23 / 12 / 2024

kat irtifak hakkı sahiplerinin hakları

kat irtifak hakkı sahiplerinin hakları

634 sayılı kanun gereğince inşaat çalışmaları hiç başlamamış veya henüz tamamlanmamış yapılar için arsa üzerinde kat irtifakı hakkı kurulabiliyor. Peki, kat irtifakı hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.

Kat irtifakı tapulu daire alınır mı?

Kat irtifakı, binanın bodrum katının yapılmasının ardından daire sahiplerinin arsa üzerine gerçekleştirilecek olan konutlardaki paylarını gösteren bir tapu şekli olarak biliniyor. Peki, Kat irtifakı tapulu daire alınır mı? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Kat irtifakı nedir, nasıl kurulur? Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark nedir?

Kat irtifakı, henüz devam eden bir inşaattan, daire veya iş yeri satın alan kişilerin sahip olduğu bir tapu çeşididir ve kurulumu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınacak bir belge ile gerçekleşir. Ancak kat irtifakı geçici bir süreliğine işlevseldir. İşte, kat irtifakı ve kat mülkiyeti hakkın

Kat irtifakı tesisi harcı 2022!

Bir arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı kat irtifakı ile sağlanıyor. Peki, kat irtifakı tesisi harcı 2022 ne kadar?

Kat irtifakı tapusu nedir, nasıl alınır 2021?

Arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak bilinen kat irtifakı tapusu nedir, nasıl alınır 2021? İşte tüm merak edilenler...

Kat irtifakı tapusu örneği 2021!

Kat irtifakı bir yapı yapılırken ya da yapımı planlanırken bina üstüne kat yapma iznini veren, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkıdır. İşte kat irtifakı tapusu örneği 2021...

İrtifak hakkı harcı 2018!

Gayrimenkul malikini bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasını sağlayan hak olan irtifak hakkı için ne kadar harç ödemesi yapılacak?

Kat irtifak ve mülkiyet projesi harcı 2018!

Binaya alınacak kat irtifak-mülkiyet projesi için belli oranlarda ücret ödemesi yapılıyor. Peki, bu projeler için 2018'de ne kadar ücret ödenecek? İşte kat irtifak ve mülkiyet projesi harcı 2018..

8 soruda kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark!

Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, bir yapı üzerinde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulabiliyor. Peki, kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir? İşte yanıtı..

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Kat irtifakı harcı 2017!

Kat irtifakı, inşaatı henüz başlamamış ya da sona ermemiş olan bir binaya kat mülkiyetinden önce alınabiliyor. Peki kat irtifakı tesisi için ödenen ücret nedir? Kat irtifakı harcı 2017 ne kadar?

İrtifak hakkı harcı 2017!

2017 yılında irtifak tesisi için tahsil edilecek harçlar geçtiğimiz günlerde belli oldu. Peki, irtifak hakkı harcı 2017 ne kadar?

Şanlıurfa'da 49 yıllık irtifak hakkı tesis ihalesi 26 Aralık'ta!

Şanlıurfa Defterdarlığı, Şanlıurfa Eyyübiye ve Hilvan ilçelerinde bulunan iki adet arsanın irtifak hakkını 49 yıllığına tesis edecek. Söz konusu arsaların toplam bedeli 3 milyon 469 bin 291 TL olarak belirlendi.

kat irtifak hakkı sahiplerinin hakları Haberi

kat irtifak hakkı sahiplerinin hakları

Kat irtifakı hakları nelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, inşaat çalışmaları tamamlanmış yapılarda hak kurulabileceği gibi, inşaat çalışmaları hiç başlamamış veya henüz tamamlanmamış yapılar için arsa üzerinde de hak kurulabiliyor. Bu hakka kat irtifakı deniyor.


Kat irtifakı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında şu şekilde tanımlanıyor: "Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına deniyor."


Bu şekilde kat irtifakı kurulabilmesi için gerekli belgeler temin edilerek, belediyeye başvurulması gerekiyor. Temin edilmesi gereken belgeler arasında: Dilekçe (Tapuda adı geçen maliklerin imzası ile), tapu fotokopisi, ruhsat fotokopileri, 1 adet belediye onaylı mimari proje ile 2 adet mimari proje yer...