03 / 05 / 2024

korunması gereken tabiat varlıkları nelerdir

korunması gereken tabiat varlıkları nelerdir

2863 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre kültür varlıkları nelerdir? Tabiat varlıkları nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtı ve yasal hükümler için haberimize giriş yapabilirsiniz...

Ev Sahiplerine Yeni Yaptırımlar Geliyor! Kiracıların Korunması Hedefleniyor

Kiralardaki yüksek artışlar ve orantısız zam talepleri ev sahiplerine yönelik yeni yaptırımların gündeme gelmesine sebep oldu. Devlet, kiracıların korunmasını amaçlayan önemli düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. İşte, ev sahiplerinin bilmesi gereken detaylar.

Murat Kurum: Trabzon Uzungöl'de dönüşüm projesine başladık!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl'deki, Ayder'deki, Türkiye'mizdeki doğal olan, güzel olan, korunması gereken tüm alanları korumak için çalıştıklarını belirterek, "Bu çerçevede Valiliğimizle birlikte kaçak yapılarla mücadele kapsamında bu tür yapıların yıkımını gerçekleştirdik, bir dö

Demre'deki doğal sit alanına inşa edilen kaçak villa yıkılacak!

Antalya Demre'ye bağlı Kekova Koyu'ndaki birinci derece doğal sit sınırları içinde korunması gereken kültür varlığı olan, yapılaşmanın kesinlikle yasak olduğu Koyun Adası'nın karşısına inşa edilen kaçak villa, mühürlendi. Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, villanın yıkılacağını açıkladı...

Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları yönetmeliğinde değişiklik!

Korunması Gerekli Taşınır Kültür ve Tabiat Varlıklarının Yurt Dışına Çıkarılması ve Yurda Sokulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31121 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Rıza Sarraf'ın yalı davasında bilirkişi raporu hazırlandı! 

Üsküdar Kandilli'deki kültür varlığı olarak korunması gereken taşınmazında kanuna aykırı tadilat yaptığı iddiası ile açılan davada keşif sonucu hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye iletildi...

Fırtına Vadisi'ndeki 15 kaçak yapı yıkıldı!

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken 200 ekolojik saha arasında bulunan Rize'nin Fırtına Vadisi'ndeki dere yatağına inşa edilen 21 kaçak yapıdan 15’i yıkıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binası kültür mirası oldu!

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binası, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi.

Çamburnu Tabiat Parkı turizme kazandırılıyor!

Trabzon'un Sürmene ilçesindeki Çamburnu Tabiat Parkı'nın korunması ve turizme daha fazla katkı sağlaması amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetiminde "Peyzaj ve Mimari Uygulama Projesi Vaziyet Planı" uygulanıyor.

Bakırköy Demirciler Çarşısı'nın esnafı kaçıyor!

Bakırköy Demirciler Çarşısı, 2. derece korunması gereken eser olarak tescil edildi ve bunu üzerinde çarşı harabeye döndü. Çivi bile çakılmayan çarşıdaki esnaflar bir bir kaçıyor.

Türkiye'de 100 bin 746 taşınmaz kültür varlığı bulunuyor!

Binlerce yılda çok sayıda uygarlığın kurulduğu Anadolu topraklarında 100 bin 746 adet korunması gereken tescilli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor.

Fatih Üsküplü Yahya Efendi Sıbyan Mektebi restore edildi!

Emin Sinan Mahallesi Kadırga Limanı Caddesi’nde yer alan ve korunması gereken anıt eserlerden biri olan Üsküplü Yahya Efendi Sıbyan Mektebi’nin Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Nevin Soyukaya: Sur'da tarihi eserlerin kalıntısı bile kalmadı!

600’e yakın korunması gereken tescilli yapının olduğu Diyarbakır Sur’da, birçok tarihî eser çatışmalarda zarar gördü.

Yusuf Beyazıt: İmar uygulamalarının devlete kazandırılması gerekiyor!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekilleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerinde görüşlerini dile getirdi. Kadim Durmaz, Kelkit Vadisi'nin, korunması gereken alanlardan biri olduğunu savundu.

korunması gereken tabiat varlıkları nelerdir Haberi

korunması gereken tabiat varlıkları nelerdir

Kültür varlıkları nelerdir?

Kültür varlıkları, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklar için kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkıyor. 


Tabiat varlıkları ise, Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli, yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan değerleri ifade ediyor. 


Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile...