30 / 04 / 2024

kira hukuku sözleşmesiz kiracı

kira hukuku sözleşmesiz kiracı

Kira sözleşmeleri genellikle yazılı olmak yapılmakla ile birlikte sözlü olarak da yapılıyor. Peki kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı? Yazılı olmayan kira sözleşmelerinin hükümleri nelerdir?

Dikkat kira sözleşmesine bu maddeleri ekleyin! Dava açmadan önce de kira kontratında bunlara bakın!

Kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırlaması nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasındaki dava sayısı artıyor, mahkemeler uzadıkça uzuyor. Gayrimenkul Hukuku uzmanı Avukat M. Güray Küçük X sosyal medya hesabından dava açmadan önce kira sözleşmelerinde bakılması gereken detayları paylaştı.

Kira Sözleşmesinde Alt Kira ve Sözleşmenin Devri konferansı bugün!

Kira Sözleşmesinde Alt Kira ve Sözleşmenin Devri konferansı bugün saat 19:30'da gerçekleştirilecek.

Yeni kapama döneminde coronavirüs kira sözleşmelerini nasıl etkileyecek?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz Yeni kapama döneminde coronavirüs kira sözleşmelerini nasıl etkileyecek sorusunun yanıtını kaleme aldı. İşte o yazı...

Kaporasız ve sözleşmesiz gayrimenkul satılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kapora alınmadan, sözleşme imzalanmadan tapudan randevu almak ve WhatsApp’tan tapu yollamak bağlayıcı mıdır?' sorusunu yanıtladı.

KYK yurtlarında kira bedelleri sözleşmeye aykırı olarak mı artırıldı?

Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında aylık bedeller sözleşmeye aykırı olarak artırılmış. Sayıştay’a göre, özel şahıs ve firmalardan kiralanan yurtlarda, kira sözleşmesi dışına çıkılarak çeşitli maliyetler gerekçe gösterilerek aylık kira bedellerinin sözleşmeye aykırı bir şekilde artırıldığı vurgulandı.

Emlakçı kira komisyon sözleşmesi 2016!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahipleri daha hızlı kiracı bulmak için emlakçı ile anlaşma sağlayabiliyor. Mal sahibi olan taraf emlakçının yaptıkları anlaşmaya istinaden sözleşme imzalıyor. İşte emlakçı kira komisyon sözleşmesi 2016...

Kira kontratı sözleşme maddeleri!

Kira kontratı, taşınmaz mal kiralamalarında imzalanıyor. Kontratta yapılan anlaşmaya istinaden hükümlere yer veriliyor. Peki, kontrat nasıl yapılır? İşte kira kontratı sözleşme maddeleri 2015...

Kira sözleşmesi yoksa kiracı nasıl çıkarılır?

Kira sözleşmesi kanunda bir zorunluluk olarak belirtilmiyor. Kira sözleşmesi sözlü ve yazılı olabiliyor. Peki, taraflar arasında anlaşmazlık yaşanırsa sözleşmesiz kiracı nasıl çıkarılır?

Kira komisyon sözleşmesi örneği!

Mal sahibi olan taraf emlakçı ile yaptığı anlaşmaya istinaden kira komisyon sözleşmesi imzalıyor. Kira komisyon sözleşmesinde tarafların sahip olduğu hak ve sorumluluklar belirtiliyor. İşte kira komisyon sözleşmesi örneği...

Sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır?

Taşınmaz kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira anlaşması sözleşmeli olarak yapılabildiği gibi sözleşmesiz şekilde de yapılabiliyor. Peki, kiracınızın kira bedelini ödemediğini düşünelim. Sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır?

Emlakçı komisyon sözleşmesi 2015!

Emlak Komisyoncusunun, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanması gerekiyor. Aksi halde sözleşmesiz hizmet verilemiyor. İşte emlakçı komisyon sözleşmesi 2015...

Kira kontratı sözleşmesi örneği!

Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye kira kontratı deniyor. İşte kira kontratı sözleşmesi örneği..

Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?

Taşınmaz malların kiralanması halinde taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu kira sözleşmesi süreli olabileceği gibi süresiz de olabiliyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl yenilenir? İşte kanun esasları..

kira hukuku sözleşmesiz kiracı Haberi

kira hukuku sözleşmesiz kiracı

Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre, kira sözleşmesinin yazılı olması zorunlu tutulmuyor. Öyle ki, kira sözleşmeleri sözlü olarak; tarafların birbirleri ile anlaşması ile yapılabiliyor.


Sözleşmesiz kiracı hakları ile sözleşmesiz ev sahibi hakları; yazılı sözleşmesi olan kiracı ve ev sahibi haklarından farklı olmuyor. Buna göre, sözlü kira sözleşmesi yapan taraflar arasında da birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Ancak, yazılı olmayan sözleşmeler ileride gayrimenkul sahibi ve kiracısı arasında birtakım problemlere neden olabiliyor. Örneğin kira bedelinin ödenmemesi; kira döneminin sona ermesi ancak kiracının çıkmaması gibi..


Sözlü kira sözleşmesi ispat yükü

Kira bedelinin ödenmemesi halinde; gayrimenkul sahibinin bu durumu kanıtlaması gerekiyor. Sözleşmenin imzalanmamış olması ispat durumunu zorlaştırıyor. 


Bu durumda gayrimenkul sahibi kiracını tahliyesi için, ilamsız icra takibi başlatabiliyor.





Işıl Seren...