05 / 05 / 2024

kiradaki evin gelir vergisi 2015

kiradaki evin gelir vergisi 2015

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. İşte kira gelir vergisi 2015 ödemeleri...

Konut rayiç bedel sorgulama 2023! Evin rayiç bedeli nasıl hesaplanır? İşte e-Devlet, Gelir İdaresi sorgulama adımları...

'Rayiç bedel ne demek? Evin rayiç bedeli nasıl öğrenilir? 2023 rayiç bedel nasıl hesaplanır?' sorularının yanıtları merakla araştırılıyor. İşte e-Devlet ve Gelir İdaresi rayiç bedel hesaplama 2023... 

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Buna dikkat edin, evinizden olmayın!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmaları kaleme aldı. Peki kiradaki evin satışında kiracının öncelikli alım hakkı var mı? İşte o sorunun yanıtı ve Tamer Heper'in konuyla ilgili yazısı...

Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

2017 yılı çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Peki, vergide mükellef kimdir? Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

Kiradaki evin gelir vergisi nasıl ödenecek?

Kira gelir vergisi, kiraya verilen evden elde edilen gelir için ödeniyor. Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile beyanname sürecinde seçilen gider yöntemine kısıtlama getirildi. Peki, kiradaki evin gelir vergisi nasıl ödenecek?

TOKİ'den alınan evin kira vergisinde taksitlere uygulanan zam gider sayılır mı?

Evini kiraya vererek gelir elden kimseler Gelir Vergisi Kanunu gereğince kira vergisine tabi tutuluyor. Peki, TOKİ'den alınan evin kira vergisinde taksitlere uygulanan zam gider sayılır mı?

Kiradaki evin çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetindan faydalanan mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Peki, ev kiradaysa ne olur? Kiradaki evin çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Kiradaki evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, taşınmaz kiradaysa ne olur? Kiradaki evin emlak vergisi nasıl ödenir? İşte yanıtı..

Miras kalan evin satışında gelir vergisi ödenir mi?

Gelir vergisi kanunu gereğince taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Peki, miras kalan evin satışında gelir vergisi ödenir mi? Ödenmez mi?

Kooperatiften alınan evin satışında gelir vergisi!

İvazsız olarak iktisap edilenler hariç iktisap şekli ne olursa olsun taşınmaz malların elden çıkarılmasında gelir vergisi ödeniyor. Peki, kooperatiften alınan evin satışında gelir vergisi ödenir mi?

Kira sözleşmesinde malik değişirse ne olur?

Taşınmaz mal kiralamalarında bu sözleşmesinin yapılması, gayrimenkul hakkında tasarruf hakkını kısıtlamıyor. Mal sahibi kiradaki evin satışını yapabiliyor. Peki, kira sözleşmesinde malik değişirse ne olur? Kira sözleşmesi yeni maliki bağlar mı?

Evin öğrencilere kiraya verilmesi halinde kira gelir vergisi!

Kira gelir vergisinde istisna sınırını aşan gelirler için vergi ödeniyor. Peki, evin öğrencilere kiraya verilmesi halinde kira gelir vergisi nasıl ödenir? İşte yanıtı..

Miras kalan evin satış vergisi!

Gelir Vergisi Kanunu'nda tanımlanan mal ve hakların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar gelir vergisine tabi oluyor. Peki, miras kalan evin satış vergisi olur mu?

TOKİ'den alınan evin gelir vergisi!

Toplu Konut İdaresi'nden bir ev satın aldığınızı ancak belli bir süre içerisinde bu evi satmak istediğinizi düşünelim. TOKİ'den alınan evin satılması halinde gelir vergisi ödenir mi? İktisap tarihi ne olur?

kiradaki evin gelir vergisi 2015 Haberi

kiradaki evin gelir vergisi 2015

Kira gelir vergisi 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor.


Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade eder. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılıyor.


-Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılıyor.


-Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul ediliyor.


Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde tahsilatın yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankası...