Kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı!
Kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı, kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren 5 yıl içinde kamulaştırılan alanda idarece hiçbir işlem ve herhangi bir tesis yapılmadığı zaman doğuyor...
Kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı!
Kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 23. maddesinde "Mal sahibinin geri alma hakkı" başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi tarihinden itibaren 5 yıl içinde kamulaştırılan alanda idarece herhangi bir tesis yapılmazsa mal sahibi taşınmazını geri isteyebiliyor. Ancak kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı kamulaştırma bedelini aldığı günden itibaren işleyecek faizin de ödenmesi halinde yapılabiliyor.
Kamulaştırmada mal sahibinin geri alma hakkı iki şartın oluşması halinde doğuyor. Bunlardan biri, kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi, diğeri ise kesinleşmeyi izleyen 5 yıl içinde kamulaştırmayı yapan idarece veya 22. madde gereğince devir veya tahsis yapılan idarece; kamulaştırma ve devir amacına uygun hiçbir işlem veya tesisat yapılmaması veya kamu yararına uygun amaca tahsis edilmeyip olduğu gibi boş bırakılmasıdır. Mal sahibi bu şartları taşıyan taşınmazını geri alabilmek için hukuki yollara başvurabiliyor. Kanunen herşeyin bir açıklaması olsa da uygulamada kamulaştırılan yerlerin sahiplerince geri alınmak istenmesinde birçok sorun çıkabiliyor. O nedenle konuyla ilgili mutlaka bir hukukçudan yardım alınması gerekiyor.
Trampa yoluyla kamulaştırma!
Kamulaştırma davalarında bedel tespiti!
Kamulaştırmasız el atma koşulları!
Kamulaştırma şerhinin silinmesi!
Kadastro işlemleri rehberi kitapçığı!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com