05 / 05 / 2024

kooperatif aidat

kooperatif aidat

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında Kooperatiften tapu alındıktan sonraki aidat ödemelerinden bahsetti...

Kooperatif ne zamana kadar aidat alır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir kooperatifin inşa ettiği sitede tapudan daire aldım. Kooperatif beni ortağı yapmak istedi ama ben olmadım.Bugüne kadar masrafa iştirak ettim ama şimdi su kesildi, hizmet bitti, ben de ödemeyi kestim. Bu durumda ne olur?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif üyesi evini satarsa aidatı kim öder?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif üyelerinin aidat gibi bazı sorumlulukları bulunuyor. Peki, kooperatif üyesi evini satarsa aidatı kim öder? Yeni üyenin aidat sorumluluğu nedir?

Kooperatif gecikme faizi hesaplama!

Kooperatiflerde ortakların yüklendikleri paylar için ödeyebilecekleri para tutarı anasözleşmede belirtiliyor. Peki, kooperatif aidatı ödenmezse ne olur? Kooperatif gecikme faizi ne kadar? İşte kooperatif gecikme faizi hesaplamaları..

Kooperatife ortak olmayan biri aidat ödemek zorunda mı?

Satın aldığım dairenin yer aldığı siteyi kooperatif yapmış. Binaların tapusu bulunmuyor. Kooperatife ortak değilim. Kooperatif aidatı adı altında toplanan paraları ödemek mecburiyetinde miyim? Sorusunu Tamer Heper yanıtlıyor.

Apartman aidatını ödemeyen yandı!

"Aidatını ödemeyenin bürosu, dükkânı ve mağazası da diğer maliklere satılacak." Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot, herkesin merak ettiği "apartman aidatı" konusuna köşesinde açıklık getirdi.

Boş evin aidatı ödenir mi?

Kat maliklerinin içinde bulundukları ana gayrimenkulün ortak giderlerine katılım sağlaması gerekiyor. Peki dairede oturulmasa da aidat ödenir mi? İşte boş evin aidatı ile ilgili esaslar...

Kentsel dönüşümde kooperatif üyeliği!

Kooperatiften ev alındığını ancak eski malikin üyeliğinin devam ettiğini farz edelim. Bu noktada kentsel dönüşümde kim söz sahibi olur? Kooperatifte tapulu eve sahip olan taşınmaz sahibi mi? Yoksa, kooperatif üyesi mi?

Aidat ödemeyen kiracıya icra takibi nasıl yapılır?

Ev sahibi, evini kiraya vererek evin kullanımı ile birlikte aidat ödemelerini de kiracıya bırakılıyor. Peki kiracı aidat ödemezse ne olur? Aidat ödemeyen kiracıya icra takibi nasıl yapılır?

TOKİ kooperatif kredisi nedir?

14 Haziran 1997 tarihinde 23019 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Toplu Konut Kredileri Uygulama Yönetmeliği'ne göre kooperatif şirketlerine verilen TOKİ kooperatif kredisi nedir? Kredi şartları nelerdir?

Kooperatif ortaklığından çıkarılma!

Kişiler, kooperatif anasözleşmesini kabul ederek kooperatife ortak olabiliyor. Bir ortağın kooperatif ortaklığından çıkarılmasını gerektirecek hususların kooperatif ana sözleşmesinde açıkça belirtilmesi gerekiyor. İşte kooperatif ortaklığından çıkarılma n

Kooperatif üyeliğinden nasıl çıkılır?

Kooperatifler Kanunu gereğince kooperatif ortaklığına girmek için de kooperatif üyeliğinden çıkmak için de kooperatifin ana sözleşmesine uygun davranış sergilenmesi gerekiyor. Peki kooperatif üyeliğinden nasıl çıkılır?

Kooperatif hisse devri sözleşmesi!

Kooperatif üyesi, üyeliği devralmak isteyen kimse ile sözleşme imzalayarak kooperatif hissesinin devrini gerçekleştirebiliyor. Peki kooperatif hisse devri sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte kooperatif üyelik devri sözleşmesi..

Kooperatif hisse devri nasıl olur?

Kooperatif ortaklığını devredilebilinyor. Hisse devir alacak kişinin, ortaklık şartlarını taşıması halinde, yönetim kurulu bu kişiyi ortaklığa kabul etmek zorunda kalıyor. Peki kooperatif hisse devri nasıl olur?

kooperatif aidat Haberi

kooperatif aidat

Yıllar Önce bir yazınızı okumuştum, "Kooperatiften tapu aldıktan sonra aidat ödemeleri gerekmez" diyordunuz. Bu husus Kooperatifler Kanunu'nun hangi maddesi ile ilgilidir?


Yıllar önce yazdığımı söylüyorsunuz, zamanla yazılanlar unutulabilir, onun için yeni bir hatırlatma yapayım. Kooperatifler tapuları verdikten sonra aidat ödemesi yapılmaz dememişimdir. Durum şu:

Kooperatif ortaklığı ile kat maliki olma sıfatı birbirinden ayrılır.

Şöyle: Bir kooperatife ortak olursunuz, kooperatife aidat ve yapım parası ödersiniz, yani kooperatifin giderlerine ortak sıfatı ile katılırsınız. Kooperatif inşaatı yapar, size tapularınızı verir.

Ancak bu halde kooperatif ortaklığınız bitmez, o da devam eder. Hem biten binanız için ortak gider bedeli ödersiniz hem de kooperatife ortaklık gideri, diğer adı ile aidat ödersiniz. Çünkü kooperatif ortaklığı sürmektedir. Kooperatif aidatından kurtulmanın yolu, kooperatif ortaklığından ayrılmaktır. Kooperatif ortaklığından ayrılırsanız aidat ödemezsiniz doğa! olarak...