20 / 05 / 2024

Karot testi nedir

Karot testi nedir

Karot testi nedir? Karot testi neden yapılır? Karot alınacak yerin tespiti nasıl olur? sorularının cevapları ve karot testiyle ilgili diğer bilgiler detaylı olarak haberimizde yer alıyor..

Prof. Dr. Doğangün 'Deprem işaret veriyor, neyi bekliyoruz' diyerek yapılması gerekenleri sıraladı

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa'da 300'ü aşkın kişi binasına karot testi yaptırmak için başvurduğunu ancak test yaptırmadığını belirterek isyan etti.

Uzmandan karot testi uyarısı: Eviniz depreme dayanıklı mı? Aman dikkat! 

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından Türkiye’nin pek çok bölgesinde bina dayanıklılık testlerine talep yağmıştı. Ancak depremden 2 ay sonra talepler durdu. Uzman isimden son dakika uyarısı geldi. İşte ayrıntılar...

Karot testine talep katlandı! Binaya yapılacak test zarar verir mi? Karot testi binalara zararlı mı? 

Vatandaşlar karot testi yaptırarak binalarının sağlamlığını öğrenmek istiyor ancak binalardan alınacak parçanın zarar verebileceği endişesi vatandaşları tedirgin ediyor. Peki binaya yapılacak test zarar verir mi? Karot testi binalara zararlı mı? 

Güngören'deki kentsel dönüşümde karot örneği krizi!

Güngören Belediyesi tarafından 9 bloktan oluşan 4 Kent Sitesi’nde karot testi yapmak istedi. Site sakinleri, belediye ekiplerinin zabıta ve polislerle gelmesine tepki gösterdi. Sakinler, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kartal'daki 10 blokluk lojmanda karot testi iddiası!

Kartal’ın Gümüşpınar Mahallesi’nde 10 bin metrekarelik alana 40 yıl önce lojman olarak inşa edilen, 10 bloktan meydana gelen 100 dairede oturanlar, binaların bir kısmına karot testi yapıldığını iddia etti.

Aydın'da 760 okuldan 160'ı çürük çıktı!

Aydın'da karot testi yapılan 760 devlet okulundan 160'ının çürük olduğu belirlendi. Uzmanlar 15 okul için yıkım kararı aldı, Aydın Valiliği’ne iletilen rapora göre Efeler ilçesinde 5, Bozdoğan'da 3,Nazilli'de 2, Didim, Karacasu, Köşk, Kuşadası ve İncirliova'da ise 1'er okul yıkılacak.

Depreme dayanıklılık testi nedir?

Bir yapının olası bir depremde yıkılma ihtimalinin olup olmadığını gözler önüne seren depreme dayanıklılık testi nedir? Depreme dayanıklılık testi nasıl yapılır? İşte depreme dayanıklılık testi süreci..

Karot ile beton testi neden yapılır?

Karot ile beton testi neden yapılır? Beton yapılması gerekli midir? Bu işlem nasıl gerçekleşir? Bu işlem esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Karot testinin amacı!

İnşası tamamlanmış binalarda kullanılan, zemin, beton, asfalt gibi yapımlardan, özel aygıt (karotiyer) ile alınan silindirik örnek olan karot testinin amacı nedir merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Karot testi nedir?

Karot testi nedir? Karot testi neden yapılır? Karot alınacak yerin tespiti nasıl olur? sorularının cevapları ve karot testiyle ilgili diğer bilgiler detaylı olarak haberimizde yer alıyor..

Karot nedir?

Karot nedir? Karot çalışmasına ilk kimler başlamıştır? Karot kelimesi nereden geliyor? Karotun kullanım alanları nerelerdir? sorularının cevaplarını ve karot hakkında daha fazlasını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...

Ataşman defteri nedir?

'Ataşman defteri nedir?' ve 'Kim tarafından düzenlenir?' sorularının yanıtı bu haberde...

Muhdesat nedir?

Bir şahsa ait arazi üzerinde hak sahibi dışındaki kişiye ait olan yapı veya ağaç anlamına gelen muhdesat hakkında ayrıntılı bilgileri haberimizde bulacaksınız. 'Muhdesat nedir' , 'Muhdesat sahibinin hakları nelerdir?' için tıklayın...

Karot testi nedir Haberi

Karot testi nedir

Karot testi nedir?


Karot testi, inşaatlarda taze betondan numune alınamadığında durumlarda bitmiş binalarda betonarme karkas sistemin betonun sağlamlığını (mukavemetini) tesbit etmek için yapılıyor. Karot makinası yardımı ile silindir şeklinde alınan beton numuneleri,deney için kesilerek, başlıklanıp ve basınç deneyine tabi tutularak beton sağlamlıkları tespit ediliyor. 


Karot yöntemi tahribatlı bir yöntemdir. Her ne kadar taşıyıcı elemanlarda açılan boşlukların yüksek sağlamlıklı bir harçla kapatılsa da sonuçta taşıyıcı elemanda en az 5cm 

çapında kesme payı ile birlikte 8-10 cm uzunluğunda boşluklar oluşturuyor.


Karot alınacak yerin tespiti nasıl olur?


Numune alınacak elemanların seçiminde öncelik sırası şu şekilde olmalıdır;


- Yapısal elemanlarla aynı betona sahip yapısal olmayan elemanlar (parapet, bölme duvar, vb.)

- Perde

- Kolon

- Kiriş/Döşeme


Sonuç olarak beton karot numunesi alımı her şartta yapıya zarar veren tahribatlı bir yöntemdir. Karot alınacak yer...