25 / 07 / 2024

konut kiraları artış

konut kiraları artış

Tüketim harcamalarında aslan payını konut ve kira aldı. Konut giderlerinde kira, yüzde 62 ile en yüksek paya sahip olurken, bunu yüzde 14’lük oranla ısınma izledi. Öte yandan konut harcamalarının payının, en düşük gelir grubunda arttığı ortaya çıktı.

KONUTDER Konut Sektörü Beklenti Anketi Raporu: Konut maliyetleri artıyor, birinci el konut satışındaki düşüş yavaşlıyor!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Sektörel Beklenti Anketi açıklandı. Söz konusu ankette paylaşılan detaylara göre konut maliyetleri artıyor, birinci el konut satışındaki düşüş yavaşlıyor.

Konut sektöründe yeni dönem yarın başlıyor! Yeni kiralar nasıl olacak! İşte örnek kira hesaplaması!

Konutlarda 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde konut kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 2 Temmuz itibarı ile sona eriyor. Peki yeni kiralar ne kadar olacak? İşte örnek kira hesaplaması...

Konut fiyat artışı enflasyonun altında kaldı!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, son bir yıldır konut fiyat artışının enflasyonun altında kaldığını, içerisinde bulunduğumuz dönemde alıcı piyasasının oluştuğunu söyledi.

İspanya'da konut krizi büyüyor: Yüzde 42 artan oda kiraları 500 avroya kadar çıktı!

Yaşanan konut kriziyle gündeme gelen İspanya'da konut kiraları resmen astronomik rakamlara çıktı. Ülkede son 5 senede yüzde 42 oranında artış gösteren oda kiraları aylık 500 avroya kadar yükseldi.

Konut kiralarından stopaj alınırsa, kiralar daha da fırlar!

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, konut kiralarından stopaj alınması ile ilgili konuştu. İşte o açıklama...

1 Temmuz 2024'ten sonra konut kiralarında kira bedeli artışı neye göre yapılacak?

Avukat Umut Can Babayiğit, milyonlarca kiracının merak ettiği, 1 Temmuz 2024'ten sonra konut kiralarındaki kira bedeli artışının neye göre yapılacağını açıkladı. 

Konut fiyat artışı TÜFE'yi geçen 10 şehir! Metrekare fiyatı 23 bin TL'yi aştı! 

Konutta küçük şehirlerde büyük kazanç elde ediliyor. Bu illerden ev alanların enflasyonu yendiği belirlendi. İşte konut fiyat artışı TÜFE'yi geçen 10 şehir... 

Konut fiyat artış hızı düşse de fiyatlarda gerileme beklemek doğru değil!

Geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlara göre, konut fiyat artışının 4 yıl sonra ilk kez enflasyonun gerisinde kaldığı belirlendi. Peki konut fiyatları düşer mi? İşte ayrıntılar..

1952'de Kira Tasarısı Meclis'te! Konut kiralarına yüzde 50, dükkan kiralarına yüzde 150 zam!

1952 yılında Kira Tasarısı Meclis gündemine alınmıştır. Buna göre 1953'te konut kiralarına yüzde 50, dükkan kiralarına yüzde 150 zam gündeme gelmiş. 

Konut fiyat artışları, inşaat maliyet artışlarının altında kaldı!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan konut fiyat artışlarının inşaat maliyet artışlarının altında kaldığını açıkladı.

Birleşik Krallık'ta konut kiraları yüzde 9,2 arttı!

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin açıklamış olduğu resmi verilere göre Birleşik Krallık'ta ortalama konut kiraları Mart ayında yıllık bazda yüzde 9,2 arttı.

Antalya kiralık ve satılık konut fiyat artışında dibi gördü! Ruslar ülkelerine döndü, konut piyasası altüst oldu!

2022 yılında savaştan kaçan Rusların gelişiyle kiralık ve satılık konut fiyat artışında Türkiye'nin zirvesini gören, Antalya, Rusların geri dönüşünün de etkisiyle bu Şubat ayında listenin dibine geriledi. İşte o rakamlar...

Konut fiyat artışı geçen yılın ortalarından beri enflasyonun altında seyrediyor!

Konutta fiyatların nasıl bir seyir izleyeceği pek çok kişi tarafından merak edilirken, TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara yaptığı paylaşımda konut fiyat artışının öngördüğümüz gibi geçen yılın ortalarından beri enflasyonun altında seyrettiğini belirtti.

konut kiraları artış Haberi

konut kiraları artış

Türkiye’de konut harcamalarında aslan payını yüzde 62’lik payla kira giderleri alırken, yıllar itibariyle sosyal konut ihtiyacının da arttığı görüldü. Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, 2010 yılından itibaren en düşük gelir grubundaki hanelerde konut harcamalarının payı artarken, en yüksel gelir grubunda azaldığı ortaya çıktı. TÜİK’in, Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2013 yılı Sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı toplam harcamalar içinde en yüksek pay yüzde 25 oranıyla konut harcamalarına ait olurken, yıllar itibarıyla bu payın azaldığı gözlendi.


EN DÜŞÜK GELİR GRUBUNDA KONUT HARCAMASI ARTIYOR

Haneler gelirlerine göre sıralandığında; 2013 yılında en düşük gelir grubu olan birinci yüzde 20’de yer alan hanelerin toplam harcamaları içinde konutun payı yüzde 33,3 seviyesindeyken, en yüksek gelir grubu olan beşinci yüzde 20’lik dilimde bulunan hanelerde bu pay...