Mal sahibinin geri alma hakkı!
Mal sahibi, ailesinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin var olduğunu ve o evde oturmaları gerektiğini ispatlarsa mal sahibinin geri alma hakkı nedeniyle kiracının tahliyesi istenebiliyor...
Mal sahibinin geri alma hakkı!
Mal sahibinin geri alma hakkı her zaman bulunuyor. Ancak bunun için de bazı şartların olması gerekiyor. Mal sahibi ailesinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin varlığını ispatlarsa o evde oturabilmek için kiracının tahliyesini isteyebiliyor. Tabi bu istemde bulunurken konutun sınırları içerisinde yer alan başka bir konutunun da olmaması şartı vardır.
Bir taşınmazı yeni satın alan kişi içinde kiracı varsa eski kontratın da tarafı oluyor. Yeni bir kira kontratı yapmaya gerek kalmıyor. Yeni mal sahibinin noterden yeni hesap numarasını ve mülkün yeni sahibi olduğunu kiracıya bildirmesi yeterli oluyor. Tapuya konulan şerhlerde ise kiracıyı çıkartmak şerh konulan süre boyunca mümkün değildir.
Yeni mal sahibi eskiden olduğu gibi aldıktan sonra bir ay içerisinde noterden çekeceği ihtarname ile kiracıya bildirimde bulunarak altı ay içerisinde kiracının tahliye isteyebilir. Kiracı altı ayın sonunda tahliye etmezse, yeni mal sahibi bir ay içerisinde tahliye davası açabiliyor. Dava açmazsa da tahliye hakkını kaybediyor. Tabi dava açtığında aynı ilçede ikamet edebileceği nitelikte başka bir konutunun da olmaması gerekiyor.
Mal sahibinin geri alma hakkı!
Mal sahibinin geri alma hakkı kapsamında yapacağı tahliye işlemi eskiden sadece kiranın ödenmemesi durumunda geçerli oluyordu. Ancak şimdi kira ödenmemesinin yanında aidat ve kontratta yazılı yan giderler de tahliye sebebi sayılıyor. Noterden yapılan tüm bildirimler, tüm alacaklarda icra davası ile başlayıp ödenmediği hallerde tahliye davasına çevriliyor. Ödeme yapıldığında ise tahliye davası açılamıyor. İcra talebinde otuz gün ek süre hakkı tanınmak zorunda kalınıyor.
Kat maliki anlamı!
Kat maliki aidat borcu!
Kat maliki kiracı!
Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı!
Mal sahibi değişikliği!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com