanunu'nda değişiklik! Yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek!

1940 yılında, İstimlak Kanunu'nun 11. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek. 

Müştemilat nedir? Müştemilat modelleri ve kanunu nedir? 

Sözlükte eklenti anlamına gelen müştemilat, bir yapının belirli bölümünü yansıtır. Emlak terimlerinden biri olan müştemilat, evden ayrı olan bazı yerleri ifade eder. Peki müştemilat tam olarak nedir, müştemilat modelleri ve kanunu ne anlama gelir? İşte müştemilat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Kamu İhale Kanunu'nda ne değişiyor?

Devlet, kamuoyundan gelen tepkilere karşın bugüne kadar 191 kez değişikliğe gittiği Kamu İhale Kanunu’nu bu sefer sil baştan değiştirme kararı aldı.

Karayolları istimlak bedeli sorgulama 2021!

Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve belediyeler tarafından yapılabilen istimlak bedeli ne kadar? İstimlak bedeli nasıl sorgulanır? İşte karayolları istimlak bedeli sorgulama 2021...

Niğde Pınarcık Köyü'nün tapulaştırma projesi mecliste!

Niğde'nin Merkez ilçesinde bulunan Pınarcık köyünün tapulaştırma projesi ile otoyol istimlak bedelinin ne zaman ödeneceği meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Yeni İmar Kanunu ile otopark kapasitesi yüzde 50 artacak!

Yeni İmar Kanunu araç trafiğinin de önüne geçecek. Mevcut otopark alanlarının içine giren katlı otomatik park sistemleri otopark kapasitesini 50'ye katlayacak..

Apartman aidatı ne için alınır?

Apartmanın ortak giderleri için kat maliklerinden toplanan paraya aidat deniyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. Peki, apartman aidatı ne için alınır?

Kat malikleri toplantısı ne zaman yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nu gereğince, yılın belli dönemlerinde en az 1 kere kat malikleri genel kurul toplantısının yapılması gerekiyor. Peki, kat malikleri toplantısı ne zaman yapılır?

Kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna sınırını aşması halinde beyan verilerek vergi ödeniyor. Peki, kira geliri beyannamesi verilmezse ne olur?

Kira gelir vergisi ne zaman son?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların gerçek kişiler tarafından kiraya verilmesinden sağlanan gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Peki, 2015 yılı kira gelir vergisi ne zaman son?

Kiracısı olanlar ne kadar vergi öder?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malını kiraya veren kimselerin elde ettiği kazançlar belli koşullarda vergilendiriliyor. Peki, kiracısı olanlar ne kadar vergi öder? İşte kira gelir vergisi..

Değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir 2015!

Gelir Vergisi Kanunu hükmü gereğince, mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılması ile oluşan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor. Peki, değer artış kazancı vergisi ne zaman ödenir 2015!

İçinde kiracı varken ev satılırsa ne olur?

Kira kanunu olan; Borçlar Kanunu gereğince, gereksinim, yeniden inşa ve imar gibi durumlarda mal sahibi kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. Peki, içinde kiracı varken ev satılırsa ne olur?

istimlak kanunu ne demek Haberi

istimlak kanunu ne demek

İstimlak kanunu nedir?

İstimlak mevzuatı kapsamında, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla yasalar bulunuyor.


İstimlak, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak tanımlanıyor. İstimlak, özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu gayrimenkul üzerinde idari irtifaklar kurmak (mesela geçit hakkı) şeklinde olabiliyor.


KAMULAŞTIRMA KANUNU 


BİRİNCİ KISIM

Genel Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

Madde 1 – Bu Kanun; kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların, Devlet ve kamu tüzelkişilerince kamulaştırılmasında yapılacak işlemleri, kamulaştırma bedelinin hesaplanmasını, taşınmaz malın ve irtifak hakkının idare adına tescilini, kullanılmayan taşınmaz malın geri alınmasını, idareler arasında taşınmaz malların devir işlemlerini,...