09 / 01 / 2025

kira kontratı sorumluluğu

kira kontratı sorumluluğu

Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da kira bedelini ödemeyi üstleniyor. İşte diğer kira kontratı yükümlülükleri...

Kira kontratı var ev sahibi evden çıkarabilir mi? En sağlam kira kontratı nasıl yapılır?

Kira kontratı yani sözleşmesi, kiracı ve ev malikinin arasında imzalanan resmi bir belgedir. Bu kontratta olmazsa olmaz birtakım konular bulunmaktadır. İşte bu konuda kiracıların ve ev sahiplerinin sorduğu sorular!

5 yıllık kira kontratı yenilenir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucusunun sorduğu ''5 yıllık kira kontratı yenilenir mi?'' sorusunu cevapladı. İşte Heper'in o yazısı...

Kiracının aidattan sorumluluğu nedir?

Apartmanlarda bir konut dairesinin veya dükkanın kiracı tarafından kullanılması durumunda, sunulan günlük hizmetler için ödenmesi gereken aidat kimden alınır? Kiracının aidattan sorumluluğu nedir? İşte yanıtı..

Kira kontratı nasıl yazılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira kontratı hazırlanıyor. Kira kontratı, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Peki, kira kontratı nasıl yazılır? İşte kontrat örneği..

Kira kontratı olmayan kiracının hakları!

Kontrat imzalamak, kanunen zorunlu olmuyor. Kontratsız da kiracılık ilişkisinin kurulması mümkün oluyor. Peki, kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir? Kontrat yapan kiracılar ile aynı haklara sahip olur mu olmaz mı?

Kira kontratı olmadan elektrik aboneliği!

Kiracının su, doğalgaz ve elektrik gibi abonelikleri kendi üzerine alması gerekiyor. Bunun için gerekli belgeler ile birlikte ilgili şirkete müracaat etmesi gerekiyor. Peki, kira kontratı olmadan elektrik aboneliği alınır mı?

Kira kontratı olmadan tahliye taahhütnamesi!

Kira için sözleşme yapılabildiği gibi, sözleşmesiz yani sözlü bir şekilde de yapılabiliyor. Kontratsız kiracılar kira dönemi içinde tahliye taahhütnamesi verebiliyor. Kira kontratı olmadan tahliye taahhütnamesi ile tahliye nasıl olur?

Kira kontratı olmadan tahliye nasıl olur?

Kira anlaşmasının herhangi bir şekil şartı bulunmuyor. Kanunen yazılı sözleşme yapılması zorunlu olmaması nedeni ile kimi kiralamalar sözlü yani sözleşmesiz olarak da yapılabiliyor. Peki, kira kontratı olmadan tahliye nasıl olur?

Kira kontratı artışı nasıl yapılır?

Kira kontratı genellikle belli bir süreliğine yapılıyor. Bu sürenin uzaması halinde, sürenin uzadığı her kira dönemi için kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kira kontratı artışı nasıl yapılır?

Kira kontratı bitmeden evden çıkmak istiyorum çıkabilir miyim?

Mesken ve işyerleri için kira sözleşmesi imzalayan kiracılar bazı hak ve sorumlululara sahip oluyor. Peki kiracılar sözleşmeyi feshedebilir mi? Kira kontratı bitmeden evden çıkmak istiyorum çıkabilir miyim?" diyorsanız işte yanıtı..

Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

Mirasta paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumlu oluyor. Peki, mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir? İşte Medeni Kanun esasları..

Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir?

Apartmanın ortak alanları için apartman sakinlerinin belli oranlarda aidat ödemeleri gerekiyor. Peki bir evde kiracı varsa ne olur? Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir? Kiracı apartmanda neleri öder? Neleri ödemez?

İpotekli taşınmazın devri yeni malikin sorumluluğu!

İpotek ile alacaklı kimse kendisine olan borç için borçlu adına taşınmazın ipotek edilmesini isteyebiliyor. Peki, ipotekli taşınma mal devredilebilir mi? İpotekli taşınmazın devri halinde yeni malikin sorumluluğu nedir?

kira kontratı sorumluluğu Haberi

kira kontratı sorumluluğu

Kira kontratı yükümlülükleri!

Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Bu sözleşmenin imzalanması ile ev sahibi ve kiracılar birtakım sorumluluklar üstlenmiş oluyor. Kira kontaratı kiracı ve ev sahibi yükümlülükleri Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Kiraya verenin borçları

I. Teslim borcu

MADDE 301- Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. 


Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.


II. Vergi ve benzeri yükümlülüklere katlanma borcu

MADDE 302- Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış...