06 / 05 / 2024

Kiracının damga vergisi hesabı

Kiracının damga vergisi hesabı

Damga vergisi; basılı damga konulması, makbuz şeklinde yada istihkaktan mahsup edilerek ödeniyor. Gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşmeler damga vergisine tabi tutuluyor. Peki, kiracının damga vergisi nasıl hesaplanır?

5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesini noterde imzalayanların damga vergisini ödemesi gerekiyor. Sözleşmenin uzun süreli olması halinde vergi yükü de artıyor. Peki, 5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi damga vergisi 2022 ne kadar?

Kiracıların sözleşme imzalarken ödemekle mükellef olduğu kalemler arasında damga vergisi yer alıyor. 2022 yılında kira sözleşmeleri için ne kadar damga vergisi ödeneceği araştırılıyor. Peki, kira sözleşmesi damga vergisi 2022 ne kadar?

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi kabul edildi!

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını içeren teklif Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. 

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi komisyonda!

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını içeren teklife yönelik Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeler başladı.

Sözleşmeler TL'ye dönüştüğünde damga vergisi olmayacak!

Döviz bazlı sözleşmeler Türk Lirası'na çevrildiğinde damga vergisi ödenmeyecek. Konuyla ilgili çok yakın zamanda yasal düzenlemeler yapılacak.  

Damga Vergisi uygulamasında nüsha ve suret ayırımı!

Damga vergisi ödenecek sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması halinde her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette vergi ödeniyor. Peki, Damga Vergisi uygulamasında nüsha ve suret ayırımı nasıl ve neye göre yapılır?

Kiracının bakım yükümlülüğü nedir?

Taşınmaz mal kiralayan kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü oluyor. Peki, kiracının bakım yükümlülüğü nedir?

Kiracının ayıpların giderilmesine katlanma borcu!

Kiracı, kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı ayıpları kiraya verene gecikmeksizin bildirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bundan doğan zarardan sorumlu oluyor. Aynı zamanda kiracının ayıpların giderilmesine katlanması gerekiyor..

Kiracının evi göstermemesi halinde ne yapılır?

Ev sahibi kiraya verdiği evinin satışını gerçekleştirebiliyor. Bu süreçte evi satın almak isteyen kimselerin evi görmesi için kiracının evi göstermesi gerekiyor. Peki, kiracının evi göstermemesi halinde ne yapılır?

Ev sahibi değişirse kiracının hakları!

Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracı tahliye edilebiliyor. Peki, kiracıyne evin satılması halinde ne olur? Ev sahibi değişirse kiracının hakları nelerdir?

Kiracının evi varsa tahliye edilebilir mi?

Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kira sözleşmesi feshedilebiliyor. Peki kiracının evi varsa tahliye edilebilir mi?

Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?

Kiracılık Hukuku gereğince; kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmaya yükümlü oluyor. Peki kiracının kiraladığı taşınmaza zarar vermedi halinde; zararın tazmini istemi nasıl yapılır? Kiracının verdiği zararın tespiti nasıl yapılır?

Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir?

Apartmanın ortak alanları için apartman sakinlerinin belli oranlarda aidat ödemeleri gerekiyor. Peki bir evde kiracı varsa ne olur? Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir? Kiracı apartmanda neleri öder? Neleri ödemez?

Kiracının damga vergisi hesabı Haberi

Kiracının damga vergisi hesabı

Kiracının damga vergisi nasıl hesaplanır?

Damga vergisine konu olan sözleşme kaç nüsha ise kiracının damga vergisi de o oranda hesaba tabi tutulur.Bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem  bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınıyor.


Damga vergisi; basılı damga konulması, makbuz şeklinde yada istihkaktan mahsup edilerek ödeniyor. Gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşmeler damga vergisine tabi tutuluyor.


Kiracının damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kağıtların Damga Vergisi bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınıyor.Her bir kağıt için hesaplanacak vergi tutarı (1) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak üzere 800 bin Yeni Türk Lirasını aşamıyor.


Bir önceki yılda uygulanan bu azami tutar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, o yıl için tespit ve ilan olunan...