04 / 05 / 2024

kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı

kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı

Kamu yararı için hükumet tarafından ya da kamu kurumları tarafından özel mülkiyetlere el konulmasına kamulaştırma deniyor. Peki, kamulaştırma nasıl yapılır? Kamulaştırmada malikin geri alma hakkı var mı?

Kamulaştırmada geri alma hakkı!

Kamulaştırmada taşınmaz mal olduğu gibi bırakılırsa, mal sahibi kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte ödeyerek, taşınmaz malını geri alabilir. İşte kamulaştırmada geri alma hakkı...

Yeni mal sahibinin geri alma hakkı!

Yeni mal sahibinin geri alma hakkı, ailesinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin o evde oturması gerektiğini ispatlaması halinde her zaman bulunuyor. Tabi bu istemde bulunurken aynı sınırlar içinde başka bir konutunun olmaması lazım...

Kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı!

Kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı, kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren 5 yıl içinde kamulaştırılan alanda idarece hiçbir işlem ve herhangi bir tesis yapılmadığı zaman doğuyor...

Ankapark kamulaştı! Sembol yatırım artık Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin!

Ankapark, sonunda kamulaştı. Yükümlülüklerini yerine getiremeyen işletmeci şirkete tanınan yasal süre tamamlandı. Batık haldeki 750 milyon dolarlık tematik eğlence merkezi Ankapark, içindeki kırık dökük oyuncaklarla artık Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin malı.

Kanal İstanbul'da kamulaştırma eski fiyat üzerinden!

Kanal İstanbul çevresinde arazisi olan vatandaş, arazisinin fiyatı yıllar içinde 8'e, 10'a da katlansa da kamulaştırmada değeri tescil tarihinde olan bedelle ödenecek...

Osmangazi Belediyesi kamulaştırmada lider!

Osmangazi Belediyesi, 2017 yılında yaptığı yatırımlar için toplam 39 bin 668 metrekarelik bir alan kamulaştırdı. Belediye tarafından yapılan kamulaştırmalar için hak sahiplerine toplam 48 milyon 42 bin TL ödendi.

5 soruda kamulaştırmasız el atma davası!

Kamulaştırmasız el atma, kamulaştırma işlemi yapmaksızın, bir kimsenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malına sahiplenme kastı ile ve kalıcı olarak el koyması kamulaştırmasız el atma işlemi oluyor. İşte 5 soruda kamulaştırmasız el atma davası...

Elazığ Perisuyu Çayı'ndaki kamulaştırmada ihlal kararı!

Elazığ Perisuyu Çayı üzerinde yapılması planlanan Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesinde yürütme durduruldu. Köylülerin AYM'ye başvuru yapması “acele kamulaştırmalarla” ilgili ilk ihlal kararını verdirdi.

Osmangazi kamulaştırmalarla yenileniyor!

Yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine toplayan Osmangazi Belediyesi sadece bu yıl, 40 dönüme yakın alanı kamulaştırırken, mal sahiplerine 57 milyon TL ‘ye yakın para ödedi.

Kamulaştırma bedelleri SPK'ya göre belirlenecek!

Bilirkişi Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Artık kamulaştırma davalarında taşınmaz malın bedel tespiti yapılırken, Sermaye Piyasası Kurulu değerleme standartları dikkate alınacak.

Trabzon Katlı Otopark Projesi için 25 milyonluk kamulaştırma!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, katlı otopark inşaatı için kamulaştırma çalışmalarını tamamladı. Yavuz Selim Bulvarı'ndaki kamulaştırmalar 25 milyon TL'ye mal oldu...

Elektrik direkleri kamulaştırmasız el atma davası!

Kimi arsalar elektrik direklerinin inşası nedeniyle kamulaştırmasız el atmaya konu olabiliyor. Bu durumda mal sahibi elektrik direkleri kamulaştırmasız el atma davası açarak, kamulaştırma bedeli talep edilebiliyor. İşte dava örneği..

Oran Sitesi’ndeki kamulaştırmada ihlal iddiaları kabul edilmedi!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ankara’nın Or-An semtindeki eski milletvekili lojmanlarının 1984’te yapımı için taşınmazları kamulaştırılan üç kişinin, mülkiyet hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruyu kabul etmedi.

Isparta'nın yeni otogarında kamulaştırma yüzde 90'a ulaştı!

Belediye, 200 bin m2'lik Yeni Otogar alanında satın alma ve takas yöntemiyle kamulaştırmada yüzde 90'a ulaştı. Otogardaki ticari alanlar için profesyonel AVM yönetimi modelinde kiralama şirketlerinden hizmet satın alınacak.

Antalya-Alanya Obaçayı Barajı için kamulaştırma başlıyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla Antalya-Alanya Obaçayı Barajı’nın kamulaştırma işlemlerine başlanıyor. Eroğlu; 1 milyon 643 bin TL’ye mal olacak projenin en kısa zamanda hizmete alınacağı bildirildi.

Bandırma Şirin Çavuş Mahallesi arazileri kamulaştırılacak!

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Şirin Çavuş Mahallesi arazileri kamulaştırılacak. Şirin Çavuş Mahallesi’ndeki 20 bin 600 metrekare alanın liman ve mal deposu yapılması konusunda kamulaştırma kararı alındı.

kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı Haberi

kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı

Kamulaştırmada malikin geri alma hakkı var mı?

Kamu yararı için hükümet tarafından ya da kamu kurumları tarafından özel mülkiyetlere el konulmasına kamulaştırma deniyor.


Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren beş yıl içinde işlemin yapılması gerekiyor. Peki, Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren beş yıl içinde yapılmazsa malikin geri alma hakkı doğar mı?


Mal sahibinin geri alma hakkı

Madde 23 – Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren beş yıl içinde, kamulaştırmayı yapan idarece veya devir veya tahsis yapılan idarece; kamulaştırma ve devir amacına uygun hiç bir işlem veya tesisat yapılmaz veya kamu yararına yönelik bir ihtiyaca tahsis edilmeyerek taşınmaz mal olduğu gibi bırakılırsa, mal sahibi veya mirasçıları kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte ödeyerek, taşınmaz malını geri alabilir.


Doğmasından itibaren bir yıl içinde kullanılmayan geri...