28 / 04 / 2024

kamulaştırma hangi amaçla yapılır

kamulaştırma hangi amaçla yapılır

İstimlak neden yapılır? sorusuna park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı gibi kamu hizmetinde olan alanların kamu mülkiyetine geçirilmesi amacıyla yapılır cevabı veriliyor...

Niğde Ulukışla için acele kamulaştırma kararı!

Niğde ili Ulukışla ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü 31118 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ordu Çamaş Kent Meydanı'nın kamulaştırma çalışmaları tamamlandı!

Ordu Çamaş'ta inşa edilecek olan ikinci kent meydanı projesi için kamulaştırma çalışmaları tamamlandı.

Muğla Milas'taki kavşağın kamulaştırma sorunu mecliste!

Muğla ili Milas ilçesinde bir kavşağın kamulaştırma davası sebebiyle yapılamadığı iddiası ve geçici düzenleme yapılma önerisi meclis gündemine taşındı..

Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Teklifi verildi!

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi meclise verildi. Teklif ile, su ve kanalizasyon şebeke hattı projeleri hayata geçirilmeden önce kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı tesis edilmesi ve maliyet artışı ile yatırımın gecikmesinin önlenmesi amaçlanıyor...

Muğla Seydikemer'de acele kamulaştırma kararı!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karar gereğince Muğla'da Yukarı Eşen Projesi için 15 alanda acele kamulaştırma yapılacak..

Bursa Yıldırım'da 23 yılda 60.4 milyon TL'lik kamulaştırma!

Bursa Yıldırım'da plansız ve çarpık yapılaşma ile mücadele ediliyor. Bölgede 23 yılda 60 milyon 448 bin 385 TL'lik kamulaştırma gerçekleşti.

4 ilde acele kamulaştırma kararı!

Sakarya, Muğla, Konya ve Adana'da bulunan 4 bölgede acele kamulaştırma kararı verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

8 ilde kamulaştırma kararı!

Bazı illere ilişkin kamulaştırma kararları Resmi Gazete'de yer aldı. İstanbul'un Silivri ile Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçelerinde inşa edilecek termik santraller ile Adıyaman, Çanakkale, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Tokat ve Yozgat'ta HES ve RES yapımı için bazı taşınmazlar kamulaştırılacak.

Muğla Menteşe Göleti kamulaştırma işlemleri başladı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla Kavaklıdere Menteşe Göleti ve Sulaması işinin kamulaştırma işlemlerine başlanıyor.

Arkeolojik sit alanı kamulaştırma!

Sit alanları koruma altına alınmış yapılaşmaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli şartlar altında verildiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arkeolojik sit alanı kamulaştırma nasıl yapılır?

Kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı tesisi!

Kanunen taşınmaz malın mülkiyetinin kamulaştırılması yerine, amaç için yeterli olduğu takdirde taşınmaz malın belirli kesimi, yüksekliği, derinliği veya kaynak üzerinde kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı kurulabilir. Peki, kamulaştırma yoluyla irtifak hak

Kamulaştırma koşulları nelerdir?

Yararına kamulaştırma hak ve yetkisi tanınan kamu tüzelkişilerini, kamu kurum ve kuruluşlarını, gerçek ve özel hukuk tüzelkişileri kamulaştırma yapabiliyor. Peki, kamulaştırma koşulları nelerdir? Hangi şartlarda yapılır?

Fikirtepe'de kamulaştırma bedeli ödemesini 5 yıla yayarız!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, Fikirtepe kentsel dönüşümde hak sahibini, müteahhiti, müşavir ve yapı denetim firmalarını uyardı. Gürgen, "Kamulaştırma bedelini ödemeyi gerekirse 5 yıla yayarız" dedi.

kamulaştırma hangi amaçla yapılır Haberi

kamulaştırma hangi amaçla yapılır


İstimlak neden yapılır?


İstimlak, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yöntem olarak uygulanıyor. 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakın nasıl yapılacağını göstermek amacıyla çıkarılmış bir yasadır.


İstimlak neden yapılır?

Belediyece istimlakın (kamulaştırmanın) yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekmektedir. (Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi)


İstimlak (kamulaştırma) özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu gayrimenkul üzerinde idari irtifaklar kurmak (mesela geçit hakkı) şeklinde olabilir.


İstimlaklarda (kamulaştırmalarda), gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekir.


Özel kanunlarla ön görülen olağanüstü durumlarda (Halk...