29 / 04 / 2024

Kendi evi varken kirada oturan vergi ödeyecek mi

Kendi evi varken kirada oturan vergi ödeyecek mi

Bazen çeşitli nedenlerle kendi eviniz varken başka bir evde kirada oturmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda beyanname ve vergi durumunuz ne olacak? İşte konuyla ilgili ayrıntılar...

Ev sahibi kiraya verdiği evi kontrol edebilir mi?

Ev sahibinin ve o evi kiralayan kişilerin belli hakları vardır. Kiracılar, kendi haklarının yanında ev sahiplerinin haklarını da bilmek isterler. İşte bu hususta sorulan sorular ve onların yanıtları!

Evi olmayanlara müjde! Evsiz kimse kalmayacak! Arsayı devlet verecek evi vatandaş yapacak!

TOKİ hazırlıkları sürerken ülke bütününde altyapılı arsa satışı başlayacak. Evi olmayan vatandaş tek parselde kendi evini yapabilecek veya talep örgütlenmesi ile daha büyük parseller alabilecek. İşte detaylar…

Türkiye'den ev almak isteyen Suudi Arabistan vatandaşlarına engel!

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, Suudi Arabistan konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akbal, ''Son yıllarda Türkiye'den gayrimenkul alımında hep ilk 3 arasında yer alarak Suudi kardeşlerimiz ülkemizi kendi evi gibi görmektedirler'' diye konuştu.

Göztepe'nin yeni stadı 26 Ocak'ta açılıyor! 

Göztepe Spor Kulübü'nün, 95 yıllık tarihinde kendi evi olacak ilk stadı, Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi 26 Ocak'ta açılıyor. Göztepe yeni stadında ilk maçını Beşiktaş'la oynayacak...

Oyuncu Halle Berry'nin evi hırsızların hedefi oldu! 

Oyuncu Halle Berry'nin Los Angeles'taki evine göz koyan sahte tapu belgeleri düzenleyerek evi kendi üzerine geçirmeye çalıştı. 

Güner Özkul: Babam o evi kendi parasıyla aldı!

Son günlerde Ferhan Şensoy'un Münir Özkul'a Cihangir’den ev aldığı öne sürüldü. Münir Özkul’un kızı Güner Özkul "Babam o evi kendi parasıyla aldı." dedi.

Kendi elektriğini üretme dönemi başlıyor! Evi olanlar dikkat!

Güneş paneliyle kendi elektriğini üretme dönemi başlıyor. EPDK, 10 KW’ye kadar üretim yapan güneş enerjisi panellerinin sisteme enerji satabilmesini sağlayan düzenleme için taslak hazırladı.

İşte Mimar Selim Yuhay'ın kendi evi!

Evim Şahane programıyla tanınan mimar Selim Yuhay, üç yıldır evleri ücretsiz olarak yeniliyor. Bugüne kadar yüzlerce evde harikalar yaratan Mimar Selim Yuhay'ın kendi için dizayn ettiği ev de göz alıyor.

Kiracı varken ev gösterilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin kiracısı içindeyken evi satma hakkı da saklı bulunuyor. Peki, satış sürecinde evin içinde kiracı varken ev gösterilir mi? Ev ne zaman alıcıya gösterilebilir? İşte yanıtı..

Tahliye taahhütnamesi varken kiracı çıkmazsa ne olur?

Tahliye taahhüdü veren kiracının beyan ettiği tarihte evi boşaltması gerekiyor. Peki, tahliye taahhütnamesi varken kiracı çıkmazsa ne olur? Tahliye taahhütnamesi varken çıkmayan kiracı nasıl çıkarılır?

Kendi evi olup da kirada oturanlar vergi ödeyecek mi?

Kirada oturanlar evin kirasını indirebilir, daha az vergi ödeyebilir veya hiç vergi ödemeyebilir. Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, kira gelirinin safi tutarının tespitinde iki yöntem seçilebiliyor.

Kendi evi varken kirada oturan vergi ödeyecek mi?

Bazen çeşitli nedenlerle kendi eviniz varken başka bir evde kirada oturmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda beyanname ve vergi durumunuz ne olacak? İşte konuyla ilgili ayrıntılar...

Kiracının evi gösterme zorunluluğu var mı?

Ev sahibinin, evin içinde kiracısı varken evini satılığa çıkarma gibi bir hakkı bulunuyor. Kiracı içindeyken bu konutu almak isteyenler ise, evi görme talebinde bulunuyor. Bu noktada kiracının evi gösterme zorunluluğu var mı?

Kendi evi varken kirada oturan vergi ödeyecek mi Haberi

Kendi evi varken kirada oturan vergi ödeyecek mi

Bazen çeşitli nedenlerle kendi eviniz varken başka bir evde kirada oturmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda beyanname ve vergi durumunuz ne olacak? 3 bin 300 lirayı aşan konut kira gelirleri için beyanname vermek zorundalar. Ancak gerçek gider yöntemini seçerek, elde ettikleri kiradan, oturdukları evin kirasını indirebilirler ve daha az veya hiç vergi ödemeyebilirler.


Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, kira gelirinin safi tutarının tespitinde (vergi matrahının belirlenmesinde) iki yöntem seçilebiliyor. Bunlardan biri “götürü gider”, diğeri “gerçek gider” yöntemi. Tercih edilecek yöntem, diğerine göre daha az vergi ödemeyi sağlayabiliyor. Bu nedenle gider yöntemi tercihi önemli.


Götürü gider yönteminde belge aranmaksızın kira hasılatının belli bir oranı gider kabul edilirken, gerçek gider yönteminde belgeye dayalı harcamalar dikkate alınıyor. Götürü ya da gerçek gider yönteminin seçimi, kira geliri elde...