05 / 07 / 2024

kendi evinde oturanlar kira vergisi ödermi

kendi evinde oturanlar kira vergisi ödermi

Kirada oturanlar evin kirasını indirebilir, daha az vergi ödeyebilir veya hiç vergi ödemeyebilir. Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, kira gelirinin safi tutarının tespitinde iki yöntem seçilebiliyor.

Türkiye'de bir kişinin kaç evi var?

Türkiye'de konuta erişimde sıkıntılar devam ediyor. Konut satışlarında düşüş yaşanırken konut ve kira fiyatları artıyor. Kiracıların oranındaki artış, aynı zamanda kendi evinde oturanların sahip olduğu konut sayısının arttığını da gösteriyor.

Türkiye'de ev sahipliği oranı düşüyor!

Türkiye'de inşa edilen konut sayısında yaşanan artışlara rağmen kendi evlerinde oturanların oranları düşüyor. İşte Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan'ın konu ile ilgili açıklamaları...

Her 100 kişiden 4’ü artık kendi evinde oturmuyor! Konut sahibi oranı 8 yıldır geriliyor, kiracı oranı 10 yıldır artıyor!

İnşa edilen konut sayısındaki yükselişe rağmen kendi konutunda ortuanların oranı her geçen gün düşüyor. İşte ev sahipliği ve kiracılık oranları ile ilgili o rakamlar...

Konut sahipliği oranı azaldı: 2022'de kirada oturanlar arttı, kendi konutunda yaşayanların oranı 0,8 puan düştü!

TÜİK'e göre, 2022 yılında kendi konutunda yaşayanların oranı 0,8 puan geriledi ve yüzde 56,7'ye düştü.

Ailesinin evinde oturanlar dikkat!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda babasıyla altlı üstlü oturduğunu belirten okuyucu oturduğu evin babasının olduğunu söyledi. 'İki ağabeyim daireden çık veya parasını öde' diyen okuyucu dava açmalarının mümkün olup olmadığını sordu.

Almanya'da konut sahibi olmak zorlaştı mı?

Almanya'da ev sahibi olmak zorlaşıyor. Kendi evinde yaşamak Almanya'da giderek bir hayal haline geliyor. Bölgede emlak fiyatlarında son senelerde önüne geçilemeyen hızlı bir artış yaşandı.

Türkiye'de kaç kişi kendi evinde yaşıyor? 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre; Türkiye'de yaşayan vatandaşların yüzde 57.8'i kendi konutunda yaşıyor.

Konut yatırımı mı arsa yatırımı mı daha mantıklı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Özlem Denizmen'e gelen soruda, kendi evinde oturduğunu belirten okuyucu, elinde bir miktar para bulunduğunu, bu para ile yatırım amaçlı yeni bir konut mu yoksa arsa mı almasının mantıklı olduğunu sordu.

Türkiye'de yerleşik her 2 yabancıdan biri kendi evinde oturuyor!

Yabancıya gayrimenkul satış şirketi Nevita tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancının yarıya yakını kendi evinde oturuyor.

Türkiye'de yerleşik her 3 yabancıdan birisi kendi evinde oturuyor!

Yabancıların Türkiye'den aldığı konut sayısı, 2012 yılında çıkan Mütekabiliyet Yasası'ndan sonra aradan geçen 7 yılda (2013-2019) 180 bine yaklaştı. 2013 yılında yıllık 12 bin düzeyinde olan yabancılara konut satış adedi, 2019’da 45 bini geçti... 

Türkiye’de satılan konut arttı, ev sahibi azaldı!

TÜİK ‘İstatistiklerle Aile 2018’ araştırmasına göre, ülke genelinde ev sahibi olma oranının giderek geriledi. Türkiye’de kendi evinde yaşayanların sayısı düşüş gösteriyor.

Her üç kamu çalışanından biri kiracı!

Bin 577 kamu emekçisiyle yapılan araştırmaya göre, her üç kamu çalışanından birisinin kiracı olduğu tespit edildi. Kendi evlerinde oturanların oranı ise yüzde 57,2 olarak açıklandı. 

Her üç kamu çalışanından biri kiracı!

Bin 577 kamu emekçisiyle yapılan araştırma kapsamında, her üç kamu çalışanından birinin kiracı olduğu anlaşıldı. Kendi evlerinde oturanların oranı ise yüzde 57,2 olarak açıklandı.

kendi evinde oturanlar kira vergisi ödermi Haberi

kendi evinde oturanlar kira vergisi ödermi

Kendi eviniz varken başka bir evde kirada oturabilirsiniz. Kirada oturanlar evin kirasını indirebilir; daha az vergi ödeyebilir veya hiç vergi ödemeyebilir. Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, kira gelirinin safi tutarının tespitinde (vergi matrahının belirlenmesinde) iki yöntem seçilebiliyor. Bunlardan biri "götürü gider", diğeri "gerçek gider" yöntemi. Tercih edilecek yöntem, diğerine göre daha az vergi ödemeyi sağlayabiliyor. Bu nedenle gider yöntemi tercihi önemli.


İki Yöntem Var

Götürü gider yönteminde belge aranmaksızın kira hasılatının belli bir oranı gider kabul edilirken, gerçek gider yönteminde belgeye dayalı harcamalar dikkate alınıyor. Götürü ya da gerçek gider yönteminin seçimi, kira geliri elde edilen gayrimenkullerin tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için "götürü gider", bir kısmı için "gerçek gider" yöntemi seçilemiyor.


Götürü Gider Yöntemi

Kira geliri elde ettiği konut veya işyeri için belgeli...