09 / 01 / 2025

kentsel dönüşümde yanlış bilinenler

kentsel dönüşümde yanlış bilinenler

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında riskli yapıların birleştirilmesi yani tevhidi konusunda kamuoyunda ciddi bir bilgi kirliliği vardır. Kentsel dönüşüm yasası tevhid (birleştirme) süreçleri için şöyle bir yapı öngörmüştür;

Kentsel dönüşümde kiracı ev sahibi bilmecesi çözüldü!

Türkiye Gazetesi "Kiracıya yardım yapılırsa biz ne yapacağız?" diyerek kentsel dönüşüm konusunda yanlış bilgiye kapılan ve üzülen bayan okuyucunun derdini “Kentsel dönüşümde “kiracı- ev sahibi” bilmecesi” başlığıyla yayınlamıştı..

Aydın Şengül: İzmir kentsel dönüşümde yanlış yolda!

Milletvekili Aydın Şengül, kentsel dönüşümde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanlış yolda olduğunu ifade ederek “Sayın Kocaoğlu ısrarla 5393 sayılı belediye yasasının 73. Maddesine göre kentsel dönüşüm yapmak istiyor" dedi

Kentsel dönüşümde resmi süreç ve riskli alanlarda imar planı yapımı tartışılıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi eski başkanı, YTÜ Öğretim Üyesi Mehmet Şimşek Deniz, Marmara Belediyeler Birliği'nin düzenlediği etkinlikte Kentsel Dönüşümde Resmi Süreç ve Riskli Alanlarda İmar Planı Yapımı'nı anlatıyor.

Gölcük'te kentsel dönüşümde ölçümler başladı!

Gölcük'te kentsel dönüşümde ölçümler de başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen harita mühendislerinden oluşan dört kişilik ekip bu hafta durum tespiti yapmak için sahaya indi.

Müteahhitler kentsel dönüşümde ipotek harçlarını da ödemeyecek!

Kentsel dönüşüm yasasının en önemli özelliklerinden birisi de müteahhitlere tanımış olduğu muafiyetlerdir. Avukat Ali Güvenç Kiraz 'Müteahhitler kentsel dönüşümde ipotek harçlarını da ödemeyecek ' dedi.

Kentsel dönüşümde devlet desteği nedir?

Kentsel dönüşümde riskli binası yıkılan hak sahibi ile kiracılara devlet bir takım finansal destekler sunuyor. Peki, kentsel dönüşümde devlet desteği nedir? Kentsel dönüşümde finansal destekler nelerdir?

Kentsel dönüşümde en önemli sorun bilgi eksikliği ve yetki karmaşası!

Kentsel dönüşümde en önemli sorun bilgi eksikliği ve yetki karmaşası yaşanıyor. Gediz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yasin Sezer, Afyon İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin'le 2 bin dava dosyasını inceledi.

Kentsel dönüşümde insanların kafası karışık!

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasin Sezer ve Afyon İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin ' Kentsel dönüşümde insanların kafası karışık' dedi.

Kentsel dönüşümde kredi veren bankalar hangileri?

Riskli olarak tespit edilen ve yıkılan vatandaşlara devlet kira veya kredi yardımı yapıyor. Bir daire için en fazla 100 bin TL kredi veriliyor. Peki, kentsel dönüşümde kredi veren bankalar hangileri?

Kentsel dönüşümde işyeri kiracı hakları!

Kentsel dönüşümde, riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yeni yönetmeliklere uygun bir şekilde inşa ediliyor. Peki yıkılan binadaki işyeri kiracılarına ne olacak? İşte kentsel dönüşümde işyeri kiracı hakları...

Kentsel dönüşümde itiraz hakkı!

Kentsel dönüşümde yapının risk tespiti, binadan bir malikin Bakanlık tarafından lisanslandırılan bir firmaya müracaatı neticesinde yapılıyor. Peki, kentsel dönüşümde itiraz hakkı var mı? İtiraz hakkı nasıl kullanılır?

Kentsel dönüşümde bina güçlendirme!

6306 sayılı Kanun’da güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapıların güçlendirilebileceğinden bahsediliyor. Peki, kentsel dönüşümde bina güçlendirme nasıl ve hangi kanun esaslarına göre yapılır? İşte yanıtı..

Kentsel dönüşümde noter masrafı!

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince, kentsel dönüşümde yapılacak olan işlemler harç ve masraflardan muaf tutuluyor. İşte entsel dönüşümde noter masrafı..

kentsel dönüşümde yanlış bilinenler Haberi

kentsel dönüşümde yanlış bilinenler

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında riskli yapıların birleştirilmesi yani tevhidi konusunda kamuoyunda ciddi bir bilgi kirliliği vardır. Kentsel dönüşüm yasası tevhid (birleştirme) süreçleri için şöyle bir yapı öngörmüştür; 


RİSKLİ YAPI İLAN EDİLEN PARSEL İÇERİSİNDE RİSKLİ OLMAYAN YAPI VAR İSE; 

Bir parsel içerisinde birden fazla yapı var ise ve riskli olarak tespit edilen yapının risksiz olan yapıların bulunduğu alandan ifrazı mümkün ise, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemleri Müdürlükçe re’sen yapılır veya yaptırılır.


RİSKLİ YAPI İLAN EDİLEN BİR PARSEL İLE BİTİŞİĞİNDEKİ RİSKLİ İLAN EDİLEN DİĞER PARSELİN TEVHİDİ (BİRLEŞTİRİLMESİ) İÇİN; 

Bir parsel içerisinde riskli yapı var ve buradaki yapı veya yapılar riskli ilan edilmiş yine bitişiğindeki bir başka parseldeki yapı veya yapılarda riskli yapı ilan edilmişse  bu parsellerin tevhid edilebilmesi için her iki parseldeki arsa...