06 / 05 / 2024

kirada emsal ne demek

kirada emsal ne demek

Emsal kira bedeli altında kira geliri elde edenler, aldıkları kira tutarlarını kanıtlayan belgelerini, ileride vergi idaresi ile bir ihtilaf çıkabileceğini de nazara alarak özenle saklamaklar.

Her ev sahibi zengin değil: Kirada TEFE-TÜFE formülüne dönülmeli!

Kirada yüzde 25 zam sınırı konusunda sular durulmuyor. Sunucu Ekrem Açıkel, X sosyal medya hesabından, ev sahibi ile kiracı sorunlarına değinerek çözüme ilişkin bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat: Kira beyan sınırı 2023 ne kadar? Kira vergisi hesaplama 2024!

Geçtiğimiz yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde eden binlerce gayrimenkul sahibi, 'kira beyan sınırı 2023 ne kadar?' sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte kira vergisi hesaplama 2024!

Siyaset bilimci isyan etti: Ev almak hayal, araba almak hayal, kirada oturmak bile hayal oldu! Ne için çalışıyoruz?

Siyaset bilimci Burak Yıldırım, kira fiyatlarındaki fahiş artışlardan dolayı vatandaşların kiralarını ödeyemediğini açıkladı. Yıldırım ekonomik koşulların zorluğundan bahsederek '' Ev almak hayal, araba almak hayal, kirada oturmak bile hayal oldu! Ne için çalışıyoruz?'' diyerek isyan etti.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralarda yüzde 25 sınırlaması ne zaman bitecek?

Kirada yüzde 25 kira artış sınırlaması ne zaman bitecek sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki yüzde 25 kira sınırı düzenlemesi ne zaman bitecek?

Kirada yüzde 25 zam sınırının süresi doluyor, arabuluculuk Eylül'de başlıyor! Kiracılar ve ev sahipleri ne yapacak?

Konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin süresi 1 Temmuz tarihinde sona eriyor. Peki kiracılar ve ev sahipleri ne yapacak?

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binaların inşaatında kusurlu oldukları öne sürülen müteahhit, mühendis ve bürokratlara yönelik soruşturmalar hız kesmeden sürüyor. Yargıtay’dan bu konuya yönelik emsal niteliğinde bir karar çıktı.

Kirada oturan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kirada oturan pek çok kişinin aklını kurcalayan sorular elbette ki vardır. Ancak bu durumun tersi olursa ne olur? Yani “Kirada oturan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?” İşte bu ve benzeri soruların yanıtları!

Kirada 5 yıl dolunca ne olur? Ev sahibi kaç yıl sonra evden çıkarabilir? İşte detaylar!

Kiracılar ve ev sahipleri arasında birtakım sorunlar yaşanabilir. Sorun yaşamayan kiracı ve ev sahipleri de vardır. Bu durumda, “Kirada 5 yıl dolunca ne olur” sorusu da sorulmaktadır. İşte merak edilenler!

Ev sahibi evi satarsa ne olacak? Kiracı evden çıkmak zorunda mı?

Kirada oturduğu evin üçüncü bir kişiye satılması durumunda, sürecin nasıl işleyeceği konusunda yeni ev sahibi ve kiracı arasında bazı anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki, bu gibi durumlarda kiracının hakları nelerdir? Ev sahibi evi satarsa ne olacak? İşte tüm merak edilenler...

Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi?

Kira gelir vergisi, taşınmazını kiraya verenler tarafından ödeniyor. Peki, mükellef de kirada oturuyorsa ne olur? Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi?

2022 yılı kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Gayrimenkulü kirada olan vatandaşlar, istisna sınırını aşması halinde vergi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisi istisnası her sene yeniden belirleniyor. Peki, 2022 yılı kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar? İşte kira gelir vergisi istisnası

İzmir'deki emsal artışını yargıya taşıyan TMMOB'a tepki!

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) üyeleri, ağır veya orta hasar görmüş binalar için emsal artışını kapsayan Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararını yargıya taşıyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) tepki gösterdi.

Tunç Soyer Bayraklı'daki emsal artışı davasını değerlendirdi!

TMMOB ve İKK, emsal artışını içeren uygulama imar planı plan notunun sürtürülmesinin durdurulması ve reddi için İBB ve Bayraklı Belediyesi’ne dava açtı. Söz konusu davaya ilişkin İBB Başkanı Tunç Soyer açıklama yaptı.

kirada emsal ne demek Haberi

kirada emsal ne demek

Gelir Vergisi Kanunu'nun "ev kirasız-para faizsiz olmaz" şeklindeki iktisadi anlayıştan hareketle düzenlenmiş "emsal kira bedeli" başlıklı 73. maddesi, kimsenin gayrimenkulünü emsalinden daha düşük bir bedelle veya bedelsiz olarak kiraya veremeyeceğini bir karine olarak kabul etmekte ve mükelleflerin emsal kira bedelinden düşük bir kira geliri beyan edemeyeceklerini hükme bağlamaktadır. 

Biz de artık beyan döneminde bulunduğumuzu da dikkate alarak bu yazımızda bu maddeyi irdelemeye çalışacağız. 


Bu maddeye göre binalarda ve arazide emsal kira bedeli, söz konusu yer için yetkili özel mercilerce veya mahkemece tespit edilmiş bir kira bedeli mevcutsa bu tespit edilmiş değerdir. Eğer bu şekilde tespit edilmiş bir kira bedeli mevcut değilse, kiraya verilen bina veya arazinin emlâk vergisine esas beyan değerinin yüzde 5'i, diğer mal ve haklarda ise piyasa değerinin %10'u...