22 / 11 / 2024
fuzul

Kendi taşınmazı üzerinde irtifak hakkı

Kendi taşınmazı üzerinde irtifak hakkı

Türk Medeni Kanununda yer alan hükümlere göre taşınmaz lehine irtifak hakkı nasıl kurulur? Kanundaki taşınmaz lehine irtifak hakkının kurulması ile ilgili yasal hükümler bu haberde...

Ankara Büyükşehir Belediyesi gayrimenkul satışlarına hız verdi! 105 taşınmaz satışa çıktı!

Bugüne kadar 25 milyar TL'nin üzerinde taşınmaz satışı  gerçekleştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş gayrimenkul satışlarına hız verdi.

İpotekli taşınmaz satılabilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında "Üzerinde ipotek bulunan bir taşınmazın satışı mümkün müdür? sorusuna yanıt verdi.

Ayazağa’daki İBB’ye ait 40 taşınmazın satışına karar verildi!

Sarıyer Ayazağa'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne ait 40 adet taşınmazın üzerinde yapısı bulunan ve yapı kayıt belgesi almış olan vatandaşa satış yetkisi verildi.

Üzerinde taşınmaz kaydı olanlar TOKİ'den ev alabilirler mi?

Üzerinde taşınmaz kaydı olanlar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) güvencesi ile inşa edilen alt gelir projelerinden ev alabilirler mi? İşte çok merak edilen o sorunun yanıtı...

Üzerinde taşınmaz kaydı olanlar TOKİ'den ev alabilir mi?

TOKİ tarafından Türkiye'nin dört bir yanında inşa edilen muhteşem konutlar ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini süslüyor. Peki üzerinde taşınmaz kaydı olanlar TOKİ'den ev alabilir mi?

Tapuda benim olmayan bir taşınmaz görünüyor nasıl düzeltebilirim?

Kimi zaman tapu dairelerinde ya da e-devlet üzerinde birtakım yanlışlıklar olabiliyor. Peki siz de "Tapuda benim olmayan bir taşınmaz görünüyor nasıl düzeltebilirim?" diyorsanız işte yanıtı..

İpotekli taşınmazın devri nasıl yapılır?

İpotek, borçlunun borcu nedeni ile sahip olduğu veya olmadığı teminat olarak gösterilen taşınmaz üzerinde kuruluyor. Peki ipotekli taşınmaz mal başkasına devredilebilir mi? İpotekli taşınmazın devri nasıl yapılır?

Üzerinde taşınmaz kaydı olanlar TOKİ'den ev alabilirler mi?

TOKİ'den Konut almak istediğiniz il veya ilçe sınırları içerisinde belli bir süredir (bu süre başvuru ilanlarında belirtilmektedir) ikamet ediyor olmak gerekiyor. Peki, üzerinde taşınmaz kaydı olanlar TOKİ'den ev alabilirler mi?

Taşınmazı ipotekten kurtarma işlemleri!

İpotek, bir borcun güvence altına alınması için bir taşınmaz üzerinde kurulabiliyor. İpoteğe konu olacak taşınmazın, borçlunun mülkiyetinde bulunması gerekmiyor. Peki, taşınmazı ipotekten kurtarma işlemleri nelerdir?

Kiralanan hazine taşınmazı üzerinde yatırım yapılabilir mi?

Mülkiyeti Devlete ait olan taşınmazlara hazine taşınmazı deniyor. Bu tür alanların yönetimi ve tasarruf işlemleri devlet tarafından gerçekleşiyor. Peki, kiralanan hazine taşınmazı üzerinde yatırım yapılabilir mi?

Taşınmaz mala müdahale sayılacak haller!

Arz üzerinde sabit olan tarla, bağ, bahçe, arsa, orman, ağıl, apartman, dükkan, fabrika, otel gibi bütün arazi, bina ve madenler olarak tanımlanan taşınmaz mala müdahale sayılacak haller nelerdir?

Rehin hakkı hangi taşınmazlar üzerinde kurulabilir?

Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabiliyor. Peki, rehin hakkı hangi taşınmazlar üzerinde kurulabilir?

Taşınmaz rehni kanunu!

Taşınmaz rehni kanunu hükümlerine göre taşınmaz rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde kurulabiliyor. Bölünen taşınmazın parselleri tapu kütüğüne ayrı ayrı kaydedilmedikçe rehne konu olamıyor...

Kendi taşınmazı üzerinde irtifak hakkı Haberi

Kendi taşınmazı üzerinde irtifak hakkı

Taşınmaz lehine irtifak hakkı nasıl kurulur? 

Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılan bir hak olarak tanımlanıyor.


Buna göre "Taşınmaz lehine irtifak hakkı nasıl kurulur?" diyorsanız, yine Medeni Kanunu kapsamında yer alan hükümlere bakarak sorunuzu yanıtlayalım.


Taşınmaz lehine irtifak hakkının kurulması:

1. Tescil

MADDE 780.- İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil şarttır.

İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanır.

İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkündür. 


2. Sözleşme

MADDE 781.- İrtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olması, resmi şekilde düzenlenmesine bağlıdır.


3. Kendi taşınmazı üzerinde irtifak...