29 / 04 / 2024

Kamulaştırma şerhi!

Kamulaştırma şerhi!

Kamulaştırma şerhi, idarenin kamulaştırma kararı verdikten sonra kamulaştırmaya konu olan taşınmazın kayıtlı olduğu tapu müdürlüğüne yazı yazması sonucu Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından tapu üzerine konulan şerhtir...




Kamulaştırma şerhi!


İdarenin taşınmaz için kamulaştırma kararı verdikten sonra taşınmazın bağlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğüne yazı yazması sonucu kurum tarafından taşınmazın üzerine "kamulaştırma şerhi" konuluyor. 


Kamulaştırma Kanunu' nun 7. maddesindeki hükme göre şerh tarihinden itibaren taşınmazın maliki değiştiği durumda veya mülkiyetten başka ayni haklarda herhangi bir değişiklik olması durumunda tapu sicil müdürlüğü, kamulaştırmayı yapan idareyi hemen bilgilendiriyor. Böylece idare, taşınmazın yeni malikinin adresini ve diğer bilgilerini araştırmak zorunda kalmıyor.


Kamulaştırma şerhinin yararı!


Kamulaştırma şerhi sayesinde, ilgili taşınmazların kamulaştırma kapsamına alındığı herkes tarafından bilinebiliyor. Tapu sicil kayıtları alenidir. Yani ilgisini ispat eden herkes belirli bir taşınmazın tapu sicil kayıtlarını inceleyebiliyor. 


İşte böyle bir inceleme sırasında kamulaştırma şerhine rastlanırsa, taşınmazı satın almak isteyebilecek kişi bu kararını gözden geçirme fırsatını buluyor.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön