01 / 05 / 2024

kamulaştırmadan İdarenin tek taraflı vazgeçmesi

kamulaştırmadan İdarenin tek taraflı vazgeçmesi

Kamulaştırma işleminden vazgeçmek; idarenin söz konusu kamulaştırmadan vazgeçmesi ile ya da tarafların karşılıklı anlaşması ile oluyor. Kanun kapsamında yer alan "Kamulaştırmadan vazgeçme" ile ilgili hükümler haberimizde bulunuyor...

Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi Projesi’nde kamulaştırmadan vazgeçildi!

Çeşme Projesi kapsamında planlanan kamulaştırmalardan vazgeçildi. Kamulaştırmayla ilgili olan 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı yürürlükten kaldırıldı.

Çorum Belediyesi kamulaştırılan binaları tek tek yıkıyor!

Çorum Belediyesi, yeni açılacak yollarda kamulaştırma çalışmaları yapılan eski binalarda yıkım çalışmalarına devam ediyor. Ekipler, kamulaştırması tamamlanan yerde yıkım çalışmasını tamamladı.

Urla'daki bazı arazilerde kamulaştırmadan vazgeçildi! 

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Çeşme ve Urla’da acil kamulaştırma kararı alınan arazilerin bir bölümündeki kamulaştırma işleminden vazgeçildi...

Bursa'da kamulaştırmadan 70 milyon TL'lik gelir!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Sıcaksu bölgesinde kamulaştırılan yüzde 15'lik alanın satışından 70 milyon TL gelir sağlandı.

Çatalca'da kamulaştırma kargaşası!

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında 11 Ekim 2016 tarihinde yapılan kamulaştırma kararı yeni kararname ile değiştirildi ve kararnameye göre Çatalca'da yüzlerce parsel kamulaştırmadan çıkartılırken, yeni birçok parsel için de kamulaştırma kararı alındı.

Adıyaman'da evler kamulaştırılarak yıkılıyor!

Adıyaman Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından sürdürülen yol genişletme çalışmalarının bulunduğu alanlarda kalan evler tek tek kamulaştırılarak yıkılıyor.

Hasan Kilit: Antalya Muratpaşa için kamulaştırma kararı alınmalı!

Antalya Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi ve Kalekapısı Esnafları Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, Kaleiçi'ndeki 37 beton yapıdan kurtulmak için tek çarenin kamulaştırma olduğunu söyledi.

Kamulaştırmasız el atma ecrimisil davası!

Ecrimisil, Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ecrimisil alınıyor. Peki, kamulaştırmasız el atma ecrimisil davası nasıl açılır?

8 ildeki HES'lerde acele kamulaştırmalar!

Bakanlar Kurulu’nun HES’ler için acele kamulaştırma kararlarına yenileri eklendi. Ancak bu kez her HES için ayrı ayrı karar yerine tek bir bakanlar kurulu kararı alındı.

3. Köprü civarına acele kamulaştırma!

Bakanlar Kurulu tek kalemde en kapsamlı acele kamulaştırma kararını 3. Boğaz Köprüsü’nün de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu Projesi için aldı. Otoyol projesi kapsamında 8 ilçede acele kamulaştıma kararı alındı.

Pelitli'deki kamulaştırma çalışmaları yargıya takıldı!

Ortahisar İlçe Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Pelitli’deki yıkımların sürdüğünü belirterek, ikinci kısmında kamulaştırmadan dolayı yargı kararının bulunduğunu çözüm noktasında vatandaşlarla irtibat halinde olduklarını belirtti

Yunus Aydın: Kamulaştırmadan rant isteyenler yüzünden Gürsu'da arsa fiyatları arttı!

Küçük atölyeleri OSB dışına çıkararak orta ve büyük ölçekli yatırımlara yer açmaya çalışan Gürsu OSB’de kamulaştırma bedelleri el yakıyor. Atölye sahipleri arsalarına 2 bin TL, üzerindeki atölyelere 800 TL metrekare fiyatı istiyor...

Fikirtepe'de acil kamulaştırmaya karşı dava açılacak!

Fikirtepe' de kentsel dönüşümde " acele kamulaştırma " kararıyla yıkılması gündemde olan 31 dönümlük arazinin ortasında tek kalan evin akıbeti belirsizliğini koruyor. Fikirtepe sakinleri kamulaştırmaya karşı dava açacak...

kamulaştırmadan İdarenin tek taraflı vazgeçmesi Haberi

kamulaştırmadan İdarenin tek taraflı vazgeçmesi

Kamulaştırmadan vazgeçme!

Kamulaştırmadan vazgeçme ile ilgili hükümler, Kamulaştırma Kanunu kapsamında bulunuyor. Kanuna göre, kamulaştırmadan vazgeçme idarenin tek taraflı vazgeçmesi; tarafların anlaşmasıyla vazgeçme ve devir şeklinde oluyor.


Konu ile ilgili kanun maddeleri şu şekilde sıralanıyor;

Kamulaştırmadan Vazgeçme ve Geri Alma;


İdarenin tek taraflı vazgeçmesi

Madde 21 – İdare kamulaştırmanın her safhasında kamulaştırma kararı veren ve onaylayan yetkili merciin kararı ile kamulaştırmadan tek taraflı olarak kısmen veya tamamen vazgeçebilir. Şu kadar ki, dava sırasında vazgeçme halinde dava giderleri ile harç, harcanan emek ve işin önemi gözetilerek mahkemece maktuen takdir olunacak avukatlık ücreti idareye yükletilir.


Tarafların anlaşmasıyla vazgeçme ve devir

Madde 22 – (Değişik birinci fıkra: 24/4/2001 - 4650/13 md.) Kamulaştırmanın ve bedelinin kesinleşmesinden sonra taşınmaz malların kamulaştırma amacına veya kamu yararına yönelik herhangi bir ihtiyaca tahsisi lüzumu kalmaması...