03 / 05 / 2024

kanal istanbul süreci

kanal istanbul süreci

Gündeme geldiğinden beri Montrö Boğazlar Sözleşme’sini de tartışmaya açan Kanal İstanbul projesini değerlendiren uluslararası hukuk uzmanları Montrö’nün önemi konusunda hemfikir. Ancak kanalın uluslararası hukuk açısından yaratacağı ihtilaflarla ilgili uyarıları farklı...

Emlak Konut GYO-THY Yenişehir Evleri resmen başlıyor! Kanal İstanbul manzaralı 12 bin 585 konutun temeli atılıyor!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Türk Hava Yolları'nın Yenişehir Evleri projesi için ÇED süreci sona erdi. Yenişehir Evleri'nde Kanal İstanbul manzaralı 12 bin 585 konut ve 450 ticari alan yer alacak.

TOKİ'den Kanal İstanbul manzaralı 1.751 yeni konut geliyor! Dev projeler için ÇED süreci başladı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Kanal İstanbul manzaralı 1.751 yeni konut için düğmeye bastı. Toplamda 5 etaplık projenin 4. ve 5. etapları için ÇED süreci başlatıldı. 

Kanal İstanbul projesiyle İstanbul'da neler değişecek?

Uzmanlar tarafından yapılan uyarılara ve bütün tepkilere karşın süreci hızla devam eden Kanal İstanbul projesinin çevresinde inşa edilecek Yenişehir’in imar uygulamasının onaylanmasıyla yeni bir tartışma gündeme geldi. Peki Kanal İstanbul projesiyle İstanbul'da neler değişecek?

Kanal İstanbul projesi Süveyş Kanalı kadar gelir getirir mi?

Mega kent İstanbul'a yeni bir su yolu açılmasını öngören çılgın proje Kanal İstanbul, Süveyş Kanalı kadar gelir getirir mi?

Kanal İstanbul projesi Avrupa medyasının gündeminde!

Kanal İstanbul projesi dış basının haberlerinde yer almayı sürdürüyor. Avrupa medyası neredeyse her gün Kanal istanbul projesini karalayan haberler yapıyor. 

2021 Kanal İstanbul'un yılı olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ‘dünya projesi’ olarak tanımladığı Kanal İstanbul projesinde 2021'in hareketli geçeceğini açıkladı. Adil Karaismailoğlu, projeye ilişkin süreci anlattı...

Kanal İstanbul projesi tam gaz! Tapu sınırları belirleniyor! 

Kanal İstanbul projesi için hazırlıklar tam gaz devam ediyor. Projenin çevresinde inşa edilecek “Yenişehir”in Başakşehir Şahintepe sınırları içinde kalan yapı adalarında tapu süreci başladı.

Kanal İstanbul projesinden vazgeçilmesi söz konusu değil!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi'nden herhangi bir vazgeçilmenin söz konusu olmadığına vurgu yaparak, "Şu anda yapılması gereken planlama süreci, yine ÇED süreci ilerletiliyor. Bu çerçevede süreç yürüyor. Herhangi bir aksama, problem yok" diye konuştu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Kanal İstanbul'a dava açıyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Eyüp Muhcu, Kanal İstanbul proje ile ilgili olarak, "Süre kaybetmeden, başka oldu bittilere meydan vermeden dava açarak hukuki süreci başlatacağız" dedi...

Kanal İstanbul’da ÇED süreci tamamlanmadan planlar değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çılgın proje Kanal İstanbul'un Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmadan projenin etrafına kurulacak “Yenişehir”i İstanbul’un anayasası kabul edilen Çevre Düzeni Planı’na işledi. 

Kanal İstanbul'un ÇED süreci Türkiye'nin en şeffaf süreçlerinden biri oldu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Kanal İstanbul'a ilişkin ÇED süreci, Türkiye'nin en geniş katılımlı, en şeffaf süreçlerinden biri olmuştur" dedi...

Kanal İstanbul için arkeoloji raporu: Tarihi yapılar başka yere taşınsın!

Kanal İstanbul'un, ÇED süreci için hazırlanan arkeoloji raporunda 'Proje sahası içerisinde kalan ve inşaat faaliyetleri ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan tarihi köprü, tarihi yol, korugan, tabya gibi yapıları Hasankeyf’te olduğu gibi koruma, bir başka yere taşıma' önerisinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul Süveyş gibi haklar doğurur!

Kanal İstanbul projesiyle ilgili açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Montrö’de bize tanınan hak yok. Süveyş Kanalı’nda nasıl kendilerine ait hakları varsa bu yatırımı yaptığımızda bu tür bir hukukumuz doğacak” dedi.

kanal istanbul süreci Haberi

kanal istanbul süreci

Dünya gazetesi yazarlarından Hüsniye Güngör bugün "Kanal İstanbul’un hukuki statüsü Montrö delinmeden belirlenmeli" başlıklı yazı kaleme aldı. İşte yazının detayları;

İstanbul’a yapılması planlanan su yolu projesi Kanal İstanbul, gündeme geldiği 2011’den bu yana tartışılıyor. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni de tartışmaya açan konunun önemini ve uluslararası hukuk açısından olası sonuçlarını İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ve Marmara Üniversitesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran’a sorduk. Tarhanlı “Türkiye’nin hukuki açıdan kendini gereksiz bir uluslararası uyuşmazlığın içinde bulabileceği ve büyük güçlerce oynanan bir oyunun sahası haline dönüşebileceği bir projeyi kendi elimizle gerçekleştirmek için çaba gösterir gibi anlamsız bir tartışmanın içinde olduğunu” söylüyor. Prof. Dr. Selami Kuran ise yaklaşık 7-8 yıldır Türkiye’nin gündemindeki projenin iktisadi ve ekonomik...