04 / 05 / 2024

kapalı çıkma nedir

kapalı çıkma nedir

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda kapalı çıkma nedir? Kapalı çıkma sınırı ne kadardır?

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Binaların zemin katından dışarıya doğru uzanabilen ve yasal düzenlemelere uygun olarak inşa edilen ek yapı elemanlarına çıkma denir. Ancak çıkma kat için gereken bazı prosedürler ve kurallar vardır. Peki çıkma kat nedir, çıkma kat hesabı nasıl yapılır? İşte çıkma kat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Aman dikkat! Bina yapım yönetmeliği baştan aşağı değişiyor! 1 Temmuz’da uygulama başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yeni düzenleme yaptı. Bu kapsamda, 1 Temmuz 2023’ten itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, içerisinde ev bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma inşası yasaklanacak.

Bankalar 18 Mayıs Pazartesi günü kapalı olacak!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 18 Mayıs Pazartesi günü, banka şubelerinin kapalı olacağını duyurdu.

Bankalar 24 Nisan'da kapalı olacak!

İçişleri Bakanlığı'nın sokağa çıkma kısıtlaması kararına istinaden 31 kentte 24 Nisan 2020 Cuma günü banka şubeleri kapalı olacak.

Yeni imar yönetmeliği ile balkonlar nasıl olacak?

1 Ekim 2017 tarihi itibari ile yürürlükte olacak Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında binalarda balkonlar, açık ve kapalı çıkma mesafeleri yeniden düzenleniyor. Peki, yeni imar yönetmeliği ile balkonlar nasıl olacak?

Yeni imar yönetmeliğine göre çıkmalar!

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. İşte yeni imar yönetmeliğine göre çıkmalar..

Kat çıkma izni nedir?

5 kat izin verilen bir yere 3 veya 4 katlı bir bina da inşa edilebiliyor. Peki, bu şekilde imar hakkından daha az katlı olarak inşa edilen yapılar için kat çıkma izni alınır mı? Kat çıkma izni nedir?

Bina çıkma mesafeleri!

Bina çıkmaları, binanın üst kısımlarında yer alan çıkıntılı kısım olarak ifade ediliyor. Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabilir.

Set altı garajı nedir?

Garaj, otomobil ve benzeri taşıtların konulduğu üstü örtülü yer olarak ifade ediliyor. Genellikle mesken ve işyeri binaların girişinde karşılaştığımız garaj kimi zaman kapalı olabiliyor. Peki, set altı garajı nedir?

İzmit'te kapalı otopark yapan teşvik edilecek!

Otopark yapana bir kat ikramiye İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit ilçe sınırları içinde kapalı otopark yapacak yatırımcılara mevcut imar planlarında öngörülenden bir kat fazla çıkma hakkı verileceğini açıkladı.

İzmit'te kapalı otopark yapan teşvik edilecek!

Otopark yapana bir kat ikramiye İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit ilçe sınırları içinde kapalı otopark yapacak yatırımcılara mevcut imar planlarında öngörülenden bir kat fazla çıkma hakkı verileceğini açıkladı.

Otopark şerhi nedir?

Ulaşım araçları için bir binanın içinde veya bu binanın oturduğu parselde açık veya kapalı olarak düzenlenen otoparklar, bina otoparkı oluyor. Kimi yapıların tapusunda otopark şerhi bulunabiliyor. Peki, tapuda otopark şerhi nedir?

Kiralanan evden erken çıkma cezası nedir?

İşyeri ve mesken kiralamalarında kiracı ile yaşanan sorunlar arasında kiracının erken tahliyesi yer alıyor. Kiralanan evden erken çıkma cezası nedir? Sözleşme bitmeden evden çıkan kiracıya ne yapılır?

kapalı çıkma nedir Haberi

kapalı çıkma nedir

Kapalı çıkma nedir?

Çıkma; Binalarda döşemelerin uzantısı olarak yapılan, parsel sınırları dışına taşmayan, en az bir ucu serbest, mesnetli olan açık veya kapalı olan derinliği uygulama imar planı veya yönetmelikle belirlenen yapı elemanlarına deniyor.


İmar yönetmeliği gereğince binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda kapalı çıkma nedir? Kapalı çıkma sınırı ne kadardır?


Kapalı Çıkmalar;

1) Parsellerin yol cephelerinde parsel sınırları içerisinde kalmak koşuluyla yapı yaklaşma sınırından itibaren en fazla (1.50) m. taşacak şekilde çıkma yapılabilir.


2) Arka ve yan bahçe mesafelerine, parsel sınırlarına (3.00) m.'den fazla yaklaşmamak kaydı ile, (1.50) m. taşabilir.


3) Bina tabanı zeminde yapı yaklaşma sınırlarından daha içeri çekilerek 1. ve 2. fıkralardaki mesafelere tecavüz etmemek şartı ile...