23 / 12 / 2024

kimler istimlak yapar

kimler istimlak yapar

İstimlak kamu yararı gözetilerek şahısa ait taşınmazların yol, okul, hastane ve bunun gibi kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemi oluyor. Peki, istimlak işlemini kim yapar?

Ticaret Bakanlığı 92 denetmen yardımcısı alım şartları nelerdir? Kimler denetmen yardımcısı olabilir?

Ticaret Bakanlığı, 92 denetmen yardımcısı alım ilanını yayımladı. Peki kimler denetmen yardımcısı olabilir, denetmen yardımcısı ne iş yapar? İşte aranan sorunun yanıtı…

Kadsis nedir? Kadsis nasıl yapılır, kimler yapar?

Kadsis nedir? Kadsis nasıl yapılır ve kimler yapar? şeklindeki soruların yanıtları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte detaylar!

İstimlak işlemini kim yapar?

İstimlak kamu yararı gözetilerek şahısa ait taşınmazların yol, okul, hastane ve bunun gibi kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemi oluyor. Peki, istimlak işlemini kim yapar?

Kimler istimlak yapabilir?

Bir kişinin özel mülkiyetinde bulunan gayrimenkulunün, kamu yararı amacıyla bedeli ödenerek devlet yada kamu tüzel kişisinin mülkiyeti geçmesine istimlak deniyor. Peki, kimler istimlak yapabilir?

Taksim - Azapkapı yolunun inşası için 358 bina istimlak edilecekmiş!

1959 yılında İstanbul Belediyesi, Taksim - Azapkapı yolunun inşası için 358 bina istimlak edilecekmiş. Yol için istimlak edilecek 358 binanın istimlak bedeli, 100 milyon lirayı bulmaktaymış.

Emlak vergisini kimler öder?

Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi ile ilgili esaslar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki, emlak vergisini kimler öder? İşte emlak vergisi mükellefleri..

Emlak vergisini kimler ödemez?

Emlak vergisini, kanunda yer alan madde 3 gereğince, emlak vergisini taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Peki, emlak vergisini kimler ödemez?

1958 yılında Belediye, 5.000 adet binayı istimlak edecekmiş!

1958 yılında İstanbul'un muhtelif semtlerinde imarla ilgili olarak yapılmakta olan istimlakler hızlandırılmış. Aynı sene içinde 5 bin bina istimlak edilecekmiş ve Boğaz'ın Anadolu Yakası'nda 500 bina istimlak edilecekmiş.

Çevre temizlik vergisinden kimler muaf?

Konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların kullanıcıları tarafından ödenen çevre temizlik vergisi ödemelerinden bazı kurumlar muaf tutuluyor. Peki, çevre temizlik vergisinden kimler muaf?

Takyidat belgesini kimler alabilir?

İlgili gayrimenkul üzerindeki 3. kişiler lehine konulmuş, mülkiyet hakkını çeşitli şekillerde sınırlayan hakların (Haciz, intifa hakkı vb.) bildirildiği belge olan takyidat belgesini kimler alabilir?

1957 yılında Tophane ile Karaköy arasında 290 bina istimlak edilecekmiş!

1957 yılında Tophane ile Karaköy arasında açılmasına karar verilen üçüncü yol, 30 metre genişliğinde olacakmış. Yolun açılması için 290 bina istimlak edilecekmiş ve istimlak bedelinin bir kısmı da hükümet yardımından temin edilecekmiş.

1955 yılında İstanbul'da 13 milyon liralık istimlak yapılmış!

1956 yılında Vali Gökay, İstanbul Belediyesi'nin Şehir Meclisi'nde bütçe hakkında açıklamalarda bulunmuş. 1955 yılında 13 milyon liralık istimlak yapılmış ve bu Vali'ye göre bu bir rekormuş.

Kimler indirimli çevre temizlik vergisi öder?

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyeye ödenen vergiler arasında çevre temizlik vergisi de bulunuyor. Çevre temizlik vergisinde "indirimli" tarife de bulunuyor. Peki, kimler indirimli çevre temizlik vergisi öder?

kimler istimlak yapar Haberi

kimler istimlak yapar

İstimlak işlemini kim yapar?

İstimlak kamu yararı gözetilerek şahısa ait taşınmazların belli bir proje amacına göre yol, okul, hastane ve bunun gibi kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemi oluyor.


Tanımdan da görüldüğü üzere, istimlak işleminin yapılabilmesi için kamu yararı kararının alınmış olması gerekiyor. Yapılan bu işlem için de mal sahibine bir bedel ödeniyor. Peki, istimlak kim yapar?


Kanunen idareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını; bedellerini nakden ve peşin olarak veya eşit taksitlerle ödemek suretiyle kamulaştırma yapabilirler.


Kamu yararı kararı verecek merciler

a) Kamu idareleri ve kamu tüzelkişileri;

1. 3 üncü maddenin ikinci fıkrasında sayılan amaçlarla yapılacak kamulaştırmalarda ilgili bakanlık,

2. Köy yararına kamulaştırmalarda köy ihtiyar kurulu,

3. Belediye...