17 / 05 / 2024

izmir agora kuruluş tarihi

izmir agora kuruluş tarihi

Dünyanın "şehir merkezindeki en büyük antik agorası" olarak bilinen İzmir Agorası' ndaki kazılar devam ediyor. M.S. 2. yüzyıla ait hamam yapısı da ortaya çıkarıldı...

İzmir Agora - Kadifekale Teleferik Projesi'nde son durum ne?

İzmir Agora‘dan Kadifekale’ye yapılacak olan teleferik projesinde son durum ne? İşte ayrıntılar...

İzmir'e Deprem Bilim Kurulu geliyor!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve  DEÜ’nün AFAD’la imzaladığı protokol ile birlikte İzmir'de açılacak Deprem Bilim Kurulu için ilk adım atıldı.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği'nden İzmir Depremi açıklaması!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği, 30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen depreme ilişkin ortak bir yazılı açıklama yayınladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu'ndan AVM açıklaması!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu koronavirüs salgınında normalleşme sürecinin ilk adımı olarak 11 Mayıs Pazartesi günü alışveriş merkezlerinin açılması ile ilgili açıklama yaptı. İşte o açıklama...

İzmir Kemeraltı-Agora-Kadifekale çekim merkezi olacak!

Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kamu, sivil toplum ve özel sektörden toplam 123 ortağa sahip olan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş., 252 hektarlık Kemeraltı-Agora-Kadifekale bölgesinin "çekim merkezi" haline getirilmesi için çalışmalara başladı.

Agora AVM satılmayacak!

Agora Alışveriş Merkezi'nin satılma, yerine hastane yapılması gündemde. Agora Alışveriş Merkezi İcra Kurulu Başkanı Haşan Noyan, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Kültürpark İzmir'e sivil toplum kuruluşlarından destek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'ı yeniden tasarlayarak geleceğe taşımak amacıyla hazırladığı “Kültürpark İzmir” projesine kentin iki önemli sivil toplum kuruluşundan destek geldi.

İzmir'de 3 üniversite, 41 özel okul ve 2 sağlık kuruluşu kapatıldı!

İZMİR'de, ilan edilen OHAL kapsamında alınan önlemlere yönelik çıkartılan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile, 3 üniversite, 41 özel okul, 62 dernek, 8 vakıf ve 2 sağlık kuruluşu hakkında kapatma kararı verildi.

İzmir Karşıyaka Agora AVM, Çiğli'de açılacak!

Agora AVM İcra Kurulu Başkanı Hasan Noyan, "Balçova Agora'yı 13 yıldır 101 milyon 800 bin kişi ziyaret etti. Biz de İzmir Karşıyaka'ya Agora'yı getireceğiz" dedi.

İzmir Agora Müze Evi'nin restorasyonu yeniden başladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni ihaleyi sonuçlandırmasının ardından, proje revizyonu süreci ve yüklenici firmanın işi bırakması nedeniyle ara verilen "Agora Müze Evi" restorasyonuna tekrar başladı.

İzmir Agora Müze Evi'nin restorasyonu devam edecek mi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje revizyonu süreci ve yüklenici firmanın işi bırakması nedeniyle ara verilen "Agora Müze Evi" restorasyonu için yeniden ihaleye çıktı.

İzmir Agora Müze Evi'nin restorasyonu ihale edilecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje revizyonu süreci ve yüklenici firmanın işi bırakması nedeniyle ara verilen "Agora Müze Evi" restorasyonu için yeniden ihaleye çıktı.

İzmir Agora Müze Evi'nin restorasyonu ne zaman tamamlanacak?

İzmir kent merkezde en büyük tarih hazinesi olan Agora'da "Müze Ev" olarak restorasyonunu başlanan tarihi ev iki yıldır kaderine terkedildi.

izmir agora kuruluş tarihi Haberi

izmir agora kuruluş tarihi


İzmir'in ilk kurulduğu yer olduğu kabul edilen Agora, şehir merkezinde kalan ender antik kentlerden biri olarak 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip.


Dünyanın "şehir merkezindeki en büyük antik agorası" olarak bilinen İzmir Agorası'ndaki kazılar devam ediyor. M.S. 2. yüzyıla ait hamam yapısı da ortaya çıkarıldı.


Agora'da, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığında kazı çalışmaları yürütülüyor. Konu hakkında bilgi veren Ersoy, MS 2. yüzyıla uzanan yıllarda hamamların, siyasetçilerin ve düşünürlerin toplandığı, önemli meseleleri konuştuğu merkezler olduğunu belirtti. Ersoy, şunları anlattı: "Antik kentlerde agoralar, kentin siyasî, idarî, adlî ve ticarî merkezi durumundaydı. Agoralar için her kentin merkezinde birkaç yapı adası ayrılırdı. Agora alanının etrafı portikolarla (sütunlu galeriler) çevrelenirdi. Galerilerin gerisinde bouleuterion (meclis binası), prytaneion (resmî tören ve...