29 / 04 / 2024

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi komisyonda!

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi komisyonda!

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını içeren teklife yönelik Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeler başladı.



Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz önderliğinde toplandı. Anadolu Ajansı'nda yer alan Yılmaz, 2022 yılı bütçe görüşmelerinin, komisyon üyesi ve diğer milletvekillerinin yoğun çalışmalarıyla bittiğini söyleyerek bütçenin hayırlı olması temenni etti. 

Usule yönelik söz alan CHP  Ankara  Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında tek bir kanun teklifi dışında bütün tekliflerin "torba" şeklinde TBMM'ye sunulduğunu dile getirdi. Bugün görüşülen kanun teklifindeki 8 maddenin, farklı yasalarda değişiklik öngördüğünü anlatan Kuşoğlu, düzenlemenin 2. ve 7. maddelerinin, Anayasaya aykırı olduğunu savundu. Sadece asgari ücretin gelir vergisinden muaf olmasının Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu dile getiren Kuşoğlu, diğer yandan teklifle TBMM'nin bütçe hakkının ortadan kaldırıldığını iddia etti. Kuşoğlu, teklife yönelik etki analizi yapılmadığını da belirtti.

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi komisyonda!

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı yeni ekonomik modele hiç kimsenin inanmadığını öne sürerek "kimsenin güvenmediği bu modelle kumar oynamanın hata olduğunu" iddia etti. Paylan, Bakan Nebati'nin, bu modele yönelik Plan ve Bütçe Komisyonuna sunum yapmasını da talep etti. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da teklifi incelemek için muhalefet partisi milletvekillerine yeterli süre vermediğini söyleyerek "Biz robot muyuz?" ifadesini kullandı.

"Anayasaya aykırı değil"

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir'in, teklifin ilk imza sahibi ve AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir'i işaret ederek "Amca oğlum" ifadesini kullanması, komisyonda gülüşmelere sebep oldu. Aydemir, teklifte Anayasaya aykırı bir durumun olmadığını kaydetti.

AK Parti'li Aydemir'in konuşması esnasında CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba laf attı. Bunun üzerine AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Komisyon Başkanı Yılmaz, Ağbaba'yı uyararak, bugün milyonlarca kişinin beklediği bir düzenlemenin görüşmelerini yapılacaklarını söyleyerek "Engellemek istiyorsanız söyleyin." sözlerini sarf etti.AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, bazı milletvekillerinin komisyonu sabote etmek ister gibi davrandığını, bunun doğru olmadığının altını çizdi.

Daha sonrasında  CHP'li Ağbaba, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora'ya "Senden daha büyük provokatör var mı Meclis'te?" ifadelerine yer verdi. CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, teklifin anayasaya aykırı olduğunu, yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi komisyonda!

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, TBMM'deki çalışmalarının İçtüzüğe uygun yürütülmesi, bütün milletvekillerinin bir diğerinin sözünü dinleyerek çalışmalara katılması gerektiğine söyleyrek konuşması esnasında CHP'li milletvekillerinin laf atmaya devam etmesi üzerine Yılmaz, "Bu Meclisin komisyonunu çalıştırmak istemiyorsanız söyleyin. Bu antidemokratik bir davranıştır." dedi.

Yılmaz, kanun teklifinin, komisyona gelmeden önce TBMM Başkanlığına sunulduğuna vurgu yaparak düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığını belirtti. Teklife yönelik itiraz yollarının açık olduğunu anlatan Yılmaz, öte yandan kanuni düzenlemelerde nihai söz söyleme yetkisinin TBMM'de olduğunu hatırlattı. TBMM'nin bütçe hakkının elinden alındığı iddiaları hakkında konuşan Yılmaz, teklifte yer alan bütçeye yönelik düzenlemenin, sadece 2021 yılı bütçesine ilişkin olduğuna ve bu yetkinin sınırsız olmadığına işaret etti.

Yılmaz, HDP'li Paylan'ın yeni ekonomik modele yönelik sözlerini anımsatarak Bakan Nebati ile Komisyon üyelerini bir araya getirmek için hazırlık yaptıklarını da belirtmek

Nureddin Nebati'nin kira fiyatları açıklamasında tutarsızlık iddiası!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön