06 / 05 / 2024

kira oranı belirleme

kira oranı belirleme

TESK Genel Başkanı Palandöken, her yıl vakıf gayrimenkullerinde ÜFE'ye göre yapılan kira artışları, bu sene 'rayiç bedellere göre yapıyoruz' denilerek esnafın ödeyemeyeceği miktarlara çıkarıldığını söyledi...

Almanya'da kiralarda patlama yaşanıyor! İşte kiraların en yüksek ve en düşük olduğu şehirler!

Alman konut piyasasındaki kriz giderek daha da büyürken, Almanya'da en yüksek kira oranına sahip olan şehrin Münih, en düşük olanın da Saksonya'nın Erzgebirgskreis bölgesi olduğu belirtildi.

Artık sanki kiracılar lojmanda oturuyor, lojmanı da ev sahibi finanse ediyor!

Ev sahipleri, mağduriyetlerini sosyal medyadan duyurmaya çalışırken; haberlerde de sık sık taraflar arasındaki anlaşmazlıklar gündem oluyor. Araştırmacı bir isim, gelir/kira oranının epey düştüğüne dikkat çekti. İşte o paylaşım ve yapılan yorumlar...

Kirayı artırmayan kiracı nasıl çıkarılır? Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Kira fiyatları yaşanan enflasyon sonucu son dönemde bir hayli arttı. Ev sahipleri kira oranında artışa gitmek istiyor. Bu durumda da kirayı arttırmayan kiracılar ile sorunlar yaşanabiliyor. Peki bu durumda ne yapılabilir? İşte detaylar!

 Kiracılar dikkat! Kira oranları dudak uçuklattı

TÜİK'in açıkladığı bilgilere göre, enflasonun yüzde 1,18 artışa geçmiş olması kira fiyatlarına da etki etti. İşyeri ve ofislerin kira oranı da, 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Buna göre işyeri ve ofislere ocak döneminde en fazla yüzde 72,31 kira zammı yapılabilecek

Konut sektörü plansızlık kurbanı!

Son 6 yılda sektörde 1 milyonun üzerinde konut stoku birikti. Bu stok fiyat-kira oranının düşmesi ve ekonominin istikrar kazanmasıyla konut stoku makul düzeylere çekilebilecek. Plansızlığın ve doğru projeksiyonlar yapılamayışın bedelini sektör çok ağır ödemektedir.

Hazine kira sertifikası ihraç edecek!

Hazine, 1,9 milyar liralık kira sertifikası ihraç edecek. Hazine Müsteşarlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, kira sertifikası, 728 gün vadeli ve 6 aylık dönemsel kira oranı yüzde 6,36 olacak.

Türkiye, kira oranı en yüksek olan ülke!

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Ömer Faruk Çolak, bugünkü yazısında ekonomideki değerlendirdi. Çolak, balondaki şişmenin en büyük payının emlak sektörü olduğunu açıkladı.

Tapu harçlarının oranı değişiyor!

Vergi oranı belirleme yetkisini konuta da geliyor. Tapu harçlarının oranı evin konumuna, bulunduğu şehire, ilçeye caddeye hatta sokağa göre değişecek.

Konut sektörü ekonomide balon mu oluşturuyor?

On yılda şişen fiyatlarla konut alanlar şimdi bu getirileri dengelemeye çalışıyorlar. Konut fiyatı/kira oranı Türkiye'de çok yüksek. Konut kiraya verildiğinde konut bedelini çıkarmak için çok beklemek gerekiyor.Bu da ekonomide fiyat balonu oluşturuyor.

Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2016!

Kira sözleşmesinde kefil olması halinde damga vergisi farklı oranda hesaplanıyor. Peki, 2016 yılında kefilli kira sözleşmesi damga vergisi nasıl hesaplanır? Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2016 nedir?

Kira kontratı damga vergisi oranı 2016!

Kira kontratı, taşınmaz malların kiralanması halinde noterde imzalanabiliyor. Noterde imzalanan kira kontratı için damga vergisi ödeniyor. Peki, kira kontratı damga vergisi oranı 2016 ne kadar?

Dükkan kira artış oranı Aralık 2015!

Kira zam hesaplamaları kanunen ev ve dükkanlarda farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, dükkandaki kiracıya nasıl zam yapılır? Dükkan kira artış oranı Aralık 2015 nedir?

Kira enflasyon oranı Aralık 2015!

Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranına göre yapılması gerekiyor. İşte kira enflasyon oranı Aralık 2015..

kira oranı belirleme Haberi

kira oranı belirleme

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, her yıl vakıf gayrimenkullerinde ÜFE'ye göre yapılan kira artışlarının bu yıl, "rayiç bedellere göre yapıyoruz" denilerek esnafın kirasını ödeyemeyeceği miktarlara çıkarıldığını bildirdi.


Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, vakıf dükkanlarında kiracı olan esnaf ve sanatkarın kiralarının yüzde 300'e varan artışları karşılayamayarak tasfiye olmaya başladığını belirtti.


Bu artışın akla ve izana uygun olmadığını savunan Palandöken, şunları kaydetti:


"Kiraların bu kadar artırılması zor durumdaki esnafımızı daha da zora sokar. Bu kira zammı esnafı tasfiye etmek içindir. Ülkemizdeki enflasyon oranında kiraların artırılması esnafın ayakta kalması bakımından çok önemlidir. Yüzde 300 oranında artan kiraları ödeyemeyen esnaf, dükkanları boşaltınca, vakıf iş yerleri ne olarak değerlendirilecektir? Bunlar açıklanmalıdır. Her yıl vakıf gayrimenkullerinde ÜFE'ye göre yapılan kira artışları bu sene, 'rayiç...