29 / 04 / 2024

Kat maliki anlamı!

Kat maliki anlamı!

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, kat maliki anlamı; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip olan kimseler olarak tanımlanıyor. Kat maliki olmayan kişiler yönetimin seçmesi halinde apartman yöneticisi olabiliyor...




Kat maliki anlamı!


Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, kat maliki anlamı; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip olan kimseler olarak tanımlanıyor.


Yine kat mülkiyeti ise Kat Mülkiyeti Kanununa göre, bağımsız mülkiyete konu olan bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olarak tanımlanıyor. Kat maliki anlamı nı anlatan kanun maddesi aşağıdaki gibidir:


Kat Mülkiyeti Kanunu!


Madde 2 – 

Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe (Anagayrimenkul); yalnız esas yapı kısmına "Anayapı"; anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine "Bağımsız bölüm"; bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere "Eklenti"; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına "Kat mülkiyeti" ve bu hakka sahip olanlara "Kat maliki" deniyor.


Yukarıda belirttiğimiz kat maliki anlamı na göre, kiracılar kat maliki olamıyor. Kiracı, kat maliklerinin sahip olduğu gayrimenkulden bir bedel karşılığında yararlanan ve sözleşmesi bulunan kişiye deniyor. Kat maliki olmayan kimse (kiracı da olabilir), Kat Mülkiyeti Kanununun 34. maddesine göre yönetici olabiliyor:


"Madde 34 – Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir."



Kat maliki aidat borcu!
Kat maliki yönetici olarak atanmak zorunda değil!
Kat irtifakı!
Kat mülkiyetinin kurulması!
Kat maliki olmayan denetçi olabilir mi?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön