05 / 05 / 2024

Keban HES ne durumda

Keban HES ne durumda

Keban HES 40 yıldır tıkır tıkır çalışıyor. Elazığ’ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerine kurulu Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), Türkiye’nin önemli enerji tesisleri arasında yer alıyor.

Elazığ Keban'a 75 deprem konutu yapılacak!

Elazığ Keban'a bağlı Üçpınar köyüne inşa edilecek olan 75 deprem konutunun detayları belli oldu.

Manavgat Değirmenözü Köyü'ne 2'nci HES geliyor!

Manavgat’ta balık ölümleriyle sık sık gündeme gelen Köprüçay’daki Değirmenözü Köyü’ne Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaatının ardından ikinci proje kapıda. Değirmenözü halkı, yeri sır gibi saklanan Mercan 2 regülatörünün de aynı köye yapılmaya başlandığını fark edince isyan etti.

Tunceli Munzur Vadisi'ne 26 tane HES yapılacak!

Tunceli halkı tarafından kutsal olarak görülen Munzur Vadisi üzerine yapılmak istenen 26 HES projesinin 5’i faaliyete girdi. Bölge halkı HES ve siyanürlü altın arama projeleriyle 60 köyün sular altında kalarak yok olacağı belirtiliyor.

Artvin Kamilet Vadisi’ne yeni HES projesi!

Artvin İl Genel Meclisi, Kamilet Vadisi’nde bir HES yapımına daha izin verdi. Kamilet Vadisi üzerinde HES yapımına izin verilmesinin hemen ardından MNG Holding, atağa geçti.

Antalya Köprüçay'daki HES projesi protesto edildi!

Antalya Köprüçay'da HES inşaat alanında İstanbul'dan Yaşam ve Dayanışma Yolcuları ve Antalya'dan A Platformu'nun düzenlediği protesto eyleminde, çevrecilerle HES çalışanları arasında gerginlik çıktı. HES çalışanları iş makineleriyle eylemcilerin önüne kesti.

Arhavi HES projesine devam!

ARTVİN’in Arhavi ilçesinde şehir merkezine yapılması planlanan HES projesine devam ediliyor.HES’ne karşı olduklarını söyleyen Arhavi halkı, “şehiriçinde HES hayatı çekilmez hale getirir” diyor.

14 yılda 919 HES ve 565 termik santral kuruldu!

2002’den bugüne 439’u 10 MWm’nin altında 919 HES projesi için elektrik üretim lisansı verildi, 2013’te mikro HES’lerden vazgeçilince termik santralda lisanslanan kurulu güç yüzde 50 arttı.

HES ve güneş santralleri yerlileştirilecek!

Türkiye'nin ilk Milli Rüzgar Enerji Santralı'nın (MİLRES) kurulumunu tamamlayan hükümetin hedefinde HES'leri, güneş ve termik santrallerı da 'yerli'leştirmek var.

Antalya Alara Nehri’ne yapılacak HES için bilirkişi atandı!

Alara Nehri’nde HES için verilen ’ÇED Olumlu’ raporunun iptali için açılan davada bilirkişi, tarım ve sulamanın olumsuz etkileneceğini belirtti

Artvin Barajı ve HES inşaatı ne durumda?

Artvin -Çoruh Nehri üzerinde bulunan ıo baraj ve HES projelerinden biri olan Artvin Barajı su tutmaya başladı. Doğuş İnşaat tarafından yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan Artvin Barajı ve HES inşaatında elektrik üretiminden önceki son aşamaya geçildi.

Manavgat Köprüçayı'na HES mi yapılacak?

Her yıl 1 milyon turistin rafting yaptığı Köprüçayı'na HES yapılması vatandaşı ayağa kaldırdı. Her yıl binlerce turistin doğa turlarına çıktığı Manavgat'ın Değirmenözü Mahallesi sakinleri 'Köprüçayı Nehri'ne HES yapılmasın' imza kampanyası başattı.

Alara Nehri’ne HES ısrarı!

Antalya Gündoğmuş'ta Uçansu Şelalesi'ni içine alan doğa harikası Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES'ten 2'si için iptal kararı verilmesine rağmen Bakanlık olumlu ÇED raporu verdi

Keban HES'de hedef, son 4 yılın en yüksek üretimi!

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santralinde (HES) bu yıl yağışların etkisiyle elektrik üretiminde son 4 senenin en yüksek üretimi hedefleniyor. Geçen yılki kuraklık nedeniyle zorluklar yaşanmıştı.

Keban HES ne durumda Haberi

Keban HES ne durumda

Yapımına 1966 yılında başlanan ve 9 Eylül 1974’te elektrik üretimine geçilen Keban Barajı ve HES’de, enerji üretimi 40 yıldır devam ediyor. 1974 yılından bu yana 236 milyar kilovat saat enerji üretilen Keban HES, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.


140 yıl daha hizmet


Keban HES İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı, üretilen elektriğin  Türkiye’nin her yerine ulaştığını belirterek, 40 yıldır Türkiye’ye hizmet etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.  Keban HES olarak Türkiye’ye daha uzun yıllar hizmet vermek istediklerini dile getiren Yazıcı, “40 yılımızı büyük bir rehabilitasyon   geçirmeden tamamladık. İnşallah, yapılacak rehabilitasyondan sonra 140 yıl daha ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.


24 milyar dolarlık üretim


Yazıcı, 8 türbinin bulunduğu ve toplam kurulu gücü 1360-1400 megavat civarında olan Keban HES’in, en fazla elektrik üretimini 1982 yılında 8.2 milyar...