18 / 05 / 2024

Kadastro parseli

Kadastro parseli

Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydına verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Peki kadastro adası nedir, merak ediyorsanız yanıtı ve kadastro adası ile ilgili detaylar haberimizde...

Kadastro parseli nedir? Kadastro parseli ile imar parseli arasındaki farklar nelerdir?

Kadastro parseli, belirli bir alanı kapsayan arazidir. Bu arazi yasal yönetmelikler tarafından belirlenmiştir. İmar parseli ile karıştırılan kadastro parselinde dikkate alınması gereken bazı kurallar vardır. Peki kadastro parseli nedir, imar parseliyle farkları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler...

Gölbaşı Kızılcaşar imar planı değişikliği askıda!

Ankara Gölbaşı ilçesine bağlı Kızılcaşar Mahallesi 650 nolu kadastro parseli ve çevresine ait 1/ 1.000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği bugün askıya çıkarıldı.

İmar parseli nasıl oluşturulur?

İmar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin İmar Kanunu, İmar Planı ve yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiş şekline imar parseli deniyor. Peki, imar parseli nasıl oluşturulur?

Tapu Kadastro Müdürlüğü 50 milyondan fazla parseli internete açtı!

Türkiye'nin tüm parselleri artık internette. Tapu Kadastro Müdürlüğü'nün 'www.tkgm.gov.tr' adresinden Osmanlı'dan günümüze kadar olan 50 milyondan fazla parselin tüm bilgileri ücretsiz sorgulanabilir.

Ankara Etimesgut Yukarıyurtçu Mahallesi imar planı değişikliği askıya çıktı!

Ankara Etimesgut Yukarıyurtçu Mahallesi, Gümüşlük Mevkii’nde yer alan tp. 195 no' lu kadastro parseli için hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları bugün askıya çıktı...

Kadastro mahkemesi dilekçe örneği!

Kadastro itirazlarının; kadastro tahdit ve tespitleri askı ilanına çıkarılmasından itibaren başlayan 30 gün içerisinde yapılması bir dilekçe ile yapılması gerekiyor. İşte kadastro mahkemesi dilekçe örneği..

Kadastro mahkemesine nasıl dava açılır?

Kadastro itirazı; tahdit ve tespitleri askı ilanına çıkarılmasından itibaren belli bir içerisinde yapılması gerekiyor. Yapılacak itirazın yazılı bir belge olan dilekçe ile beyan edilmesi gerekiyor. Peki, kadastro mahkemesine nasıl dava açılır?

Kadastro askı ilanı nedir?

Kadastro müdürü, kadastro tutanaklarına göre yapılan tespitlere dayanarak, askı cetvellerini düzenler; bu cetvelleri ilan eder. Peki, kadastro askı ilanı nedir? Kadastro askı ilanı süresi ne kadardır?

Kadastro tutanaklarına itiraz süresi!

Dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşiyor. Peki, kadastro tutanaklarına itiraz süresi ne kadardır? İşte Kadastro Kanunu kapsamında yer alan itiraz esasları..

Tapu ve kadastro döner sermayesinde değişiklik yapıldı!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tapu ve kadastro döner sermayesinde neler değişti?

Tapu ve Kadastro döner sermaye işletmesine yeni düzenleme!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla, döner sermaye işletmelerinin hizmet ve faaliyetlerinden hizmet bedeli yeniden düzenleniyor...

Ordu'da kadastro çalışmaları 63 yılda tamamlandı!

1951 yılında Ünye'nin Tekkiraz beldesi Gürecili köyünde başlayan köy kadastrosu ile 1956 yılında Ordu merkez ilçe Şahincili Mahallesi' nde başlatılan mahalle kadastro çalışmaları sonunda bitti...

Tapu ve Kadastro Harçları kanunu!

Tapu ve Kadastro Harçları ile ilgili yasal esaslar 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Tapu ve Kadastro Harçları kanununda, harç oranları ile harcın ödenmesine ilişkin hükümler yer alıyor...

Kadastro parseli Haberi

Kadastro parseli

Kadastro adası nedir?

Kadastro adası ile ilgili tanımlamadan önce kadastro ile ilgili tanımlamaya yer vermek doğru olacaktır. Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydı anlamına geliyor. Türk Dil Kurumu'nda kadastro; "bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülk yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin devlet eliyle belirlenip plana bağlanması işi" şeklinde tanımlanıyor. Peki kadastro adası nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kadastro adası tanımı

Çevresi kamuya ait cadde, sokak, yol, kanal, ark, dere, göl, deniz gibi doğal ve yapay sınırlarla kadastro çalıĢma alanı sınırı ile veya Türkiye Devlet Demir Yolları (TDDY) arazisi ile çevrili parseller topluluğuna kadastro adası deniyor.


Ada numaraları 101 den başlayıp, köy sınırı içindeki tüm parseller ölçülünceye kadar numaralar aralıksız birbirini izliyor.


Kadastral ada; Kadastral ada çevresi doğal kadastral ada ve yapay sınırlarla çevrili olan yeri...