05 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat

Kiracılar dikkat

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Kira Hukuku Sempozyumu'nda yeni yasayla gelen ama pek bilinmeyen düzenlemelere dikkat çekildi. İşte kiracıların mutlaka bilmesi gereken düzenlemeler...

Kiracılar dikkat! Kiracılar tadilat yaptığı zaman masrafı kiradan düşebilir mi?

Kiralık evlerde yapılan tadilatlar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirebiliyor. Buna göre, bir kiracı tadilat masrafının kiradan düşme hakkına sahip midir?

Kiracılar aman dikkat! Ev sahibiniz size borç çıkartabilir...

Kiracılar ile alakalı olarak sürpriz bir borç uyarısı yapıldığı kaydedildi. Buna göre, sık sık yapılan bir hata sonucunda da kiracılar hesapta olmayan bir borç ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

Kiracılar dikkat! Apartmanda kiracı olan kişiden yöneticisi olur mu?

Kiracıların apartmanlarda yönetici olma durumları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Buna göre, bir apartmanda kiracı olarak yaşayan bir kişi o apartmanda yönetici olarak seçilebilir mi? 

Satışı yapılan evden, kiracı nasıl çıkartılır? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Satılmış ve içerisinde kiracı bulunan evlerin durumunda bir kiracının evden ne kadar sürede çıkarılabileceği vatandaşlar arasında merak edilen konular arasında yer alıyor. Buna göre, yeni ev sahibi kiracıyı hangi süreçlerde ve nasıl evden çıkarabilir?

Kiracılar aman dikkat! Ev sahibinin eve ihtiyacım var demesi tahliye için yeterli mi?

Ev sahiplerinin kiradaki evlere ihtiyaçlarının olması halinde kiracıları evden çıkarmak isteyebiliyor ve du durum da ev sahiplerinin bahanesi de olabiliyor. Buna göre, bir kiracı ihtiyaçtan dolayı evden çıkarılır mı?

Bunu yapmayan kiracılar aman dikkat! Ev sahibiniz sizi bir anda evden çıkarabilir!

Gündemden düşmeyen ev sahibi ve kiracı kavgalarına her gün bir yenisi daha eklenirken pek çok kişi de tahliye taahhüdü ile ilgili detayları merak ediyor. İşte ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren tahliye taahhüdü ile ilgili detaylar...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmelerinde 10 yıllık süre nasıl hesaplanır? 

Ev sahipleri ve kiracılar arasında sert rüzgarlar eserken pek çok kişi de kira sözleşmeleri ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki kira sözleşmelerinde 10 yıllık süre nasıl hesaplanır? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Artık o ceza ödenmeyecek! Arabulucu eziyeti bitti! 

Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre davayı kazanan tüketici, işçi, kiracı ve konut sahibi ‘arabuluculuk görüşmesine katılmadı’ diye 50 bin TL'yi geçen mali yüklerle cezalandırılamayacak. İşte ayrıntılar...

Kiracılar dikkat! Kiracıyı ev sahibi evden hangi durumlarda çıkaramıyor!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılı durumlar karşısında kiracılar evden çıkarılmamak için her türlü yola başvurabiliyorlar. Buna göre, kiracıların yapacakları bir işlem ile ev sahipleri uzun seneler onları evden kolay kolay çıkaramıyorlar.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira bedeli 5 yıl dolmadan artırılabilir mi? 

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan tartışmalar çığ gibi büyürken, kira bedelinin 5 yıl dolmadan artırılıp artırılamayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki kira bedeli 5 yıl dolmadan artırılabilir mi? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Arabulucu ücretini kim öder?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında sert rüzgarlar esmeye devam ederken, pek çok kişi de arabulucuların kapısını çalıyor. Peki arabulucu ücretini kim öder?

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri bu yolla sizi 30 güne evden çıkarabilir!

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki sorunlar her geçen gün artıyor. Hükümet tarafından yüzde 25 kira sınırlaması yürürlüğe girerken, ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunlar giderilemedi. Kiracılar dikkat, ev sahibi sizi bu nedenlerden dolayı 30 günde sizi evden çıkarabilir....

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiracıya taşınma parası verir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda taşınma parası anlaşmazlıkları iki taraf arasında yaşanmaktadır. Buna göre, ev sahipleri kiracılara böyle bir ödeme yapmak zorundalar mı? İşte merak edilen detaylar...

Kiracılar dikkat Haberi

Kiracılar dikkat

Yeni düzenlemeye göre; depozito 3 aylık kirayı geçmeyecek ve kiraya verene ödenmeyip kiracı adına bankaya yatırılacak. Dövizle ödenen kira 5 yılda bir yeniden belirlenebilecek. Kiracının ödemediği aidattan kiraya veren de sorumlu olacak.


Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, “Kira Hukuku Sempozyumu" düzenledi. Oturumda; kira artış kriterleri, kira sözleşmesinin feshi, kira ilişkisinin devri, kiralanın el değiştirmesi, kiracının tahliyesi gibi konular ele alındı. Kira hukuku alanında kitap yazan ve çalışmaları bulunan 7 üniversiteden 10 öğretim üyesi, hem kiracıları hem kiraya verenleri hem de hukukçuları aydınlattı, soruları yanıtladı.


6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girdiği, kira sözleşmelerine uygulanan 818 sayılı Borçlar Kanunu ve 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un yürürlükten kalktığına; özellikle kira sözleşmesine ilişkin önemli değişikliklere gidildiğine dikkat çekildi.


Artık bankalar da sorumlu


Doç....