20 / 05 / 2024

konutta mantık

konutta mantık

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor’s, “Türkiye konut piyasası kredi odaklı iç talepten uzak olarak daha fazla ihracata dayalı hareket edecek” değerlendirmesinde bulundu.

2 milyon TL'lik konut kredisinin aylık taksiti 60 bin TL'yi aştı! Konut almak mı, borsada hisse-fon almak mı mantıklı?

Konut kredisi faizlerinde yaşanan artışların ardından, geri ödeme rakamları da aylık taksit tutarları da rekora koştu. Peki konut kredisi çekip ev almak şu an mantıklı mı? Kredi çekerek konut yatırımı yapmak mı, hisse-fon yatırımı mı daha mantıklı? 

Temettü mü, kira geliri mi? Kira geliri için alınan 2'nci konutta büyük riskler var!

Konut yatırımının mantıklı olup olmadığı sık sık araştırılıyor. 13,3 takipçili Değer Yatırımcılığı isimli kullanıcı, temettü ile kira gelirini karşılaştırdı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Konutta yıllık getirisi en yüksek ilçeler peş peşe sıralandı! Şampiyon Ankara'dan!

Endeksa, konutta yıllık getiri oranı en fazla olan ilçeleri peş peşe sıraladı. Araştırmada Türkiye’nin en kalabalık il ve ilçeleri mercek altına alındı. Konutta en yüksek getiri ise Ankara'dan oldu. 

İş yeri kiralarında 6 kata ulaşan zam! Kira krizi büyüyor: İş yeri kiralarına sınırlama talebi!

Konutta sık sık gündem olan fahiş kiralar, iş yerlerine de sıçradı. 6 kata ulaşan kira zamlarının ardından, iş yerleri kiraları için sınırlama talebi geldi. İşte ayrıntılar..

Konutta artık ‘kiracısız ev’ aranıyor! Yatırımcılar kiracısı hazır evlerden vazgeçti! 

Satılık konut ilanlarında tercihler yine değişti. Konutta artık ‘kiracısız ev’ aranıyor. Peki kiracısız ev avantajlı mı?

İstanbulda barınabilmek artık hayal değil kabus! Konutta metrekare fiyatı 27 bin TL’ye fırladı!

Yüksek enflasyonun en çok hissedildiği illerin başında gelen kentte karın doyurmak zorlaşırken, 1 yılda 3-4 kat artan kiralardan kurtulmak isteyen İstanbullu artık ev almayı hayal bile edemiyor.  Metropol kentte konutta metrekare başına fiyat 27 bin TL’ye çıktı. İstanbul’un hemen ardından konutta za

Ev alacaklar dikkat! Köpük eriyor

Konutta aylık bazda satışlar yavaşladı. Haziran ayında satışlarda Eylül 2021’den bu yana en düşük artış görüldü. Sektör temsilcileri “Fiyatlar yükseldikçe satışlar düşüyor. ‘Benim malım pahalı’ zihniyeti ve ‘yüksek kazanç’ isteği fiyatları uçurdu.

Döviz ve altınını bozduran konuta koştu! Yabancı yatırımcılar da konutta rekor kırdı!

TÜİK Mayıs 2022 Konut Satış İstatistikleri’nden yola çıkan inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve konut sektörünü masaya yatırdı. İşte ayrıntılar...

Metaverse evreninden arsa almak mantık mı?

Son zamanlarda metaverse evreninde satışa çıkarılan arsaların binlerce dolara alıcı bulması, sanal evrendeki gayrimenkul yatırımını popülerleştirdi. Peki metaverse evreninden arsa almak mantık mı?

İhsan Çulhalık: Kredi ve muafiyet desteği konutta doping etkisi yapar!

İnşaat maliyetlerindeki artışa değinen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık yaptığı açıklamada "Kredi ve muafiyet desteği konutta doping etkisi yapar" dedi.

Konutta en kısa amortisman süresi hangi illerde?

Kovid-19 salgını sırasında gayrimenkul sektöründe de dalgalanmalar yaşandı. Türkiye'de ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 113 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı 404 bin 690 Türk Lirası olarak belirlendi.

Kiralık konutta dolandırıcılık!

İkinci el konutta fiyat oyunu ortaya çıktı. İlan sitelerine girilen çok sayıda sahte ilan aracılığıyla kiralık ev arayan vatandaşlar daha yüksek rakamlı evlere yönlendirilerek bütçelerini aşan rakamlarda kiralama yapmaya ikna ediliyor. Vatandaşlar, yüzde 100 kira artışıyla karşılaşıyor.

2021'de konutta pazarlık marjları yeniden yükselecek!

İGD’ye göre satılık konutlarda pazarlık marjının hem satılık hem de kiralık daralması, piyasadaki talebin, arzdan daha hızlı yükseldiğini ortaya çıkardı. 2021 yılında konut piyasasında ekonomik durgunluk nedeniyle pazarlık marjlarının yeniden 2019 seviyesine çıkacağı düşünülüyor.

konutta mantık Haberi

konutta mantık

S&P’nin “Gelişmekte olan ekonomilerde konut sektörü” başlıklı raporunda İsrail, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye’de konut sektöründeki talebin arzın üzerinde seyrettiği belirtildi.


S&P raporunun Türkiye’ye ilişkin kısmında, “Türkiye konut piyasası kredi odaklı iç talepten uzak olarak daha fazla ihracata dayalı hareket edecek. Türkiye’de reel ve nominal konut fiyatları 2014 ve 2015′te yavaşlayacak “öngörüsüne yer verildi.


Raporda, incelenen ülkelerin büyük kısmının konut sektörlerinin jeopolitik risklere maruz kaldığına işaret edilirken, bu ülkelerin orta vadeli benzer bir eğilim gösterdiğini, düzgün bir ev için güçlü ve henüz doymamış talebin devam ettiği vurgulandı. Bu ülkelerin konut sektörlerinde finansal anlamda ödenebilirlik zorlukları olduğu dile getirilen raporda, kırsal alanlar ve şehirler arasında ciddi fiyat farklılıkları bulunduğu kaydedildi.


S&P açıklamasında, “Ekonomik büyüme jeopolitik gelişmeler neticesinde yavaşladıkça, bu tür zorluklar daha baskı...