06 / 05 / 2024

kira gelirlerinde tahsilat

kira gelirlerinde tahsilat

Taşınmaz mal kiralamalarında kira bedelinin nasıl ödeneceği, yasalar ile belirleniyor. Kira gelirlerinde tahsil esasına uymayan kimseler vergi cezası ile karşılaşabiliyor. Peki, kira gelirlerinde tahsil esası nedir?

Ev sahipleri dikkat: Kira geliriniz 33 bin TL'den azsa vergi ödemeyeceksiniz!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnası 2024 yılı için 33 bin Türk Lirası şeklinde açıklandı. İşte ev sahiplerini yakından ilgilendiren o gelişme...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Kira kontratlarında yeni dönem başlıyor!

Milyonlarca vatandaşı etkileyecek yeni uygulamanın sinyalleri verildi. Hayata geçirilmesi planlanan e-kontrat uygulaması ile kira gelirlerinde kayıtdışılığın önlenmesi amaçlanıyor.

Ev sahipleri dikkat! Kira gelirlerinde istisna tutarı artırıldı. İşte 2023 yılında vergiden muaf tutulacak tutar

2022 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü kira geliri elde edenlerin gelir vergisi beyanı için özel bir çalışma başlatmış binlerce kişiyi mercek altına almıştı. Kira gelirinde 2022 yılında 9500 lira olan istisna tutarı yükseltildi. İşte o rakam...

İş yeri olanlara büyük müjde! O vergilerin iadesini alabilirsiniz! İşte detaylar...

Dünya Gazetesi köşe yazarı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Berkay Özgüven, bugünkü köşesinde kira gelirlerinde vergi iadesini kaleme aldı. İŞte merak edilen tüm detaylar...

Panora AVM 2021'de 62.5 milyon TL kira geliri elde etti!

Panora AVM'nin yıllık kira değeri 51 milyon 985 bin TL + KDV olarak belirlendi. AVM'nin kira tahsilatı belirtilen ekspertiz değerinin yaklaşık yüzde 20 üzerinde, 62 milyon 502 bin TL tutarında gerçekleşmiştir.

Konut kira geliri vergisine istisna ayarı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Bumin Doğrusöz, bugünkü köşesinde 2021 yılı konut kira gelirini kaleme aldı. İşte Bumin Doğrusöz'ün '2021 yılı konut kira gelirlerinde istisna' başlıklı yazısı...

AVM'lerin kira gelirlerinde son durum ne?

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, AVM’lerdeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tam kapanmada kira almayacak!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tam kapanma döneminde kent genelinde yapılacak yardımları açıkladı. Aktaş bu dönemde kiracılardan kira tahsilatı yapılmayacağını dile getirdi. 

Konya Meram Belediyesi pandemi döneminde esnaftan kira almadı! 

Pandemi süresi boyunca 15 milyon TL yardım yapan Konya Meram Belediyesi, bu süre zarfında esnaftan kira tahsilatı da yapmadı.

İş yeri kira gelirinde '40 bin lira' sınırı!

İş yeri kira gelirlerinde tevkifata tabi olup brüt tutarı 40 bin lirayı aşanların 31 Mart'a kadar beyanname vermesi isteniyor.

2019 yılı konut kira gelirlerinde istisna!

Konut kira geliri elde edenler bazı vergi istisnalarından yararlanabiliyor. İşte tüm detaylarıyla 2019 yılı konut kira gelirlerinde istisna...

Kira gelirlerinde istisna tutarı 5 bin 400 lira oldu!

Bu yıl değişen gelir vergisi dilimleri tüm kamu personelini etkiliyor. Buna göre engellilik indirim tutarı bin 200 lira olurken, mesken kira gelirlerinde istisna tutarı 5 bin 400 lira olarak kaydedildi. 

Kira gelirlerinde götürü gider oranı düşüyor!

Kira gelirlerinin vergiye tabi tutarının hesaplanması ile ilgili götürü gider oranı yeni vergi kanunu tasarısı ile yüzde 25'ten yüzde 15'e indirildi.

kira gelirlerinde tahsilat Haberi

kira gelirlerinde tahsilat

Kira gelirlerinde tahsil esası nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira bedelinin nasıl ödeneceği, yasalar ile belirleniyor. Kira gelirlerinde tahsil esasına uymayan kimseler vergi cezası ile karşılaşabiliyor. Peki, kira gelirlerinde tahsil esası nedir?


Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir.


Kira Bedelinin Nakden Tahsil Edilmesi

Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade eder. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılır.


Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılır. Örneğin; 2012, 2013 ve 2014 yılları kira gelirleri topluca 2015 yılında tahsil edilirse, 2015 yılının geliri olarak dikkate alınacaktır.


Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen...