19 / 05 / 2024

kullanma giderleri nelerdir

kullanma giderleri nelerdir

Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, sözleşmede aksi öngörülmemişse veya aksine yerel âdet yoksa, ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanmakla yükümlü müdür? İşte kiracı kullanım giderleri...

Amortisman nedir, nasıl hesaplanır? Amortisman ayırma şartları nelerdir?

Amortisman, şirket giderleri arasında gösterilen kalemlerden biridir ve her yıl hesaplanması gerekmektedir. Bunun için ise amortisman ayrılacak eşyaların belirli şartları taşıması gerekmektedir. İşte, amortisman nedir, nasıl hesaplanır? ve Amortisman ayırma şartları nelerdir? sorularının yanıtları…

7 maddede şufa hakkı!

Şufa hakkı nasıl kullanılır? Görevli ve yetkili mahkeme neresidir? Şufa davasında hak düşürücü süre nedir? Sözleşmeden doğan şufa hakkı nedir? Şufa hakkından feragat etmek veya vazgeçmek mümkün mü? Şufa hakkı nedir? Şufa hakkını kullanma şartları nelerdir?

Kira gelir vergisini indiren giderler nelerdir?

Kira gelir vergisi mükellefleri bazı giderleri, vergi borcundan düşebiliyor. Peki, kira gelir vergisini indiren giderler nelerdir? Son düzenlemede yapılan düzenlemeler nelerdir?

Yapı kullanma izinlerinde başvuru sahibinden istenen belgeler!

Bina inşaatının tamamlanması halinde, kullanılabilmesi için bu belgenin alınması gerekiyor. Belge için ilgili belediyeye müracaat ediliyor. Peki, yapı kullanma izinlerinde başvuru sahibinden istenen belgeler nelerdir?

9 soruda yapı kullanma izni nasıl alınır?

Yapı kullanma izni, bir yapı inşaatı bittikten sonra alınan belge oluyor. Peki, yapı kullanma izni nasıl alınır? Yapı kullanma izni için gerekli olan bilgi ve belgeler nelerdir? İşte yanıtı..

Apartmanda ortak kullanım alanları nelerdir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerleri ise ortak kullanım alanları oluyor. Peki, apartmanda ortak kullanım alanları nelerdir?

Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerler, ortak alan oluyor. Peki, apartmanda ortak alanlar nelerdir? Apartmanda ortak giderler nelerdir?

Yapı kullanma izin belgesi verilme şartları!

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir yapıda oturumun başlaması ve elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin alınabilmesi için öncelikle yapı adına yapı kullanma izni belgesinin alınması gerekiyor. Peki, yapı kullanma izni belgesi verilme şartları nelerdir?

Tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?

İmar mevzuatına uygun olmayarak inşa edilmiş yapılara, kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belgeye tapu tahsisi belgesi deniyor. Peki, tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?

İzale-i şuyu yargılama giderleri!

İzale-i şuyu davasını açan taraf maktu bir dava harcı ödüyor. Peki, izale-i şuyu masrafları nelerdir ? İşte, izale-i şuyu yargılama giderleri!

Konut kredisi masrafları 2015 nelerdir?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak karşımıza çıkıyor. Kredi kullanma sürecinde bazı masrafların ödenmesi gerekiyor. Peki, konut kredisi masrafları 2015 nelerdir?

Apartman demirbaşları nelerdir?

Apartmandaki ortak alanlar; bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine ortak yerler olarak ifade ediliyor. Peki, apartman demirbaşları nelerdir?

Apartman giderleri yönetmeliği 2015!

Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine ortak yer olarak tanımlanıyor. Peki, ortak yerler için giderler nasıl karşılanır? İşte apartman giderleri yönetmeliği 2015...

kullanma giderleri nelerdir Haberi

kullanma giderleri nelerdir

Kiracı kullanım giderleri!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi ile ilgili esaslara Borçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor. Konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin hükümler, bunlarla birlikte kullanımı kiracıya bırakılan eşya hakkında da uygulanıyor. 


Ancak bu hükümler, niteliği gereği geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazların altı ay ve daha kısa süreyle kiralanmalarında uygulanmaz. Kamu kurum ve kuruluşlarının, hangi usul ve esaslar içinde olursa olsun yaptıkları bütün kira sözleşmelerine de bu hükümler uygulanıyor.


Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin kurulması ya da sürdürülmesi, kiracının yararı olmaksızın, kiralananın kullanımıyla doğrudan ilişkisi olmayan bir borç altına girmesine bağlanmışsa, kirayla bağlantılı sözleşme geçersiz kabul ediliyor.


Kiracı kullanma giderleri

MADDE 341-...