15 / 05 / 2024

kamulaştırma şerhinin yararı

kamulaştırma şerhinin yararı

Kamulaştırma şerhi, idarenin kamulaştırma kararı verdikten sonra kamulaştırmaya konu olan taşınmazın kayıtlı olduğu tapu müdürlüğüne yazı yazması sonucu Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından tapu üzerine konulan şerhtir...

Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?

Kamulaştırma işlemi ile, özel mülkiyette bulunan gayrimenkuller, kamu yararı için devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiyor. Peki kamulaştırma parası ne zaman ödenir? Kamulaştırma parası ne kadar? İşte tüm merak edilenler...

Ardahan Durançam Barajı için kamulaştırma işlemine başlandı!

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Durançam Barajı projesinin kamulaştırma işleminin gerçekleştirilebilmesi amacıyla gerekli kamu yararı kararı için düzenlenen olurun, Eroğlu tarafından imzalandığı belirtildi.

İstimlak ile kamulaştırma arasında fark var mı?

İstimlak uygulaması; özel kişilere ait taşınmaz malların devlet veya kamu tüzel kişilerince kamu yararı gereğince kanunla gösterilen esaslar çerçevesinde alınması oluyor. Peki, kamulaştırma nedir? İstimlak ile kamulaştırma arasındaki fark var mı?

Kamulaştırma bedeli ne zaman ödenir?

Kamulaştırma işlemi ile, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi sağlanıyor. Peki, kamulaştırma sürecinde kamulaştırma bedeli ne zaman ödenir?

Kamulaştırma için yapılması gerekenler!

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlıyor. Peki, kamulaştırma nasıl yapılır? Kamulaştırma için yapılması gerekenler nelerdir?

Kamulaştırma için gerekli evraklar!

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlıyor. Peki, kamulaştırma için gerekli evraklar nelerdir? Kamulaştırma süreci nasıl işler?

Kamulaştırma neden yapılır?

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yolu olarak tanımlanıyor. Peki, kamulaştırma neden yapılır?

Kamulaştırma nereden sorgulanır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar, Devlet ve kamu tüzelkişiler tarafından kamulaştırılabiliyor. Peki, bir taşınmaz için kamulaştırma nereden sorgulanır?

Kamulaştırma işlem sırası!

Kamulaştırma işlemi, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi için yapılıyor. Peki, kamulaştırma işlem sırası nedir?

Yol için kamulaştırma nasıl yapılır?

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlıyor. Peki, yol için kamulaştırma nasıl yapılır?

Belediyeler kamulaştırma yapabilir mi?

2942 sayılı kanun gereğince; Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malları kamulaştırılabiliyor. Peki, belediyeler kamulaştırma yapabilir mi?

Kamulaştırma işlemleri rehberi 2015!

Kamulaştırma, kamu yararı gözetilerek şahısa ait taşınmazların belli bir proje amacına göre kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasına deniyor. İşte kamulaştırma işlemleri rehberi 2015...

Kamulaştırma işlemi ne zaman kesinleşir?

Kamulaştırma, kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallara el konulması işlemine deniyor. Peki, kamulaştırma işlemi ne zaman kesinleşir? Ne zaman tamamlanır?

kamulaştırma şerhinin yararı Haberi

kamulaştırma şerhinin yararı


Kamulaştırma şerhi!


İdarenin taşınmaz için kamulaştırma kararı verdikten sonra taşınmazın bağlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğüne yazı yazması sonucu kurum tarafından taşınmazın üzerine "kamulaştırma şerhi" konuluyor. 


Kamulaştırma Kanunu' nun 7. maddesindeki hükme göre şerh tarihinden itibaren taşınmazın maliki değiştiği durumda veya mülkiyetten başka ayni haklarda herhangi bir değişiklik olması durumunda tapu sicil müdürlüğü, kamulaştırmayı yapan idareyi hemen bilgilendiriyor. Böylece idare, taşınmazın yeni malikinin adresini ve diğer bilgilerini araştırmak zorunda kalmıyor.


Kamulaştırma şerhinin yararı!


Kamulaştırma şerhi sayesinde, ilgili taşınmazların kamulaştırma kapsamına alındığı herkes tarafından bilinebiliyor. Tapu sicil kayıtları alenidir. Yani ilgisini ispat eden herkes belirli bir taşınmazın tapu sicil kayıtlarını inceleyebiliyor. 


İşte böyle bir inceleme sırasında kamulaştırma şerhine rastlanırsa, taşınmazı satın almak isteyebilecek kişi bu kararını gözden geçirme fırsatını buluyor.



Nagihan...