28 / 04 / 2024

Türkiye'de ev sahipliği oranı düşüyor!

Türkiye'de ev sahipliği oranı düşüyor!

Türkiye'de inşa edilen konut sayısında yaşanan artışlara rağmen kendi evlerinde oturanların oranları düşüyor. İşte Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan'ın konu ile ilgili açıklamaları...



Ülkemizde konut ve kira fiyatları son dönemlerde adeta rekor seviyelere yükseldi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, inşa edilen konut sayısındaki artışlara rağmen, kendi konutunda oturanların oranı düşüyor.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada özellikle son senelerde kendi evinde oturanların sayısında bir düşüş yaşandığına değinen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan önemli detaylara değindi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan yaptığı açıklamada 2022 yılında kendi konutunda oturanların oranının yüzde 56,7 seviyelerine kadar indiğini söyleyerek, 2012 yılında her 100 kişiden yaklaşık olarak 61 kişinin ev sahibi olduğunu, söz konusu bu oranın 2022 yılında yaklaşık olarak 57 olduğunu söyledi.

Türkiye de ev sahipliği oranı düşüyor!

“İLK DEFA EV ALACAKLAR İÇİN BİR DÜZENLEME BEKLİYORUZ”

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda son dönemlerde inşaat maliyetlerinde de artışların sürdüğüne değinen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “İnşaat maliyet endeksinin 2023 yılı temmuz ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 62,25 artış gösterdiğini söyledi. 

Yine verilen detaylara göre yaptığı açıklamada finansmandaki daralmayla da yeni üretime erişimin konut alacaklar için oldukça zorlaştığını söyleyen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, bu konuda kendilerinin de ilk kez konut alacaklar için bir düzenleme beklediklerini söyledi.

Açıklamasında Orta Vadeli Program çerçevesinde gerek dar ve orta gelirlilerin konuta erişiminin kolaylaşması gerektiğini söyleyen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan
 üretime destek olması açısından imara açılacak yeni arazilerin ve bunların hızla projeye döndürülmesinin kolaylaşması gerektiğini söyledi.

“OTURUMA HAZIR HALE GELEN KONUTLARDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR”

Yaptığı açıklamada geçen seneye göre ruhsat sayısında bir artış olsa da sınırlı olduğuna değinen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, 2023 yılı 2. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısının yüzde 5,7 daire sayısının yüzde 31,3 ve yüzölçümünün de yüzde 25,6 arttığını söyledi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada tamamlanan ve aslında oturuma hazır hale gelen konutlarda düşüş yaşandığına değinerek, bir önceki senenin aynı çeyreğine göre, 2023 yılı 2. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 22,1 , daire sayısı yüzde 28,5 ve yüzölçümü yüzde 28,6 azaldığını söyledi.

Konut sitesi aidatları İstanbul'da 36 bin TL'ye dayandı! 3 Bakanlık düğmeye bastı: Aidatlara tavan geliyor!

Üst katlarda oturanlar alt kattakilere göre daha çabuk yaşlanıyor! 

Konut fiyatları ne olur?


Geri Dön