04 / 05 / 2024

Kadastro adası nedir?

Kadastro adası nedir?

Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydına verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Peki kadastro adası nedir, merak ediyorsanız yanıtı ve kadastro adası ile ilgili detaylar haberimizde...



Kadastro adası nedir?

Kadastro adası ile ilgili tanımlamadan önce kadastro ile ilgili tanımlamaya yer vermek doğru olacaktır. Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydı anlamına geliyor. Türk Dil Kurumu'nda kadastro; "bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülk yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin devlet eliyle belirlenip plana bağlanması işi" şeklinde tanımlanıyor. Peki kadastro adası nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kadastro adası tanımı

Çevresi kamuya ait cadde, sokak, yol, kanal, ark, dere, göl, deniz gibi doğal ve yapay sınırlarla kadastro çalıĢma alanı sınırı ile veya Türkiye Devlet Demir Yolları (TDDY) arazisi ile çevrili parseller topluluğuna kadastro adası deniyor.


Ada numaraları 101 den başlayıp, köy sınırı içindeki tüm parseller ölçülünceye kadar numaralar aralıksız birbirini izliyor.


Kadastral ada; Kadastral ada çevresi doğal kadastral ada ve yapay sınırlarla çevrili olan yeri ifade ediyor. Kadastro parseli ise sınırları belli bir mülkiyet arazisine deniyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön