28 / 12 / 2024

İzmirde gecekondulaşma

İzmirde gecekondulaşma

Posta Ege gazetesi köşe yazarı olan Saadet Mançe bugünkü yazısında İzmir'deki mimari yapıları ve yapılaşmayı anlattı. İşte o yazı...

Fuzuli işgal ne demek? Fuzuli işgal nedeniyle tahliye nasıl olur?

Fuzuli işgal, gayrimenkul alanında kullanılan terimlerden biridir. Gecekondulaşma olarak da İngilizce’den Türkçe’ye geçen bu terimin asıl anlamını bilmekte fayda var. Gayrimenkul hukuğunda bu terim biraz farklı tanımlanır. Peki fuzuli işgal nedir ve yasal sonuçları nelerdir? 

Kaan Yücel: 'Kentsel dönüşümdeki en büyük sorun gecekondulaşma!'

Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yücel, Kentsel dönüşümdeki problemlerden birinin gecekondulaşma olduğunu ifade eden “Gecekondu problemini çözmeden, kentsel dönüşümü çözemeyiz" dedi.

Bursa'da kiralık ve satılık ev fiyatları rekora koşuyor!

Kiralık ve satılık evlerdeki fahiş fiyatlar sebebiyle Bursa’nın yeni bir gecekondulaşma tehdidiyle karşılaştığına dikkat çeken BEMO Başkanı Erdal Çelebi, “Bu tehlikeyi birlikte görüp, kontrol etmemiz lazım. Vatandaşa yaşanabilir alanların düşük maliyetlerle teslim edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

200 milyarlık dönüşüm çalışması hız kazandı!

Hükümet, çarpık yapılaşma, gecekondulaşma, kaynak yetersizliği, hukuki sorunlar nedeniyle büyük sorunlar yaşayan şehirlerin sorunu çözmek için dönüşüm çalışmalarına hız verdi..

Türkiye'de gecekondu devri kapandı!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Türkiye'nin hızlı göç sonucu karşı karşıya kaldığı gecekondulaşma sorununu son 20 yılda yüzde l'in altına düşürdüğünü söyledi.

İzmir'de gecekondulaşma deprem riskini artırıyor!

Posta Ege gazetesi köşe yazarı olan Saadet Mançe bugünkü yazısında İzmir'deki mimari yapıları ve yapılaşmayı anlattı. İşte o yazı...

1947 yılında gecekonduları açıkgözler inşa ediyormuş!

1947 yılında Mecidiyeköy'de Maliye'ye ait arsalarda yapılan gecekondu sayısı 74'e çıkmış. Gecekondulaşma problemi karşılaşan Belediye bu evleri yıktırma kararı almış. Bu 74 evin sahibi 10-12 kişiden ibaretmiş.

1997 yılında Çorlu'da yeni bir İstanbul kurulacakmış!

1997 yılında gecekondulaşma ve talana son vermek için İstanbul'un çevresindeki boş arazilere modern şehirler kurulacakmış. 15 bin hektar üzerine kurulacak Yeni İstanbul Projesi'yle Çorlu'da, 300 bin nüfuslu yeni bir şehir kurulacakmış.

1993 yılında Esenyurt'ta gecekondulaşma önlenmiş!

1993 yılında Esenyurt'ta bin 100 dönüm arazi üzerinde inşa edilen 7 bin 200 konutluk 1. Esenkent projesi ve yapılacak 10 bin konutluk ikinci bir Esenkent projesiyle Esenyurt'ta gecekondulaşmanın önüne geçilmiş.

1992 yılında gecekondulaşma, İstanbul'da ormanları eritmiş!

1992 yılında gecekondulaşma, İstanbul ormanlarını eritmiş. Orman katliamı en çok Alemdağ, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Sarıyer ve Çatalca yörelerinde görülüyormuş. Yerleşim alanı elde etmek için 5 milyon 930 bin metrekare orman yok edilmiş.

1982 yılında Okmeydanı'nda Vakıflar'a ait arazi üzerine 6 mahalle kurulmuş!

Vakıflar'a Fatih'ten kalan Okmeydanı'ndaki bin 230 dönüm arazi üzerinde 6 mahalle kurulmuş. 1960'lı yıllarda başlayan gecekondulaşma sonrası yerleşenlere, politikacıların gösterdiği hoşgörü bugünkü Okmeydanı'nın oluşmasını sağlamış.

Bireysel bina dönüşümlerinde 'gecekondulaşma' uyarısı!

Uzmanlara göre, özellikle Anadolu Yakası'nda tüm hızıyla parsel bazlı dönüştürülerek yapılan yeni binalar, altyapı restorasyonu eksikliği nedeniyle kısa süre sonra ihtiyaca cevap veremeyecek. İşte detaylar...

TOKİ Çeşme Reisdere Konutları'nda son durum ne?

TOKİ Çeşme Reisdere Konutları'nda son durum ne? İzmirde tartışma konusu olan TOKİ'nin Çeşme'ye yapacağı konutlarla ilgili Mimarlar Odası'nın açtığı davada, İzmir 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İzmirde gecekondulaşma Haberi

İzmirde gecekondulaşma

Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir haber, açıkçası beni üzdü. İzmir'in herhangi bir doğal afet karşısında ekonomik kırılganlık riskinin ne kadar çok olacağı ve bu durumda dünyada 42'nci. 

Türkiye'de ise ikinci sırada olduğu. Yani olası bir deprem felaketi sonrasında İzmir'in kırılgan altyapısı ve özellikle gecekondu bölgelerindeki evlerin dayanıksızlığı korkutucu. İzmir'deki deprem riski bilinen bir gerçek. 


Bir an önce risk taşıyan binaların sağlam yapılara dönüştürülmesi elzem. Bu da kolay bir şey değil, zaman alacak bir dönüşüm. Düşünsenize, Körfez'i çevreleyen tepeler, derme çatma gecekondularla dolu. Müthiş bir Körfez manzarası karşısında, sağlıksız ve zor yaşam şartlarına sahipler. İzmir'deki bu durum, şehre özellikle gece gelen misafirleri, turistleri oldukça şaşırtır. İzmirli birçok insanın bu konu ile ilgili bir hikayesi vardır. Eğer akşam saatleri ise havaalanı çıkışı. İzmir'e gelen...