18 / 05 / 2024

kamu maliyesi hazine birliği

kamu maliyesi hazine birliği

Kamu maliyesi, gelirlerin toplanması, harcamaların yapılması, açıkların finansmanı, kamunun varlık ve borçları ile diğer yükümlülüklerinin yönetimini kapsıyor. Peki kamu maliyesinin temel ilkeleri nelerdir? İşte yanıtı...

Hazine Bakanlığı açıkladı! Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde çalışacak 50 işçi alınacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama kapsamında, kurumda çalıştırılmak üzere 50 kamu işçisi istihdam edeceğini açıkladı. İşte haberin ayrıntıları...

Ödenekte aslan payı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın!

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin 2024 yılı ödenek teklifi tavanlarının toplamı 10 trilyon 205 milyar TL'yi aşarken, ödenekte aslan payı 4 trilyon 227 milyar TL ile  Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ayrıldı.

Bakan Şimşek'ten kamu kurumlarına tasarruf genelgesi yollandı: Tüm kamu harcamaları gözden geçirilecek! 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla bugün kamu kurumlarına yollanan genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. İşte ayrıntılar...

Kamu bankası çalışanları için de promosyon talebi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye seslenen Öz Finans-İş Sendikası Başkanı Ahmet Eroğlu, “Kamu bankası çalışanlarını bu haktan mahrum bırakmayın” çağrısı yaptı.

3 kamu bankasından kredi yağacak! Hazırlıklar başladı

250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu paketinden sonra üç kamu bankasının kredi musluklarının açılabilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu ve BDDK'nın hazırlık yaptığı, yeni kredi paketlerinin yolda olduğunu ve 280 milyar liraya yakın kredi verilebilecek.

Kamu kurumunda çalışanlar dikkat! Memurun vergisinde ne değişti? Kimler beyanname verecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Gelir Vergisi Genel Tebliği Sonrası kamudaki “tek işveren” uygulaması daraltıldı. Yeni tebliğ sonrası bazı kamu çalışanları için beyanname yükümlülüğü getirildi. Peki, bu durum hangi çalışanları kapsıyor? İşte detaylar…

Genel bütçeden en büyük pasta 2 trilyon 80 milyar lirayla Hazine ve Maliye Bakanlığının oldu!

2023-2025 dönemine ilişkin yol haritası olan Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete'de yayımlandı. OVP'ye göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin 2023 yılı ödenek teklifi tavanlarının toplamı 4 trilyon 93 milyar lirayı aşarken, ödenekte en yüksek pay 2 trilyon 80 milyar lirayla Hazine ve Ma

Hazine Bakanlığı açıkladı: Yıllık getiri yüzde 26 civarında olacak

Hazine Bakanlığı GES ihraçları için duyuru yaptı. Senetler için asgari talep tutarı bin TL olup 1 TL’nin katları şeklinde ihraç edilecek. Senetler, 24 Haziran 2022 Cuma gününde yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. GES’lerin getirileri, Kamu İktisadi Teşebbüsleri içerisinde yer alan Devlet Hava Me

Tapu harç tahsilatları konut fiyatlarını nasıl etkiledi?

Kamu Maliyesi Raporu 2021 ilk çeyrek vergi raporunu hazırladı. Hazırlanan raporda tapu tahsilatına yönelik bilgiler de yer aldı.

2020'de kamu bankaları hazine garantisiyle 1 milyar 678 milyon dolar finansman sağladı!

Kamu kurumları ve özel kuruluşlar 2020 yılında 2 milyar 225 milyon dolarlık Hazine garantili kredi finansmanı aldıu. Bu finansmanın 4'te 3'ünü kamu bankaları tarafından alındı. 

Hazine arazisi arsa mı olacak?

2021 Bütçesi’nde, kent merkezlerindeki Hazine adına tescil edilen kamu taşınmazlarından “büyük ölçekli yatırımlar, yüksek katma değerli projeler” için “arsa” üretileceği ifade edildi.

Berat Albayrak'tan 'düşük kamu borç stoku' paylaşımı!

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Ekonomimizin güçlü sacayaklarından biri olan düşük kamu borç stoku oranı, pandemi sürecinde elimizi güçlendiren ve bize hareket alanı sağlayan farklılıklarımızın başında geliyor." ifadesini kullandı.

6 yılda 3 milyar 724 milyon metrekarelik hazine arazisi satıldı!

17 yılda 3.7 milyar metrekare büyüklüğünde kamu arazisi özelleştirildi. 2003 ve 2019 yıllarında Hazine’ye ait 2.1 milyar metrekare orman vasfını yitirmiş alan, 971 milyon metrekare arsa ve 586 milyon metrekare tarım arazisi satıldı.

kamu maliyesi hazine birliği Haberi

kamu maliyesi hazine birliği

Kamu maliyesi nedir?

Kamu maliyesi, gelirlerin toplanması, harcamaların yapılması, açıkların finansmanı, kamunun varlık ve borçları ile diğer yükümlülüklerinin yönetimini kapsıyor.


Kamu maliyesi, merkezden ve yerinden yönetim esaslarına göre yürütülür. Kamu idarelerinin görevleri, ilgili kanunlarında açık olarak belirlenir ve kaynakların dağıtımında esas alınıyor.


Kamu maliyesinin temel ilkeleri nelerdir?

Kamu maliyesinin temel ilkeleri şunlardır:

a) Kamu malî yönetimi uyumlu bir bütün olarak oluşturulur ve yürütülür.

b) Kamu maliyesi, kamu görevlilerinin hesap verebilmelerini sağlayacak şekilde uygulanır.

c) Maliye politikası, makroekonomik ve sosyal hedefler ile uyumlu bir şekilde oluşturulur ve yürütülür.

d) Kamu malî yönetimi Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütçe hakkına uygun şekilde yürütülür.

e) Kamu malî yönetimi malî disiplini sağlar.

f) Kamu malî yönetimi ekonomik, malî ve sosyal etkinliği birlikte sağlayacak şekilde kamusal tercihlerin oluşması için gerekli ortamı yaratır.

g) Kamu idarelerinin mal...