28 / 04 / 2024

kamu inşaat ihaleleri

kamu inşaat ihaleleri

KAMUNUN büyüklüğü 40 milyar TL’yi bulan inşaat ihalelerinde aşırı düşük tekliflere sorgusuz sualsiz ihale verilmesine Danıştay “dur” dedi.

Danıştay'dan ihalelerdeki düşük tekliflere yasak geldi!

Kamunun büyüklüğü 40 milyar TL’yi bulan inşaat ihalelerinde aşırı düşük tekliflere sorgusuz sualsiz ihale verilmesine Danıştay tarafından “dur” denildi.

DAİMFED Genel Başkanı Karslıoğlu: İnşaat sektörü sıkıntıda! Kamu müteahhitleri reel fiyat farkı bekliyor

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, inşaat sektörün sıkıntıda olduğunu açıklayarak, yetkililer tarafından reel fiyat farkı ile cezasız tasfiye kararnamesinin ele alınması gerektiğini vurguladı.

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Başkan Vekili Nedim Şimşek, son zamanlarda inşaat malzemelerinde yaşanan zamların müteahhitleri iflasa sürüklediğini ifade etti.

İnşaat malzemelerindeki artış ihaleleri vurdu! 63 milyonluk ihale 5 yılda 719 milyon liraya çıktı!

Türkiye'de artan inşaat malzemelerindeki artış geçmiş dönemde başlayan inşaat çalışmalarına büyük darbe vurdu. 2018'de 63 milyona ihale edilen Artvin’deki öğrenci yurdunun maliyeti 5 yılda 719 milyon liraya yükseldi. 

İnşaat sektörüne kur farkı müjdesi!

Kamu ihalelerinde Türk Lirası ile sözleşme yapan ve dövizdeki yükseliş sebebiyle sorun yaşayan inşaat şirketlerine kur artışı dikkate alınarak fiyat farkı ödemesi yapılacak.

İnşaat sektörünün gözü Fiyat Farkı Kararnamesi’nde!

Kamu müteahhitleri yeni senenin ilk günlerinde TBMM’de görüşülecek Fiyat Farkı Kararnamesi’ne odaklandı. Kovid-19 salgınıyla girdi maliyetlerinin yüzde 200 yükseldiği inşaat sektörünün temsilcileri, tatmin edici bir kararname çıkmasını umut ediyor.

Konut kredisi faiz indirimi inşaat sektörüne yarayacak!

3 kamu bankası tarafından konut kredisi faizlerinde indirime gidildi. İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Karatepe, “Kimlerin faydalanacağı belli, inşaat sektörü” diye konuştu.

En gözde 10 inşaat şirketi son 3 yılda ne kadar kurumlar vergisi ödedi?

Kamudan en büyük ihaleleri kazanan inşaat şirketlerinin 2018, 2019 ve 2020 senelerinde ödediği kurumsal vergilerin miktarı açıklandı. 

İnşaat sektöründe 5 müteahhit firma 161 milyar TL'lik iş üstlendi!

Türkiye ekonomisinde lokomotif sektör olan inşaat sektöründe, son 5 senede en çok kamu ihalesini kazanan müteahhitler belirlendi. Türkiye'de en çok kamu ihalesini kazanan müteahhitlere son 5 senede verilen 55 ihalede tam 161.3 milyar Türk Lirası tutarındaki işi 5 firma üstlendi. 

İnşaat sektöründe teminat mektubu limitleri düzenlenmeli!

Kamu ihale Kanunu hükümlerine göre inşaat firmaları herhangi bir ihaleye girebilmek için öncelikli olarak ihaleye girecekleri idareye girecekleri ihalenin yapım bedelinin yüzde 3’ünün karşılığı olmak üzere geçici teminat mektubu vermekle yükümlü. Peki yeni bir düzenleme yapılacak mı?

Azerbaycan inşaat ihalelerine Türkiye modeli!

Azerbaycan Bakanlar Kurulu İnşaat, Şehircilik ve Kamu Hizmetleri Daire Başkanı Feyruz Mustafayev, ülkede yapılacak olan inşaat ihalelerinde Türkiye'ye öncelik tanınacağını söyledi. 

Mevlüt Çavuşoğlu: Türk inşaat sektörü Çin'den sonra ikinci sırada!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Endonezya düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Türk şirketleri, pandemiye rağmen Endonezya'ya yatırım yapma ilgililer. İki ülke arasında özellikle inşaat alanında kamu-özel işbirliği modelini de konuştuk" dedi.

Türk firmaları Ukrayna'da inşaat sektöründe aktif!

Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka yaptığı açıklamada, "Türk firmaları Ukrayna'da inşaat sektöründe aktif, ayrıca kamu sağlığı ve ulaşım alanında da Türkiye'nin tecrübesiyle ilgileniyoruz." dedi.

Antalya Konyaaltı'nda kamu arazisindeki lüks konut inşaatı için suç duyurusu!

Antalya’nın Konyaaltı ilçesi Arapsuyu Mahallesi’nde 1980 öncesinde üniversite alanı olarak kamulaştırılan sonrasında 30 Temmuz 2018'de Millet Bahçesi yapılması sebebiyle önce TOKİ’ye, oradan da özel bir inşaat şirketine satılan alanda lüks konut ve iş yeri inşaatı yapımı sürüyor...

kamu inşaat ihaleleri Haberi

kamu inşaat ihaleleri

Geçen yıl sessiz sedasız uygulamaya giren yönetmelikle, kamudaki inşaat ihalelerinin aşırı düşük tekliflere sorgulama yapılmadan verilmesinin yolu açılmıştı. Ancak Avukat Melih Akkurt, bu yönetmeliğin hem yasalara hem de kamu yararına aykırı olduğu ididasıyla yargıya başvurdu.


Akkurt’un başvurusunu inceleyen Danıştay 13. Dairesi de, başvuruyu haklı buldu ve ilgili maddelerin yürütmesini durdurma kararı aldı.  Müeahhitlerin ihalelerdeki en temel sorun olarak gördüğü, aşırı düşük teklifle ilgili olarak tartışma yaratan uygulama bir yıldır yürürlükte. Önce 2014 yılı Şubat ayında çıkarılan torba yasaya bir madde eklendi ve Kamu İhale Kurumu’na  belli koşullarda aşırı düşük teklifle ilgili sorgulama yapmadan ihale sonuçlandırma yetkisi verildi. Kamu İhale Kurumu da yasadaki değişiklikleri dikkate alarak aynı Haziran ayında bir yönetmelik değişikliği yaptı. Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğemli hüküm ise Kamu...