16 / 05 / 2024

Konut alıp satarken nelere dikkat edilmeli

Konut alıp satarken nelere dikkat edilmeli

Gayrimenkul satmayı düşünenler bu yazıyı dikkatle okumalı. Konut alıp satarken bazı konulara dikkat etmekte fayda var.

Arazi, tarla, arsa alıp satacaklar, elinde toprağı olanlar mutlaka okusun!

Konut fiyatlarındaki artış gayrimenkule yatırım yapmak isteyenleri arsa, tarla ve araziye yönlendirdi. Peki arsa alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Aldığınız her arazinin üzerine ev yapmak mümkün mü? İşte 17 maddede toprak alıp satacakların bilmesi gerekenler.

Arsa alıp satarken aman dikkat! Sahte kimlikle arsa satmaya çalıştı!

Binlerce kişi arsa alıp satarken dikkat etmesi gereken konulardan biri de kimlik. Dolandırıcılar başkasına ait tarlayı düzenledikleri sahte kimlikle satmaya çalıştı. İşte detaylar...

Konut alıp satarken tapu dolandırıcıları artık tarihe karışıyor! İşte tapuda yeni uygulama...

Konut alıp satarken vatandaşların en çok korktuğu tapuda dolandırılmaktır.  Artık tapu dolandırılığının önüne geçebilmek için yeni bir uygulama hayata geçirilecek.

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapu işlemlerinde bu hataya sakın düşmeyin!

Ev sahipleri ve konut satın alan vatandaşlar bazı ücretlerden kaçmaya hatta bazen hiç ödememeye çalışıyor. Konut alıcı ve satıcıları tapu masraflarını düşürmek için bazı yöntemler deniyor. Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapu işlemlerinde bu hataya sakın düşmeyin...

Yatırımcılar için arsa alım satım kılavuzu! Arsa alıp satarken nelere dikkat edilmeli?

Yatırımcılar, arsa alıp satarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini araştırıyor. Satılık arsaların püf noktaları, yatırımın getirisini maksimize etmek ve riskleri minimize etmek adına büyük önem taşıyor. İşte arsa alıp satarken dikkat edilmesi gerekenler...

İkinci el otomobil alıp satarken galericiler mi, kurumsallar mı iyi?

AutoClub Genel Müdürü Turgut Yüksekdağ, X sosyal medya hesabından 2. el otomobil alım satımı ve kurumsal 2. el otomobil firmaları ile ilgili bir paylaşım yaptı. Peki ikinci el otomobil alıp satarken galericiler mi, kurumsallar mı iyi? Vatandaşlar bu konu hakkında ne düşünüyor? 

Ev alıp kiraya vermek mi? Yoksa paranızı faize yatırıp yüksek aylık getirisi sağlamak mı? 

Son zamanlarda konut sektöründe yaşanan dalgalanmalar, sektördeki durgunluk vatandaşların kafasında soru işaretlerine neden olabiliyor. Birikimi olan bir vatandaş için ev alıp kiraya vermek mi? Yoksa birikimini faize yatırıp daha yüksek gelir elde etmek mi daha caziptir. İşte haberin ayrıntıları...

Ev, arsa, iş yeri, tarla alıp-satarken vergilere dikkat! Emlak vergisi değerinde gösterilmezse ne olur?

Ev, arsa, iş yeri, tarla alıp-satarken tapu harç ve vergilerinde değerinden farklı gösterilmesinin neye yol açacağı tek tek açıklandı. Peki emlak vergisi değerinde gösterilmezse ne olur?

Tapuda 5 milyon TL'lik ev 1 millyon TL gösteriliyor! Konutta rayiç oyununa yeni emlak vergisi önerisi!

Gayrimenkul piyasasında uzun senelerdir süren en temel sorunlardan biri de tapuda rayiç oyunu oldu. Konut alıp satarken, daha az tapu harcı ödemek amacıyla evin değerini düşük gösterenlerin sayısı son dönemde daha da yükseldi. İşte ayrıntılar...

Konut alım satımları mercek altında! Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yeni adım!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından şehirlerde “Ön Tespit ve İzah Değerlendirme Komisyonu” ismi altında bir birim oluşturuldu ve konut alıp satanlara yazı yollandı. 

Ev alıp satarken tapu harcını kim öder?

Bir gayrimenkul almak istiyorsunuz ya da var olan bir gayrimenkulünüzü satmak istiyorsanız bu noktada tapu dairesinde ödemeniz gereken bazı masraflar bulunuyor. Peki, alıp satarken tapu harcını kim öder? İşte tüm merak edilenler...

Konut alıp-satarken dikkat! Bunu yapana para cezası veriliyor

Konut satın aldığı tarihin üstünden 5 sene geçmeden satan 110 bin kişi, değer artış kazancı beyannamesinde bulunmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine ziyarette bulundu. Düşük vergi ödemek için yanlış beyanda bulunan vatandaşlara para cezası kesiliyor.

Tebernüş Kireçci soruyor: İstanbul'da son 5 yılda konut alıp da evini ve tapusunu alamayan var mı? 

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı üzerinden takipçilerine "İstanbul genelinde son 5 yılda konut satın alıp da evini ve tapusunu alamayan var mı? Varsa hangi şirket? Hangi proje?" sorusunu yöneltti.

Konut alıp satarken nelere dikkat edilmeli Haberi

Konut alıp satarken nelere dikkat edilmeli

Ne zaman aldığınız önemli 

Konut alıp satarken bazı konulara dikkat etmekte fayda var. Gelir Vergisi Kanunu'na göre gayrimenkul alış tarihinde itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılırsa değer artış kazancına konu oluyor. Bu durumda evi hangi tarihte aldığınız önemli. 26 Eylül 2010'dan önce ise satm, sorun yok. Bu tarihten sonra aldıysanız, bir dakika bekleyin. 


İstisnası bulunuyor 

Aldığınız tarihten itibaren 5 yıllık süre (gün, ay ve yıl olarak) dolmadıysa, elde edeceğiniz kazanç 'değer artış kazancı' olarak vergiye tabi tutulacak. Önce alış bedeliniz enflasyona göre yükseltilecek. Sonra al-sat arasında doğan farktan 10.600 lira istisna (2015 için) düşülecek. Ortaya çıkan net kazanç, yüzde 15-35 arasında Gelir Vergisi'ne tabi tutulacak. 


Nasıl hesaplanır? 

Örneğin; 2011'de 200 bin liraya aldığınız bir evi 300 bin liraya sattınız. Evin enflasyondaki artışa göre bugünkü...